Početna Društvo Mladen Ivanović: Nema korupcije u projektu LED rasvjete, vlast skreće pažnju sa...

Mladen Ivanović: Nema korupcije u projektu LED rasvjete, vlast skreće pažnju sa neispunjenih obećanja

64

Tvrdnje aktuelne vlasti u Herceg Novom da je Ugovor o ugradnji LED rasvjete, vrijedan 2,7 miliona eura, sa danskom kompanijom Hesa Light, štetan i korupcionaški, odbornik građanske liste IZBOR, Mladen Ivanović, ocjenjuje isključivo politikanskim. Kako je kazao za Radio Jadran, takve ocjene su zlonamjerne i paušalne. Riječ je o strategiji skretanja pažnje javnosti od svih neispunjenih obećanja, od potpisnika čuvenih ugovora o izgradnji kolektora i puta Meljine-Petijevići, kaže Ivanović:

“Siguran sam da se zaključenju Ugovora o led rasvjeti pristupilo u najboljoj namjeri zamjene dotadašnje zastarjele, skupe za održavanje, pogodne za krađu i ekološki štetne rasvjete”, uvjeren je Ivanović.

Odgovarajući na pitanje Radija Jadran, kako je firma koja se predstavlja kao pravni nasljednik Hesa lajta, Nova Lume, mogla da pokrene naplatu mjenica kada posao nije doveden do kraja, a nova rasvjeta nije prošla ni tehnički prijem, Ivanović uvjerava da su stručnjaci iz pravne službe Opštine Herceg Novi u prigovoru na rješenje javne izvršiteljke iznijeli uvjerljivu, ubjedljivu i valjanu pravnu argumentaciju, koju će kao takvu uvažiti Privredni sud:

“Predmetni ugovor je jasan i ne trpi tumačenje, njegove odredbe nisu kontradiktorne, kako to neargumentovano i na štetu Opštine, sada tvrde njeni funkcioneri. Ugovor propisuje jasne i nedvosmislene posljedice u slučaju potpunog ili djelimičnog neizvršenja ugovora. Budući da nisam učestvovao u pripremi, zaključenju i izvršenju predmetnog ugovora, nemam neposredna saznanja o tome ko je na strani ugovarača potpisao mjenice”, tvrdi on.

Trebalo je prije raskinuti ugovor

Odbornik sada opozicionog DPS-a, koji je u prošlom skupštinskom sazivu bio predsjednik Skupštine, Andrija Radman, kazao je za TV Novi da je “sporna” mjenica “manjkava, jer nije imala dva neophodna već jedan potpis:

“Ukoliko su smatrali da ugovorne obaveze u cijelini, ili dijelimično, nije izvršila druga ugovorna strana,  i ako  je pitanje pravne sukcesije drugog ugovarača pravno sumnjiv, novo rukovodstvo Opštine Herceg Novi je moralo i trebalo, a u skladu sa svojim pravima iz ugovora i zakona, da odmah jednostrano raskine predmetni ugovor”, tvrdi Ivanović.

Na pitanje da li Opština sada može ući u raskid ugovora sa Hesa lajtom, Ivanović objašnjava:

“Ja ne znam da li je Hesa lajt bankrotirala. Ako jeste, to mora biti predmet analize Privrednog suda po prigovoru. Ako je ta firma u zakonitom postupku dobila zakonski pravnog sukcesora, Opština je mogla raskinuti ugovor, ali ja to ne znam, pa ne mogu ni da prejudiciram. Zavisi koji je pravni način prestanka tog pravnog lica, jer jedna je pravna priča ako je stečaj, drugo ako je bankrot,  ili likvidacija. Svaki od tih prestanaka izaziva različite pravne rasplete, tako da to ne mogu da komentarišem, jer ne znam činjenice”.

Državne institucije neka se bave LED rasvjetom, a koalicija neka ukine putarinu na Sitnici

Kao građanin i pravnik, Ivanović očekuje da će Privredni sud, svestrano, stručno i objektivno cijeniti kao osnovan prigovor Opštine Herceg Novi i prijedlog za izvršenje odbaciti kao nedozvoljen, ili odbiti kao neosnovan, ili stranke uputiti da u parnici dokazuju osnovanost svojih tvrdnji:

“Po redosljedu navođenja, a ne i po značaju, podržavam zahtjev aktuelne vlasti da se o svim njihovim „sumnjama“ u vezi zaključenja i izvršenja ugovora o LED rasvjeti izjasne nadležni državni organi. Takođe, pitao bih gradske oce- da li ću, kada namjerim, otići do Trebinja i morati da platim putarinu na Sitnici?”- podsjeća na neka od neispunjenih predizbornih obećanja vladajuće koalicije Ivanović.

Bajović: Mjenica nije manjkava, za ugovor nisam nadležna

Sa druge strane, javna izvršiteljka Jasminka Bajović za Radio Jadran kaže da “sporna mjenica “ nije bila  manjkava  i mogla je biti aktivirana:

“Ona je bila u skladu sa Zakonom. Ne može se aktivirati ako nije u skladu sa Zakonom. Mjenica koja je dostavljena Privrednom sudu na odlučivanje je u skladu sa Članom 25. Zakona o izvršenju i obezbjeđenju. Ona nije imala nijednu anomaliju vezanu za dalje sprovođenje. Druga bitna stvar je da ja ne sprovodim svoj posao na osnovu Ugovora, nego na osnovu mjenice, a ona je u momentu podnošenja bila u skladu sa Zakonom, odnosno predlogom za izvršenje koji prethodi toj mjenici. Imala je sve elemente neophodne za izvršenje”- kategorična je Bajović.

Prema njenom tumačenju, aktiviranje  mjenice nema veze sa tim da li je posao obavljen do kraja, jer javni izvršitelj ne “ocjenjuje” da li je Ugovor “sproveden” ili nije.

“Javni izvršitelj ne smije da odbija prijedloge i ja moram da sprovedem izvršenje kako za tako i protiv Opštine. Ugovor nije isprava na osnovu koje ja sprovodim mjenicu, nego mjenica. Ona je u datom momentu imala sve elemente za sprovođenje – datum, potpis, pečat, vrijeme i iznos. Sud je taj koji treba da ocijeni hoće li se ona sprovesti ili ne”, pojasnila je ona.

Bajović je potvrdila da je mjenice za LED rasvjetu potpisala bivša predsjednica Opštine, Nataša Aćimović i na njima je njen pečat.

“Nova Lume” pokušava diplomatskim kanalima da se zaštiti

U međuvremenu je i direktor Smart LED, partnerske kompanije Nova Lume, koja sebe smatra pravnim nasljednikom Hesa Light-a, Nimrod Sofer, dostavio „Danu” dokument, tvrdeći da on predstavlja dokaz da je projekat LED rasvjete u Herceg Novom završen. Zapisnik o primopredaji instaliranih LED svjetiljki i prateće opreme 22. jula 2016. godne potpisali su Nataša Aćimović, tadašnja predsjednica Opštine i ovlašćeni zastupnik Hesa lajta Dejan Medenica.

– “Nova lume” će od svog Ministarstva inostranih poslova zatražiti pomoć u rješavanju ove pravne stvari preko diplomatskih kanala, a već je zatražila pomoć počasnog konzula Kraljevine Danske u Crnoj Gori koji će dopis dostaviti svojoj Ambasadi u Beogradu – kazao je Sofer.

On smatra da ovaj slučaj daje lošu sliku investitorima o Crnoj Gori.

64 Komentari

 1. Bolje ovom liku da se više nikada ne pojavljuje u javnosti,jer ovoliko negativnih ocjena još nisam pročitao ,ja bih se sakrio na neko vrijeme!

 2. Bojim se da će na kraju platiti samo jadna potpisnica. Svi se u boga nadamo da će onaj, koji joj je podnosio ovakve stvari na potpis, džentlmenski preuzeti.

  3
  1
 3. Druga ponuda , ivanovicu bila je 1.2 miliona a ti i ekipa prihvatili ovu od 2.7 miliona. Ta drugoplasirana firma je tužili opstinu. Stvarno nema rijeci o korupciji!

  25
  1
  • Luki, dušo draga, prvo se upoznaj sa temom pa komentariši, na web sajtu opštine ti sve lijepo piše, drugog nije bilo, bila samo jedna ponuda i to ova od 2,7 meleona… Ovako ispadaš ćup… Opštinu niko nije tužio i to da znaš.

   7
   7
 4. Mladen Ivanović je kao najbolji advokat i dokazano najbolji sudija pogrjesio sto je pokušao da pomogne Herceg Novom ali srecom vrlo brzo je shvatio to i napustio vlast .

  11
  22
 5. Evo Danci tvrde da je nadzorni organ prihvatio posao. Hoće li nam neko reći da li je to tačno ili nije tačno. Bigoviću, mi svi vidimo da rasvjeta ne radi dobro i da je posao aljkavo urađen ali Danci tvrde da im je neko u julu potpisao. Ako je to tačno, to je osnov za naplatu i za sud, bi li mogao malo drug nadzor da odgovara i za to i za skinute lampe koje su očito nestale. Rekli Radman i Bigović kod Đakovića u emisiji da ih je bilo 5660. Nestalo!To je veća šteta nego LED, sad nema nazad.
  Sve mi se čini da mute i jedni i drugi. Zato im je ugovor kontradiktoran. Svak čita šta mu odgovara.

  15
  1
 6. Ajmo logički, radi li LED rasvjeta, dje se djede stari lampioni ( njih hiljadu, ne deset), ko jue ugovarao i ko je potpisao, dje se ti momci i djevojke sada nalaze i koje tužilaštvo je nadlezno!!!!

  32
  1
 7. Nobi ima jednu karakteristiku izrazenu i to;
  Po glavi stanovnika najvise ljekara, a najgore zdravstvo
  Po glavi stanovnika najvise arhitekata, najgori urbanizam i
  Po glavi stanovnika najvise pravnika, a pravo i ne postoji.
  Zalosno ali istinito

  46
  • Bravo MIKO ziva istina jer se i danas kupuju diplome u Bg po pristupacnim cijenama i nostrifikacija u Pg 50 eura i eto ..skolovan ..covijek sa znanjem ravno ..0..

   17
   4
   • A vjeruj mi, i da ga je pošteno završio, nikakve koristi. Na većini državnih uče se takve gluposti, prevaziđene i nikome potrebne stvari, da nam đeca izađu neznavena, malo bolji no kad su ušli. Uostalom, sve prethodne i sadašnja uprava Grada imaju fakutetlije na čelu odsjeka, a Grad je, optimistički gledano, STAO. Pesimistički gledano, ide punim gasom u rikverc, kao vremeplov, prelazi čitave vjekove godišnje.

 8. U pravno znanje doticnog a I u Radmanovo smo se uvjerili rusenjem odluke o imenovanju Acimovicku za predsjednicu opstine I to DVA PUTA.
  Mora da je I sada “pravno spokojan” kao sto je izjavio kad pred odluke Upravnog Suda.
  Kakva preporuka za zastupanje nekog pfffd

  26
  5
 9. Svima je sad kriv Mladen i Dusko.Sjetite se sta su potpisali Mandic Djurovicka i ostala ekipa za kolektor, put Meljine-Sitnica i ostalo.Pa LED rasvjeta je posao vijeka za to, barem opstina nije oštećena.Mladen je čestit i pošten građanin koji nije ni platu primao u Opstini a ne sta drugo.Tako da odmorite malo i komentarisite druge koji su krivi.Jedina greška Mladenova i DRK-a je sto su povjerovali da želite bolje od ovih koji su vas jahali 15 godina i tu su pogriješili vi ne želite bolje, uživate u blatu i međusobnom pljuvanju, zbog toga i imate trenutnu vlast kao sopstveno ogledalo.

  39
  40
  • ATILA .KOMENTAR 100 % TACAN NEOVISNO OD GOSPODINA IVANOVICA .OVAJ NAROD NE ZELI NAPREDAK I NEKU PROMJENU A TO JE ODLIKA PRIMITIVIZMA I NEPISMENOSTI I BALKANSTINE .SAMO NEKA ONI CERAJU INAT A BROJ STANOVNIKA SE SMANJUJE A BROJ ZAPOSLENIH U OPSTINI I DRZAVNIM SLUZBAMA RASTE .SAMO SE PITAM DOKAD CEMO IZDRZAVATI OVE KORUOCIONASE U PG I HN NEMA RAZLIKE MEDJU NJIMA DA SU OVI NA DRZAVNOM NIVOU BILI BI GORI OD OVIH SVETA MAROVICA I EKIPE

   30
   14
   • O pismenosti: kaže se ,,neovisno o” (osnovna imenica je visiti) ili nezavisno od” (osnovna imenica ze zavisiti). Nikako ,,neovisno od”. Ostalo je OK. Osim pisanja velikim slovima. I poneki zarez manjka.

 10. Pustimo političare da mlate praznu slamu. Ali, da bi narod hercegnovske opštine razumio o čemu se radi, predlažem:
  1. Da se na sajtu Opštine HN objavi ugovor sa danskom firmom,
  2. Da se objavi projekat revitalizacije ( jasno tu se podrazumjeva projektantska i revizorska kuća),
  3. Da se objavi ko je bio nadzorni organ revitalizacije,
  4. Da se objavi koje je lice bilo zaduženo za čuvanje stare rasvjete.

  Jednostavno, da se na sajtu SO objave sva relevantna dokumenta što se tiču LED rasvjete.

  Nijesmo nepismeni niti, ne daj Bože, glupi. . Znaćemo pročitati ta dokumenta. I biće nam jasno.

  37
  1
 11. Tvrdnja Andrije Radmana da je mjenica nevažeća jer je potpisala samo Nataša Aćimović, kršeći koalicioni dogovor sa DPS, po kom je mjenicu ttebao potpisati i neko iz te partije je jedna od većih gluposti koju sam čuo.
  Po Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti jedino predsjednik opštine izvršava budžet ( član 49), a po Zakonu o lokalnoj samoupravi jedino predsjednik opštine u njeno ime potpisuje i izvršava ugovore, jer predstavlja i zastupa opštinu ( član 57 stav 1 tačka 1)
  Koalicioni dogovori kao politički ugovori imaju pravnu snagu i težinu toalet papira.
  Jasmini Bajović savjetujem da ponovo pročita Zakon o izvršenju i obezbjeđenju, jer je jedino protestovana mjenica podobna za izvršenje (član 25 stav 2 tačka 1)

  39
  7
  • Molim Vas za sljedeće, ali bez imalo uvrijedljivosti, već jednostavno da bih , kao građanin, mogao vjerovati u vaše savjete:
   -Gdje ste završili pravni fakultet?
   -Kada ste položili pravosudni ispit ( ili nešto slično).
   Još jednom, molim Vas bez ljutnje. Nije ovo pitanje ni iz kakve zle namjere.

   16
   8
   • Fakultet : Beograd.
    Pravosudni : Beograd.
    Sve dosta davno.
    Ne vjerujte Grcima ni kad darove nose. Ni pravnicima kad daju besplatne savjete. Sve citirane propise možete naći na internetu. Pa čitajte i provjerite ako vas volja.

    17
    6
    • Hvala! Vaše komentare ću ubuduće pratiti uz veliko poštovanje i pozornost. Još jednom, nemojte mi zamjeriti na prethodnim pitanjima.

     A ne vjerujem ni Danajcima ni Ahajcima.

     Na istom Univerzitetu smo završili studije. Davno.

     4
     2
  • Pravniče prije komentara ste trebali pogledati šta je Radman tačno rekao, ima na YouTube. Rečeno je da u kartonu deponovanih potpisa stoje 4 imena i da se na nalozima za plaćanje i Obezbjeđenje potpisuje kolektivno odnosno da su potrebna po 2 potpisa, znaci da mjenicu moraju potpisati dvoje, sto je razlog manjkavosti iste, a sad dalje sto je bio politički dogovor jedan ovaj jedan onaj ne dira u problem ovdje iznesen. Mogli su potpisati dvoje iz Izbora i mjenica bi bila validna, a ovako sa jednim potpisom je manjkava, jer niko nije mogao pojedinačno potpisati.

   5
   2
   • Po kom to propisu trebaju dva potpisa? Sam je rekao da je to po koalicionom dogovoru. Karton deponovanih potpisa je lista sa imenima jednog ili više lica koja imaju ovlašćenje da raspolazu sredstvima sa tekućeg računa. Znači, ako ih je bilo 4 može svaki od njih sam da podiže novac. Po zakonu moze samo predsjednik opštine, a on može da ovlasti i druga lica u slucaju odsustva. Zašto 4? E, moja Nataša, to pokazuje koliko si se pitala.

    4
    2
    • Po odluci predsjednika Opštine koji izvršava budzet, a pošto si odavno pravnik kako kazeš onda znaš da postoje pojedinačno i koletivno pravo potpisa na kartonu deponovanih potpisa. Kolektivno je pravo supotpisa sa nekim, a pojedinačno je samostalno.

     2
     2
     • Ako ugovor može i mora da potpiše samo predsjednik opštine, kako mjenicu mora da potpiše još neko?
      Jedno je ovlašćenje za skidanje para s računa, a drugo ovlašćenje za potpis mjenice.
      A gdje ti je ta odluka predsjednika?

     • To bi onda značilo da su Opština i njen predsjednik, svjesno, umisljajno i sa namjerom, doveli i održavali u zabludi mjenicnog povjerioca, na način da su mu izdali mjenicu suprotno svojim internim aktima. To bi i od Opštine, bilo mnogo. Još jedna stvar, mjenicni spor, koji će se nastaviti usvajanjem prigovora izvršnog/mjenicnog dužnika (Opstine), ce se ticati upravo samo mjenice. Ne i osnovnog pravnog posla (ugovora) koji joj je prethodio. Tako da će Opština imati prilike da dokaže ovo oko potpisa. Medjutim, tu će se i vidjeti koliko joj je argumentacija tanka i koliko oni ne znaju što rade – samo “udaraju” kao muve bez glave.

      2
      1
    • Ovlašćeno lice za zastupanje i predstavljane je predsjednik opstine, za naloge za plaćanja i sredstva obezbjeđenja – mjenice treba dva potpisa. Abc…

     2
     2
 12. Jedini koji je rekao istinu je Milos i to da ima u svemu ovome korupcije sto je donekle potvrdio i Radman na kulturnom suceljavanju na tv Boka i ta emisija trebala bi da se ponavlja jednom sedmicno i ako vam ode Milos najbolje je za grad da raspisete izbore.

  23
  13
 13. A što nijesmo za karneval spalili Led rasvjetu i sve eksperte koji su učestvovali u poslu,
  nego ovog nezaštićenog cvčrka, zvanog Surlaš.
  Mora i on da živi i da jede kao i sve štetočine, a to što naši agronomi stručnjaci ne znaju da čitaju i ne prelaze trajekt i Debeli Brijeg, naša je tuga.

  47
  5
  • “A što nijesmo za karneval spalili Led rasvjetu i sve eksperte koji su učestvovali u poslu, nego ovog nezaštićenog cvčrka, zvanog Surlaš. ”

   HAHAHAHHAHAH
   Ajde da se malo i nasmijemo od sve muke , ma da je srece i pamti pa da to stvarno i uradimo jednom nebi se tek tako olako vise za*ebavali sa ovim blesavim narodom sto sve trpi.

   9
   2
 14. Prvo licence se sudijama niti daju, niti oduzimaju, bira ih Skupština CG.
  Drugo,Ivanović Mladen, je bio čestit i kvalitetan sudija, sa najboljim ocjenama, bez mrlje i ne treba pričati neprovjereno. Sam je tražio razrješenje.
  E, u advokatskom poslu se svašta vidi i radi, a mora se opstati….
  A tek u politici, tu ne važe moralna načela porodica, koje su nas odgojile…

  24
  23
 15. Ako postoji Zapisnik o primopredaji instalisanih LED svjetiljki i ugradjene opreme (od 22.06.2016 godine) a koji je potpisala (navodno) Natasa Acimovic to znaci da je potpisivanju prethodio tehnicki pregled i prijedlog komisije da se radovi prime i isplate. Ne vjerujem da bi imenovana samoinicijativno, bez prijedloga strucnih lica, potpisala takvo nesto. Zasto, vec jednom, ne objavite imena nadzornih organa, komisija za tehnicki prijem i obracun izvedenih i primljenih radova i njihova objasnjenja u vezi sa ovom brukom.

  41
  1
 16. SUSTINA CIJELE PRICE JE STA JE GRAD DOBIO SA LED RASVJETOM? KO JE I MALO PUTOVAO PO SVIJETU ZNA DA JE TA RASVJETA BUDUCNOST ILI BI SELJACI HTJELI DA PALIMO FENJERE NA PLIN? USTEDA NA RASVJETI GODISNJE POKRIVA MJENICU PA JE ISTA PRAKTICNO DOBIJENA BESPLATNO.TO STO U NADLEZNIM SLUZBAMA NE ZNAJU DA ODRZAVAJU POMENUTU RASVJETU JE SAMO NASTAVAK PRICE O NESPOSOBNIMA JER NISU BILI U STANJU DA ODRZAVAJU NI STARU RASVJETU.I DANAS IH IMA PO SETALISTU KOJE NE RADE.

  35
  21
  • Ovima ne trebate kao advokat, trebaće im za nešto veće.
   Ne branim ovu vlast, ali kako da održavaju led rasvjetu, kad po ugovoru, koji svi kriju kao zmija noge, JKP ne smije da dira ništa,nego se navodno online upravlja iz firme ,u međuvremenu ugašene.
   E ovakav zaplet samo viđamo u romanima Agate Kristi.

   31
   2
 17. Znaci i dalje niko nije ni mrvicu ljubazan da nam otkrije ko je napravio i potpisao ugovor ?
  Odgovori bivsih Presednika Opstine i odbornika koji ga je birao su vise nego smjesni , ispade da oni nista ne znaju a sve se dogadjalo u njohovom mandatu. Javni izvrsitelj je expeditivan samo ako je veca suma u pitanju i moze extra da zaradi i neinteresuje nju nikakav ni zakon ni nista osim zarade.
  Znaci koliko god se ja trudio da ustanovim koja je naj naj losija vlast bila u Herceg Novom u zadnjih 20 godina nema sanse jel sve su toliko lose da mi se povraca od svih njih zajedno.

  44
  5
 18. Cijeli grad zna za tvoja djela I nedjela/Zato bez nervoze.Slucaj je kod tuzioca i posto svi znamo kakvo je tuzilastvo mozda ce biti malo odugovlacenja od stane istog ali nista vise.Naravno na sudu ces imati priliku da se odbranis zato ovu pricu ostavi za sebe.

  39
  5
 19. Sada biti pametan, pa reći neznam, nisam upućen i sl.
  je izgovor đaka koji neznanje pred nastavnikom pravda
  “Nisam bio na času”.
  Laički,
  zašto povoljnija ponuda nije prihvaćena.
  Zašto se nije pitala struka, ing.Božović,ili komisija, neko Duško Radović.
  Zašto nije bilo transparentnosti nego ugovarač, firma pred stečajem, za 2.7 miliona možda i programiranim.
  Zašto se nije koristilo iskustvo drugih u regionu, pa odabrala neka firma iz okruženja, a ne iz daleke Danske.
  Da li su oni negdje odradili taj posao, pa se moglo pogledati….
  Ovako……platiće građani i privrada.

  36
  1
   • Bozovic je ukazivao na probleme i nije htio da potpise tehnicki prijem ovako lose izvedenog posla. Zato je smijenjen.
    Mene zanima zasto sad Radman (ako nije upleten) govori da je dobijao upozorenja od komunalnog tj. od Bozovica o tome da radovi nece biti zavrseni, a dozvolio je njegovu smjenu.
    Sve ukazuje na to da su danci trebali uraditi posao “malo losije”, a na racun tog “kvaliteta” da neko odavde licno profitira i pogura da to “malo losije” prodje.
    Sto se Bigovica tice. Zasto ne kaze kolika je trenutna usteda ove nesrecne rasvjete i gdje te pare odlaze.

    11
    1
    • Božović je rijetko čestit čovjek i stručan.
     Ali nije političar.
     Iako je član DPS a,
     SNP u je valjao i bio direktor rasvjete,
     a njegov DPS ga smjenio.
     E nešto ne štima
     A nema korupcije.

 20. Ti kao iskusan advokat i bivsi sudija znas da je napad najbolja odbrana.Ali u dubini duse znas da ces biti procesuiran.I ti i tvoj mentor.

  51
  9

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code