Mladi belgijski vaterpolisti prvi put u Crnoj Gori, gosti Jadrana

Mladi belgijski vaterpolisti prvi put u Crnoj Gori, gosti Jadrana

1
Podijeli

Prateći klupsku tradiciju da svake četiri godine organizuje kamp za mlade vateprolo igrače u inostranstvu, belgijski klub Hasselt iz istoimenog grada, doveo je igrače prvi put na pripreme u Herceg Novi, na bazen Jadran na Škveru.

Poznajući uspjehe i iskustva vaterpolista bivših jugoslovenskh republika, došli su u Herceg Novi da uče i naučeno odnesu nazad u Belgiju, priča za Radio Jadran predsjednica kluba, Sally Jansen.
Nakon nekoliko dana boravka oduševljeni su Jadranovim bazenom, jer kod kuće, ipak, nemaju takve uslove, njihov gradski bazen je prezauzet.

Picerija i restoran

– Ovo ovdje nam izgleda veoma luksuzno, jer imamo bazen samo za sebe i time smo impresionirani. Kao i trenizima, koji su na visokom nivou, na šta baš i nismo navikli, ali zato smo ovdje, da učimo i postanemo bolji – ističe ona.

Mišljenja je da je progam Jadrana, po kojem rade, odlična kombinacija tehničkih treninga sa trenerom Dušanom Ivanovskim, koji do detalja pokriva sve segmente vaterpola. Takođe, gosti iz Belgije dosta toga uče i kroz sparing utakmice.
Prije četiri godine kamp su organizovali u Splitu sa VK Mornar. Jansen je pohvalila njihov način rada, ali u Herceg Novom je, kaže, direktor Jadrana Carine, Miloš Mračević pokrio sve detalje njihovog boravka, zbog čega to sve više djeluje kao odmor.

– Tada smo sve sami morali da organizujemo, čak i obroke, što je za naše osolje bio veoma težak zadatak. Ali ovdje se Miloš pobrinuo za sve, pa se svi osjećamo kao da smo na odmoru. Voljeli bismo da dođemo ponovo za četiri godine – navodi Jansen.
Ona je kazala da bi rado došli i naredne godine, ali klub je mali i nema dovoljno igrača kako bi obrazovao tim, zbog čega kampove i organizuju tek svake četvrte godine.

U Herceg Novom boravi 22 igrača iz Belgije, odnosno 20 dječaka i dvije djevojčice, starosti od 14 do 17 godina, kao i 6 članova osoblja tima, od čega je četvero trenera.

Mladi igrači belgijskog kluba oduševljeni su treninzima i sparing utakmicama na Jadranovom bazenu, iako su znatno teži nego oni koje imaju kod kuće.

– Igrali smo meč u obližnjem gradu. Odigrali smo utakmicu u moru i momci su bili veoma srećni, jer su pružili dobru partiju i kazali kako su zamalo pobijedili, a ja sam im rekla: “Da, ali protiv 13-ogodišnjaka” – priča Jansen kroz smijeh i dodaje da njeni igrači vidno napreduju.

Ona se nada da Belgija jednog dana može imati dobru vaterpolo reprezentaciju, ali svjesna je da nikada neće moći da pobjede Crnu Goru.

Sally Jansen je prezadovoljna hotelom u kojem su smješteni, Šetalištem, kojim svaki dan iz Igala dolaze na Jadranov bazen, Starim gradom, kroz koji ih je provela vodičkinja i upoznala ih sa znamenitostima i istorijom Crne Gore i Herceg Novog.

Poseban doživljaj za mlade belgijske vaterpoliste bila je posjeta Plavoj špilji, gdje su prvi put u životu imali prilike da igraju vaterpolo u pećini. Belgijanci su u Herceg Novom boravili 12 dana.

U Belgiji Jadran osvojio prvi međunarodni pehar

Kuriozitet je da je PVK Jadran prvi internacionalni trofej osvojio baš u Belgiji, daleke 1957. godine. Direktor kluba, Miloš Mraćević je upoznao goste sa istorijskim činjenicama, odnosno pokazao im trofej, kao i isječke iz belgijskih novina iz tog perioda, što je po riječima Sally Jansen, zadivljujuće.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code