Početna Društvo MLADI NOVLJANI DALI KRV

MLADI NOVLJANI DALI KRV

0

blood-donationDanas je 50-ak dobrovoljaca – maturanata hercegnovske Srednje škole i studenata Primjenjene fizioterapije iz Igala darivalo krv, čime su popunili rezerve Opšte bolnice Meljine obezbjedivši količinu dovoljnu za nekoliko mjeseci.

Akciju je zajedno sa tom zdravstvenom ustanovom organizovala opštinska organizacija Crvenog krsta Herceg Novi.

– Lani ih je bilo 20-ak ove godine više od 50-oro. Svijest o potrebi da darivanjem svoje krvi spašavaju nečiji život, sve je prisutnija među mladima – zadovoljno ističe sekretarka opštinske organizacije Crvenog krsta, Mira Krsmanović. Ona kaže da je ovom uspješnom akcijom na najbolji način obilježen Dan Crvenog krsta Crne Gore, Svjetski dan borbe protiv side i Dan volontera – 5. decembar.

 

Dr. Krunoslava Burić načelnica odjeljenja za transfuziju krvi u Opštoj privatnoj bolnici Meljine ističe značaj ovakvog dobrovoljnog, nenamjenskog doniranja krvi.

2011-12-02_09.53.58– Jednako je važno za nas i naše pacijente, ali i mlade donatore koji na ovaj način razvijaju osjećaj odgovornosti i solidarnosti, ali imaju i lični dobar osjećaj nakon što su učinili dobro djelo – kaže doktorka Burić. Ona je pozvala sve koji mogu da doniraju krv da to učine jer je kako kaže – sam čin je bezbolan, kratko traje i nije štetan po zdravlje donatora.

“Sve zdrave osobe od 18 do 65 godina mogu biti davaoci. Korisnici smo na žalost opet MI, ako ne danas onda sjutra, ako ne mi lično, onda naši bližnji, komšije, prijatelji, sugrađani” – podsjeća dr Burić.

Među onima koji nesebično učestvuju u akcijama dobrovoljnog davalaštva krvi je i studentkinja Dragana Cmiljanić, volonterka Crvenog krsta koja je danas peti put dala krv.

“Moja krv nekome može da spasi život” – uvjerena je Dragana, koja namjerava da i ubuduće nastavi sa tom plemenitom praksom.

2011-12-02_09.43.59

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code