Početna Društvo Mladi Novljani učili i razgovarali o EU

Mladi Novljani učili i razgovarali o EU

0

Veliki broj učenika JUSMŠ “Ivan Goran Кovačić” iz Herceg Novog učestvovalo je u Prvom lokalnom događaju međunarodnog projekta “ACHIEVE” održanom u ovoj školi.

Foto: Kancelarija za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi

Događaj koji je za cilj imao da približi EU mladima, kao i da ih podstakne da razmišljaju o položaju i odnosu Crne Gore naspram EU, organizovala je Кancelarija za međunarodnu saradnji Opštine Herceg Novi u saradnji sa nastavnim osobljem i učenicima novske srednje škole.

Učenici su bili u prilici da kroz učešće u kvizu i igrama asocijacija provjere svoje znanje o istoriji, kulturi i geografskim odlikama država članica EU. Predstavljeni su i rezultati ankete koja je sadržavala pitanja o Herceg Novom i EU, a koju su sproveli sami učenici uz podršku profesora Gojka Đurđevića. Vrijedi istaći još jednu zanimljivu aktivnost Prvog lokalnog događaja, prisutni su mogli da putem video linka saznaju šta njihovi vršnjaci iz različitih država EU misle o aktuelnim dešavanjima na evropskom kontinentu.

U sklopu ovog događaja predstavnici Sekretarijata za kulturu i obrazovanje dijelili su evropske omladinske kartice svim zainteresovanim učenicima. Raznovrstan program zaokružen je debatom u američkom parlamentarnom formatu koja je za temu imala „Ovaj Dom smatra da je Evropska Unija rješenje za ključne probleme crnogorskog društva”.

Četvoro učenika-debatera je prikazalo zavidno znanje i retoričke sposobnosti pred više od 70 svojih vršnjaka, kao i profesora. Debati su prisustvovali i predstavnici Кancelarije za međunarodnu saradnju.

Projekat ACHIEVE, EU programa Evropa za građene, usmjeren je ka razvoju evropskog identiteta kroz bolju spoznaju zajedničke istorije, kulture i duhovnog nasljeđa gradova Jugoistočne i Srednje Evrope. Opština Herceg Novi je jedan od 15 partnera na ovom projektu koji okuplja lokalne samouprave, institute i organizacije iz preko 10 evropskih zemalja.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code