MLADI NOVLJANIN ULOVIO GOFA OD 25 KG

MLADI NOVLJANIN ULOVIO GOFA OD 25 KG

0
Podijeli

marko i gof1Da svi tinejdžeri ne sjede samo za kompjuterom i žive samo u virtuelnom svijetu dok pravi život i svi njegovi izazovi i ljepote prolaze pored njih, pokazuje primjer mladog Novljanina šesnaestogodišnjeg Marka Štibohara, koji se bavi ronjenjem već dvije godine.
Štibohar je učenik trećeg razreda Srednje Pomorske škole u Kotoru i član je SRK “Mamula”.
Ovaj zaljubljenik u morsko plavetnilo juče se sa ponosom ali i sa razlogom pohvalio ulovom, jer nesvakidašnji svakako jeste, zbog mjesta gdje je uspješno ulovio gofa.
Uhvatio sam ga na Škveru i to samo 200 m od plaže “Žalo”, kaže Štibohar.
– Bio sam na dnu, na čeki, na cca 13 m kad su se pojavila dva gofa, otprilike iste veličine. Bez puno razmišljanja pucao sam i pogodio! – kaže za Radio Jadran Štibohar. Dok sam izronio do površine gof mi je već odmotao sav konop sa mulinela i počeo da me vuče u dubine – ispričao nam je ovaj školarac.
Kako se u tom trenutku nije mogao sam izboriti sa ulovom, pozvao je koleginicu Lidiju koja je ronila sa njim, a ona je pozvala pomoć
sa obale.
marko i gof2Za to vrijeme gofa sam polako povlačio ka sebi i poslije 15-20 minuta, već sam ga držao za rep – ponosno ističe Štibohar.
Uskoro su stigli brodom prijatelji sa mula i prebacili ga na kopno.
U svoj toj akciji nije bio ni svjestan šta je uspio da ulovi sve dok Srđe Vukotić nije donio vagu. A, vaga je pokazala 25,2 kg. “I mojoj sreći nije bilo kraja… svi su mi čestitali”, kaže ovaj mladić.
I ne čude čestitke s obzirom da riba gof ove veličine i jeste primjerak za slikanje i pohvale.
I jeste bilo i fotografisanja i domaćih i furešta, a slučajno je naišla i podgorička televizija, pa je sve zabilježeno i kamerom – priča za Radio Jadran, Štibohar.
Obzirom da se od malih nogu bavim sportskim ribolovom i ovaj ulov će kao i svi do sada završiti na trpezi sa ukućanima i prijateljima – kaže on.

Gof je vrsna grabljivica, snažnog i izduženog tijela, koje je bočno blago spljošteno. Živi u svim toplijim morima svijeta, a naraste do 180 cm dužine i 80 kg težine, u Jadranu manje, tek nešto preko 50 kg. Gof živi na dubinama do 360 m, a starosni vijek mu je do 15 godina. Vrlo je cijenjena riba za prehranu, njegovo meso sadrži relativno visoki postotak bjelančevina i nizak postotak masti. Svrstan je u visokokvalitetnu ribu, a najcjenjeniji i najukusniji dio gofa je dio tijela iza glave, odnosno poviše stomaka.marko i gof3

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code