Mladi PZP-a: U Herceg Novom je očigledan porast zavisnika od različitih vrsta...

Mladi PZP-a: U Herceg Novom je očigledan porast zavisnika od različitih vrsta opijata

2229
0
Podijeli

Narkomanija je u Crnoj Gori je široko rasprostranjena. S obzirom da je Crna Gora zemlja u tranziciji, postaje jasno da uticaj i korišćenje psihoaktivnih supstanci eksplicitno dovodi do ogromne finansijske dobiti.

Na porast narkomanije u CG, od posljednje decenije 20. vijeka do danas, uticalo  je više  faktora: ekonomska kriza,  rat,  prisilne migracije,  politička previranja,  porast kriminaliteta,  disfunkcionalnost  jednog,  ne malog,  broja porodica, poremećen sistem vrijednosti.

Picerija i restoran

U Herceg Novom je očigledan porast zavisnika od različitih vrsta opijata. Posljednjih godina nisu rađena epidemiološka istraživanja i samim tim je onemogućena dostupnost pouzdanih podataka.  Socioekonomskom krizom u opštini Herceg Novi broj korisnika droga se uvećao, a starosna granica spustila.  Formiranjem grupa među mladim zavisnicima i traženjem mjesta okupljanja širi se krug njihovog djelovanja i međusobne saradnje.  Postoje određene lokacije u blizini škola,  zabačenih naselja,  parkova gdje se mladi ljudi,  korisnici narkotika okupljaju. Ova informacija je poznata i onima koji bi trebalo da se protiv ove pošasti odlučno bore. Zašto se o ovom problemu malo priča, a još manje bori protiv nje, pitanje je za sve nas?

Mreža mladih smatra  da treba više raditi na prevenciji i više govoriti u medijima o ovom problemu. Kao odgovor na dilemu u kom pravcu treba tu aktivnost kanalisati možda bi mogla poslužiti i Frojdova klasična definicija duševnog zdravlja: Ono što karakteriše zrelu,  duševno zdravu osobu je kapacitet za ljubav i kapacitet za rad.

Plaćeni izborni program

Nema komentara