Mladi umjetnici na Španjoli: Kako tvrđava da postane umjetnička rezidencija?

Mladi umjetnici na Španjoli: Kako tvrđava da postane umjetnička rezidencija?

0
Podijeli

Na Španjoli je počeo sedmodnevni program Artist in Residence Španjola 2018. Do 23. septembra mladi umjetnici iz regiona će se baviti aktivacijom i revitalizacijom tvrđave Španjola sa ciljem da kroz svoj rad, kreativnu ekspresiju, praktičan rad, pokažu da Španjola može da zasluži novu namjenu i postane umjetnička rezidencija.

Nevladina organizacija Sinergija na čelu sa Anom Bulatović, programskom direktorkoom Artist in Residence, u ovom projektu će sarađivati sa umjetnicima koji su se odazvali na poziv organizatora: Ivanom Babić iz Budve, Sarom Dimitrić iz Sremskih Karlovaca (Srbija), Dimitrijem Stojmenovim iz Užica (Srbija) i Zlatkom Krstevskim iz Prilepa (Makedonija). Umjetnici će raditi individualno i u grupama, imaće svakodnevne radionice, prezentacije, brainstorming sesije, prezentacije svojih radova i mnogo praktičnih aktivnosti, od kuhanja zdrave organske hrane pa do uredjenja Španjole.

Picerija i restoran

– Program ARTIST IN RESIDENCE već nekoliko godina okuplja umjetnike iz regiona koji borave, rade, umjetničke se izražavaju na tvrdjavi u eko kampu. Pored toga oni upoznaju Herceg Novi i njegove vrijednosti i slušaju zanimljiva predavanja. I ove godine će učestovvati u ekološkim radionicama i biti dio radnog tima koji ce kroz svoju umjetničku intervenciju uticati da Španjola zavrijedni naziv „Rezidencije Umjetnosti u Herceg Novom“, rekla je Ana Bulatović.

Uslijediće i više zanimljivih predavanja. Prvo je, redovnog profesora Arhitektonskog fakulteta u Podgorici prof. dr Ilije Laloševića koji će večeras održati predavanje “Fortifikaciona arhitektura Venecijanskog perioda u Boki”.

Sjutra od 19 do 21h Robin Gellately Smith, član Savjeta Zelene gradnje (Greeen Building Council) ima predavanje na temu “Održive gradnje i razvoj”. Robin Gellately Smith će govoriti i o tvrđavi Španjola, o karakteristikama gradnje, rijetkim materijalima, lokaciji i planiranju, ali i o životu u to vrijeme na Španjoli.

U toku programa Artist in Residence učesnici će obići grad, upoznati se sa arhitekturom odbrambenih utvrđenja u Herceg Novom, imaće i više zanimljivih edukativnih izleta.
Posljednjeg dana radionice, u subotu, 22. Septembra, u 20h biće otvorena izložba radova na kojima su umjetnici radili u toku svog boravka na tvrđavi.

Osnivač Sinergije Vuk Čvoro navodi da tim Španjola kroz ovaj projekat ima u interesu da tvrđavi da novo ruho, a Španjola Festival je nastao iz ideje da se odbrani kulturna zaostavština od privatizacije i da jedna od naših najznačajnih vrijednosti u Herceg Novom ostane u rukama naroda;

– Ovaj projekat je podjednako kulturni, edukativni, umjetnički ekološki, ali baziran na čuvanju naših vrijednosti, kulturne i istorijske baštine. To je projekat koji jednako promoviše nauku, arhitekturu i urbanizam, prije svih ali i druge oblasti, turizam, ekologiju, umjetnost i istoriju. I ono što je, vjerovatno najznačajnije to je program za mlade i njihovu budućnost – smatra Čvoro.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code