Početna Eco Mladim eko reporterima iz Herceg Novog nagrada za najbolji video -“Surlaš”

Mladim eko reporterima iz Herceg Novog nagrada za najbolji video -“Surlaš”

1

Đaci OŠ „Dašo Pavičić” Sergej Dragović, Petar Lučić i Danilo Dabović, sa video radom pod nazivom „Suralš”, dobitnici su prve nagrade u kategoriji osnovnih škola, na 12. konkursu „Mladi eko-reporteri”, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Preko 480 radova iz 33 osnovne i 16 srednjih škola pristiglo je konkurs koji organizuje NVU „EKOM – Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori” pod pokroviteljstvom Ministarstva održivog razvoja i turizma. Konkurs se realizuje u sklopu programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE), a posebne teme ove godine bile su „Odgovorna proizvodnja i potrošnja” i „Eko škole”.

Nakon selekcije, u konkurenciji za nagrade bilo je ukupno 35 tekstova, 60 fotografija i 20 video klipova. Nagrade su dodijeljene za radove u četiri tematske i dvije starosne kategorije – od 11 do 14 i od 15 do 18 godina.

Žiri je imao deset članova: Dragica Šaković, urednica u dnevnom listu „Pobjeda”; Nikola Malović i Jelena Vukasović, profesori književnosti; Milo Radonjić, novinar i PR menadžer; biolozi Vasilije Bušković, mr Marijana Krivokapić; mr Aleksandra Ivanović i Nemanja Malovrazić; Anto Baković, fotograf iz Mediteranskog centra za fotografiju i Tatjana Đurović, turizmolog i nekadašnji višestruki učesnik konkursa.

Na stranici www.mladi-ekoreporteri.org.me, mogu se pogledati odabrani radovi ovogodišnje produkcije, a on-line glasanje traje do 5. juna, kada će na Svjetski dan zaštite životne sredine biti proglašeni najbolji radovi po mišljenju publike.

Na osnovu plasmana, tematike kojom se bave, ispunjenosti kriterijuma i godišta autora, biće određeni radovi za međunarodni konkurs „Young reporters for the Environment” tokom maja. Na njemu će radove ocjenjivati ugledni žiri u kome se nalaze predstavnici međunarodnih organizacija FEE, UNESCO i UNEP, a proglašenje najboljih očekuje se 5. juna 2019. godine.

U periodu od 2008. do 2018. godine najbolji mladi ekoreporteri Crne Gore osvojili su 24 međunarodne nagrade, a zahvaljujući trogodišnjoj kampanji „Manje smeća” (“Litter less”) učestvovali su i u ekološkim misijama u Kopenhagenu, Stokholmu i Nikoziji.

1 komentar

  1. da ima ko manje letargičan u ono komunalno stambeno možda ne bi ni bilo potrebe da se radi priča. A ne ona gospodja što daje izjave za televiziju sa naočarima za sunce crnim. Šta dalje da pričamo..

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code