Mladima koji se liječe, ili su izliječeni od raka, neophodna podrška društva,...

Mladima koji se liječe, ili su izliječeni od raka, neophodna podrška društva, posebno vršnjaka

0
Podijeli

Regionalna konferencija mladih liječenih od maligniteta u djetinjstvu (MladiCe), koja se IV put održava na Cetinju, okupila je više od 40 mladih liječenih od raka iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Slovenije. Oni razmjenjuju iskustva o posebnim potrebama MladiCa, njihovom aktivizmu na bolničkim odjeljenjima, kao i podršci društva, posebno vršnjaka, koja je neophodna za njihovo zdravo odrastanje i razvoj.

U okviru različitih sesija, s mladima su razgovarali doc. dr Vasilije Kostić, psihološkinja Dijana Milošević, biznis trener i osnivač kompanije Blue Coach Srđan Vukčević i predstavnica NVO CAZAS, Sanja Šišović.

Picerija i restoran

Psihološkinja Dijana Milošević, koja je govorila o značaju aktivizma MladiCa na bolničkim odjeljenjima, je podsjetila da liječenje malignih bolesti traje od šest mjeseci do nekoliko godina u toku kojih djeca veći dio vremena provode u bolnicama daleko od kuće i svog poznatog okruženja. Istakla je da neizvjesnost, suočavanje s dijagnozom i različitim medicinskim intervencijama, kod djeteta koje se liječi od kancera, može izazvati različite psihičke tegobe.

„Zato je od velikog značaja psihološka podrška, ne samo stručnih lica nego i vršnjaka, posebno djece koja su se uspješno izborila s kancerom“, poručila je Milošević.

Doc. dr Vasilije Kostić je, govoreći o uspjehu i percepciji stvarnosti, pozdravio organizaciju konferencije i poručio da su za mlade koji se bore i koji su se izborili sa tako opasnom bolešću pažnja i podrška uvijek od ključnog značaja, jer ih učvršćuju u riješenosti da istraju u daljem životu i istovremeno im bjelodano pokazuje da nijesu sami u svojoj borbi.

„Ljudi koji pokreću i sprovode ovakve aktivnosti zaslužuju više od pohvale, zaslužuju divljenje“, poručio je Doc. dr Kostić istakavši da je bio privilegovan da se obrati MladiCama regiona.

Osnivač kompanije Blue Coach Srđan Vukčević je mlade upoznao s tehnikama svjesnosti i uticaja na smanjenje stresa (Mindfulness) istakavši da one mogu služiti kao vrijedan alat za zdrav i uspješan život i za suočavanje s teškim periodima života i najvećim od svih strahova.

Predstavnica NVO CAZAS Sanja Šišović je upoznala mlade s primjenom OnACT alata u aktivizmu MladiCa, dok su MladiCe Srbije i Čika boca održali radionicu „Žive knjige“.

Sumirajući aktivnosti i rezultate koji su ostvareni tokom proteklog perioda, zaključeno je da postoji primjetan napredak svih MladiCa regiona, i istaknuto da su njihovo uključivanje i podrška veoma važni, kako za mlade koji se nalaze na liječenju, tako i za njihove porodice jer pruža osjećaj da borba s kancerom može biti uspješna.

Organizatori konferencije su, udruženje Fenix Crna Gora i neformalna grupa MladiCe Crne Gore. Organizaciju skupa su podržala udruženja iz Crne Gore i zemalja regiona koja se bave problematikom maligniteta kod djece i adolescenata, kao i opštine Cetinje i Herceg Novi i Turistička organizacija Kotor.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code