Početna Oko nas Kotor „Mlijeko u prahu” o ratnoj ljubavi dva muškarca u Kotoru

„Mlijeko u prahu” o ratnoj ljubavi dva muškarca u Kotoru

5

Predstava “Mlijeko u prahu”, po tekstu Dragane Tripković, u režiji Stevana Bodrože, biće izvedena 19. januara u Kulturnom Centru “Nikola Đurković” u Kotoru, u 20 sati.

“Mlijeko u prahu” je drama smještena u Podgorici (Titogradu), 1991. godine, u vrijeme intervencije tadašnje JNA na Dubrovnik. Priča govori o tajnoj ljubavi mladog slikara i oženjenog doktora u situaciji rata, rastuće tjeskobe i užasa. Ratne okolnosti su izvanredna pozadina, ali i motivacioni okvir za jednako duboku intimnu dramu. Suočeni sa sopstvenim osjećajem krivice, a živjeći u predominantnom socijalnom diskursu koji veliča muškost i ratničke atribute, oni postaju lak plijen za manipulaciju trećeg lika u ovom komadu – muškarca koji vrbuje i raznim ucjenama i pristiscima prisiljava muškarce da “dobrovoljno” krenu u rat.

Picerija i restoran

Drama “Mlijeko u prahu” obrađuje problem nesuočavanja sa ratnom prošlošću iz devedesetih godina prošlog vijeka, koji je prisutan u svim zemljama Zapadnog Balkana.

Uloge tumače Marko Todorović, Omar Bajramspahić i Pavle Popović. Scenografiju potpisuje Miloš Miki Popović, saradnik na scenografiji je Damir Murseljević, kostimografiju Lina Leković, dizajn svjetla Zoran Rakočević, tehniku svjetla Danilo Malović, produkciju Milivoje Lakić i Slobodan Radović.

Izvođenje ove predstave je dio projekta “Integrisani i sistemski pristup poboljšanju kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori” koji implementiraju NVO Juventas i Queer Montenegro. Projekat finansira Evropska unija posredništvom delegacije u Crnoj Gori. U okviru ovog programa, do sada je predstava izvedena sa velikim uspjehom u Bijelom Polju, Mojkovcu, Kolašinu i Podgorici.

Predstavu su realizovali Alternativna teatarska aktivna kompanija (ATAK), KIC “Budo Tomović”, uz podršku Ministarstva kulture, Glavnog grada Podgorice, Queer Montenegro i NVO Juventas.

5 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code