Početna Društvo Mobilizacija mladih i razvoj njihovih politika idu sporo

Mobilizacija mladih i razvoj njihovih politika idu sporo

1

Povodom Međunarodnog dana mladih, 12. avgusta NVO Omladinski kulturni centar, u saradnji sa lokalnim partnerskim organizacijama i Sekretarijatom za kulturu i obrazovanje priredio je niz aktivnosti u Domu omladine, u Starom gradu.

Na okruglom stolu pod nazivom „(Prva) Strategija za mlade i Lokalni plan akcije za mlade 2019.–2022. u opštini Herceg Novi – mogućnosti i izazovi“ opšti je zaključak da se politike za mlade sporo razvijaju, ali da u opštinama u kojima su one zaživjele kroz različita tijela, ipak, postižu rezultati kroz uspješne realizacije programa za mlade i mobilisanja velikog broja mladih i osoba koje rade sa njima. Još jedan od zaključaka je i da je osiguravanje prostora za mlade nužan preduslov za realizaciju programa omladinske politike.

Po završetku okruglog stola, održana je projekcija serijala „Perspektiva“, Radija Slobodna Evropa i to epizoda koje su rađene sa mladima iz SMŠ „Ivan Goran Kovačić“ u Herceg Novom.

U najnovijem istraživanju koje je sprovedeno za potrebe izrade Strategije za mlade tokom jula i avgusta, mladi iskazuju potrebe da se putem Omladinskog centra povežu sa vršnjacima sličnih ideja. Smatraju da treba pokazati mladima na koji način će njihov aktivizam djelovati na njihov život i cijelu zajednicu, pružiti im nešto zauzvrat kao nagradu kako bi se osjećali korisno. Takođe, potrebno je da imaju prostoriju u kojoj bi se mogli sastajati i dovoditi edukatore.

Ove aktivnosti OKC-a su dio projekta „reKreativacija“ kojim nastoje da podstaknu mlade na međusobnu saradnju, razmjenu informacija, znanja i vještina, realizaciju zajedničkih akcija, ali i poboljšaju razumijevanje volonterskog rada, posebno onog koji podrazumijeva aktivizam mladih, kao ravnopravnih aktera društva i društvenih promjena. Projektom nastoje i da dobiju podršku lokalne zajednice za zdrave ideje i inicijative mladih. Program je podržalo Ministarstvo za sport – Direktorat za mlade.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code