Početna Društvo Model za ukidanje naplate putarine na dionici Meljine-Petijevići do kraja godine

Model za ukidanje naplate putarine na dionici Meljine-Petijevići do kraja godine

32

Lokalna uprava u Herceg Novom trebalo bi do kraja godine da osmisli model za ukidanje naplate putarine na putnom pravcu Meljine – Petijevići. To je zajednički cilj opštine Herceg Novi i Trebinje, saopšteno je nakon sastanaka predstavnika dva grada još početkom avgusta u Herceg Novom.

Predsjednik Opštine Stevan Katić kazao je za Radio Jadran da se Opština obavezala da utvrdi visinu duga kojeg ima prema koncesionaru, firmi Univerzal Monte:

“U ugovoru postoje i obaveze koje je izvođač, firma Pijedor putevi, trebalo da realizuje, ali nije, tako da ćemo do kraja godine pokušati da izađemo sa konkretnim prijedlogom ukidanja naplate putarine. Odnosno da se sa koncesionarom  dogovori prekid naplate putarine na polovini ugovornog dvadestogodišnjeg odnosa “, pojasnio je Katić.

On dodaje da je u planu puno zajedničkih obaveza oko sporazuma sa investitorom, u koje bi mogla biti uključena i država:

“Dio gdje je naplatna rampa mogla bi da se koristi kao granični prelaz, jer je crnogorski granični prelaz u jako lošem stanju, a prelaz s BIH ima tri trake sa obje strane. Državi smo već kandidovali  ovaj prijedlog kako bi ga  uvrstila u budžet Crne Gore. Tako bismo sa koncesionarom lakše došli do rješenja”, naveo je Katić.

Put Meljine-Petijevići otvoren je 2009.godine i prva je koncesija na nekoj saobraćajnici u Crnoj Gori, po tzv. BOT sistemu (uzmi, izgradi, koristi i vrati). Kada istekne 20 godina “Univerzal monte” treba da vrati put Opštini. U kakvom stanju, druga je priča, jer i danas mnogi ukazuju na lošu bezbjednost te dionice. Ne prestaju ni primjedbe turista i stanovnika Herceg Novog i Trebinja zbog plaćanja putarine.

Osim toga, “Univerzal Monte” dobio je i ekskluzivno, bolje reći monopolističko pravo da duž ove dionice izgradi 2 benzinske pumpe, restorane, parking, tržni centar. Na žalost, od toga do danas ni nagovještaja.  Ne treba zaboraviti, presudom Osnovnog suda u Herceg Novom početkom maja 2014. god, za pokretanje klizišta na Podima kao glavni uzrok naznačena je izgradnja dionice Meljine-Petijevići, na putnom pravcu od Herceg Novog ka Trebinju. Firma “Prijedor putevi”, kao izvođač radova dužna je da plati 30.000 eura, a Radenku Crnogorcu, kao odgovornom licu određen je sedmomjesečni pritvor.

32 Komentari

 1. Evo ga kraj godine… da nije ko čuo za taj “model”? E kukala nam majka, ovako je i kolektor završen do kraja godine, no fala radio Jadranu pa ostaju ove izjave zapisane.

 2. LJudi sto se bunite.Niko vas ne tjera da za Trebinje placate putarinu.Koristite put koji je postojao prije izgradnje puta preko Sitnice,a to je znate odlicno preko Brgata.Normalnim ljudima jasan izbor.

 3. put je pospjesio razvoj pod orjenskih sela i samog orjena,priblizio herceg novi trebinju,bosni,srbiji ali je veoma loseg kvaliteta zbog toga sam za ukidanje naplate mada u slucaju preuzimanja puta od strane opstine sama opstina ce morati da ulaze znacajna srestva za popravke i odrzavanje puta

 4. Dodatno..
  Odrzavanje puta je katastrofalno..trenutno IMA makar 5lokaliteta na kojima su se pojavile dedormacije nankolovozu uslijed klizista. Da me govorimo da kotobilj zahtjeva temeljnu rekonstrukciju.
  Treba dakle detaljno sve prouciti..mislim da smo blizi tome da je vrlo mala obaveza opstine preostala..osim ako neko zeli da se naplasti…
  Ovome treba pristupiti ozbilno I strucno!!!

 5. Ovo će biti još jedan način da neko stavi u spag par miliona eura…
  Naime :krenimo od činjenice da je dužina cijele dionice 20km, I ako je prosečna cijena km rekonstrukcije nekih 600k, dolazimo do cifre od 12 miliona koliko he trebalo da kosta izgradnja puta. Naravno ovu cinjenicuvtreba da potkrijepi analiza projektne dokumentacije I samog ugovora o izgradnji. Dodatno imamo I situaciju sa 20000 kvadrata zemlje kojaje ustupljena izvodjacu Ali se Ne zna cijena ..

 6. Ona rampa za naplatu putarine na obicnom seoskom putu je bruka i sramota cijelog drustva!!! U normalnoj drzavi da nekom padne na pamet sklapanje takvih ugovora bi zavrsio prvo na psihijatriskom vjestacenju pa bi tamo konzilijum odlucio da li ide u ludnicu ili zatvor!!!

 7. Put je napravljen zahvaljujući korupcionaškim poslovima i ugovorima, a to se može dokazati ispitivanjem porijekla imovine tadašnje HN vlasti. Ugovori sklopljeni na takav način su ništavni i da ima pravde, umjesto odštete koncesionaru, isti bi trebao odgovarati a koncesija i rampa oduzeti. Plaćamo 3€ za loš i opasan put, nekome ko to ne zaslužuje! Sjašite već jednom sa ovog naroda!!!

 8. Sad lijepo ex gradonacelnik i lideri SNP..danas DEMOKRATE da objasne ovom narodu svoj patriotizam. koncesionaru hiljade m2 zemlje itd.Nije im to djedovina nju nijesu nikom poklonili ni dali .LOPOVSKA OPSTINA I DRZAVA sve u zatvor i da dokazujui porijeklo imovine .bez toga nikad naprijed .

 9. Ne spori niko da je put bolji nego prije al je upitno kakav put smo dobili za koliko para,put Morinj-Vilusi moze da nam posluzi kao primer ili Trebinjski dio koji je uradjen daleko bolje,ja da se pitam zalago bi se da bar stanovnici Herceg Novog i Trebinja ne placaju put!

  • Pušti nikšićki put, gradio se 19 godina. Trebinjski ima onu nepotrebnu ludačku krivinu iznad smetlišta, a moglo se pravo izmedju dalekovoda, već je bilo mrtvih. Ovaj naš nije savršen, i mene nerviraju okuke preko Mokrina, ali je bolji od onog koji bi država napravila na svetog Nikodija.

   • Ok je to kad pričaš/pišeš ono sto moraš/ti kažu, ali te moram pitat… za crveniš li se bar malo kad sam sebe pogledaš u ogledalo?

 10. Zauvjek hvala svima koji su učestvovali u pravljenju puta, od tadašnje vlasti, preko finansijera do izvođača. Da smo čekali državu, napravila bi ga za pedeset godina, ili nikad! Do Sitnice se ne plaća, nego plaća ko ide u Trebinje ili dalje. A do Trebinja se može, kao i prije, preko Dubrovnika i Brgata, ni brže ni sporije, granica tamo, granica ovamo. Ili preko Nikšića, ni tamo se ne plaća ni cent, a ne 3 eura. Podi i Kameno su oživjeli otkad je magistrala. Bila su skoro ugašena sela do prije 7 godina, a sad je stanovništvo udvostručeno. Kome ne valja, ima alternativu! Do viđenja, srećan put.

  • Ti si vjerovatno zaposlen u jenu od firmi koje su trenutno aktuelne oko ovog puta. Sramota je da neko podržava ovo. Da je taj privatnik napravio potpuno novi put po novoj trasi od početka do kraja trase, ja ne bi imao ništa protiv naplate, ovako je sramota što se radi.

   • Ja sam zahvalni korisnik magistrale, nesavršene, sa više okuka nego što bi bilo po mom ukusu, sa propadanjem asfalta u Kotobi, ali magistralom koja mi omogućuje da u Meljine stignem za 9 minuta. Do prije 8 godina putovao sam od pola sata do 3 sata, ako se zainate kamiondžije ko ima prednost. I ne, nisam radnik nijednog preduzeća. Sramota je da neko ima nešto protiv ovolikog napretka zagorskih sela!

  • Sto se tice Poda oni su ozivjeli mnogo prije novog puta a sto se tice Kamenog sta je ozivjelo,skladista hale radionice svinjci i kokosinjci,da li je to pravi put razvoja jednog po meni lijepog sela

 11. Hvala koncesionaru što je napravio put kojim komforno vozim 80 km/h (osim serpentinama, naravno). HN-Trebinje za manje od 1h, a ranije je trebalo duplo duže. Kad bi ovakva bila i dionica od Gackog do Foče, stizalo bi se mnogo brže do BG.

   • @Isidor .. i od njih i od loseg projekta na putu koji je radjen na dijelu kliznog tla. A sto se kamiona i firmi tice nek onda njima naplacuju putarinu a ne nama koji unistismo kola i novcanike zbog istih.

 12. Ovi sto su sad na vlasti su i ugovorili ovu sramotu koju danas zovemo put sa naplatom. Sad će isti oni izračunati da treba koji milion da damo jadnom i ostecenom investitoru/koncesionaru, naravno sve je to u našem interesu, uključujući i stanove sto su dobili pojedini funkcioneri tada i vjerovatno koje će dobiti ovi sada…

 13. Oce li ikad iko objelodaniti kompletan ugovor,koliko je procjenjena vrjednost puta a koliko je izvodjac radova zaradio,koliko je zemlje dobio i koja je vrjednost,koliko je zaradio od naplate putarine,da ne govorimo o tome da je zabranjena gradna objekata sto metara od puta bez saglasnosti izvodjaca,ko bi trebo iz opstine da odgovara za kompletan slucaj posto se ocigledno radi o veoma sumnjivom poslu tj korupciji

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code