Početna Društvo MOJDEŽ I DALJE KLIZI, ZA SANACIJU POTKOPA NEMA PARA?

MOJDEŽ I DALJE KLIZI, ZA SANACIJU POTKOPA NEMA PARA?

0

mojdez1Osam godina poslije pokretanja klizišta u selu Mojdež u zaleđu Herceg Novog mještani čekaju da nadležni saniraju posljedice i da se završi gradnja novog hidrotunela Potkop.

U gornjem selu nastanjeno samo nekoliko kuća, čiji domaćini strahuju od širenja pukotina i novog klizišta. Zatičemo Aca Vilova koji je ostao bez, kuće, štale i imanja, a danas živi sa tri familije u jednoj montažnoj kući. Obilazi razrovanu rodnu grudu, po nešto raskrči, preživjelu voćku oreže.

aco_vilov– Dolazim, ne mogu da napustim kuću. Dok god budem mogao dolaziću da ovdje nešto uradim na uništenom imanju. Ovako je već osam godina, ništa što nam je obećano nije urađeno. Trebalo je naparviti kanal Presjeke, da se uklone nanosi, a do danas ništa. Zaboravljeni smo skroz – priča Vilov, koji je dobio i plac za gradnju kuće ali nema niotkud sredstava da je gradi, iako mu je to obećano.

U klizištu, na površini od 12 ha  koje je, kako trvrde mještani nastalo zbog netsručnih radova u hidrotunelu Potkop, stradalo je pet kuća, osam mostova, putevi i ektrovodovi, imanja, 1000 stabala maslina. Ni danas nije mnogo bolja situacija, kaže nam predsjendik MZ Mojdež Milorad Velaš:

– Stanje je iz dana u dan sve lošije. Pojavljuju se ulegnuća na terenima, kuće pucaju, vodosnabdjevanje je katastrofa. Pijemo vodu iz Potkopa na improvizovan način. Analize pokazuju da ova voda ne zadovoljava biohemijske parametre za piće – kaže Velaš.

Milorad_VelasMojdežani su dobijali mnoga obećanja od opštine do države. Ali dvadesetak kuća i dalje je u opasnosti dok se ne dovrši sanacija novog hidrotunela, u što je već Vlada prije 4 godine uložila preko 800 hiljada eura. Velaš smatra da je riječ o velikoj neodgovornosti, prema selu, prema već uloženom, pa bačenom državnom novcu.

– Po meni apsolutno treba da Vlada, izdavaoci koncesije, nadležno Ministarstvo, da dođu da sagledaju situaciju i uvjere se u sve ovo što pričam i da dođe do realizacije projkta “Geoportala” iz Ljubljane.

Predsjednik opštine Dejan Mandić priznaje da je trebalo da i opština učestvuje u sredstvima za sanaciju, ali da para više nema.

– Prije pet godina trebalo je da se uloži 700 hiljada eura, mi smo bili spremni da izdvojimo pola, ali mi danas tih para nemamo i ne znam šta činiti – kaže Dejan Mandić.

Ukoliko ne počne sanacija Potkopa selu Mojdež prijeti nova katastrofa, upozoravaju mještani.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code