MOJDEŽANI TRAŽE VANREDNU SKUPŠTINU ZBOG KLIZIŠTA

MOJDEŽANI TRAŽE VANREDNU SKUPŠTINU ZBOG KLIZIŠTA

236
0
Podijeli

mojdez kliziste2Mještani sela Mojdež narednih dana pokrenuće inicijativu za sazivanje vanredne sjednice Skupštine opštine Herceg Novi na kojoj će tražiti hitnu sanaciju hidrotehničkog tunela Potkop radi suzbijanja daljeg klizanja i urušavanja ovog sela.
Iako već devet godina naviknuti na život sa klizištem, koje je progutalo i oštetilo 20-tak kuća, voćnjake, imanja, put, Mojdežani i dalje žive u strahu od svake kiše. Obilnije padavine meteorolozi su najavili već od ponedjeljka. Zato predsjednik MZ Mojdež, Milorad Velaš upozorava putem Radija Jadran da je situacija u selu na ivici ponovne katastrofe. Kuće i dalje pucaju i tonu i u jako su lošem stanju, a Mojdežani očajni strijepe od prvog kišnog dana.
“Zidovi na kućama sa sjeverne strane, u dijelu Mojdeža između Potkopa i bivšeg izvorišta Lovac ima ih 12, mokri su, baš kao i tokom ljeta, što znači da podzemne vode rade. Tako da postoji apsolutna opasnost plavljenja svih stambenih objekata. Kad krene kišni period doći će do podizanja nivoa vode u Potkopu i prelijevanja vode u Lovcu, što je najopasnija situacija za selo” – tvrdi Velaš.
mojdez kliziste1Nadležni, od opštine do države, nikako da konačno obrate pažnju i saniraju posljedice i spriječe novo klizište u ovom selu.
– Pisao sam nadležnim Ministarstvima da se hitno oformi stručna komisija koja bi trebalo da obiđe Mojdež I procijeni koliko je nama život u selu uopšte više bezbijedan. Odgovora – još uvijek nema.”
Brojni su bili apeli Mojdežana i ka lokalnoj samoupravi međutim – bez uspjeha. Velaš, ipak, navodi da će nastojati demokratskim putem, kao civilizovano društvo da dozovu nadležne i da se konačno nađe neko rješenje, jer “ne žele da se kao pojedini u Crnoj Gori zatvaraju u jame i tako tražie svoja prava”.
Bez obzira na klizište koje je otvoreno 28.februara 2004. godine, zbog, kako uporno tvrde u ovom selu, nestručnih radova u Potkopu, većina mještana i dalje je na svojim ognjištima. Pokušavaju da očuvaju korjene i ono što su generacije stvarale godinama. Ako bude došlo do iseljavanja, o tome bi, kaže Velaš, trebalo da vodi računa šira društvena zajednica. On mojdez kliziste3podsjeća da je to nekada bilo rajski bogao selo, a da raj u njemu i danas vide inostrani državljani koji su se odlučili da upravo na Mojdežu sagrade sebi kuću. Tako je posljednjih godina i pored svih nedaća izgrađeno desetak novih vila.
Mojdež, jedno od nekada najbogatijih sela u novskom kraju,sa oko 1.000 stabala maslina, 22 vodenice, brojnim voćnjacima, nikada više ne može biti isto, ali se može zaustaviti njegovo propadanje, apeluju mještani.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code