Početna Eco Monitoring maslinjaka: Muve ugrožavaju rod, najteže u Reževićima i Petrovcu

Monitoring maslinjaka: Muve ugrožavaju rod, najteže u Reževićima i Petrovcu

1

Na području Boke kotorske masline su jako dobro cvjetale i u Maslinarskom udruženju Boka bili zaista zadovoljni. Međutim, kiše u maju, junu, čak i julu nisu pogodovale oprašivanju:

Foto: www.maslinaboka.org

– Manja je rodnost od očekivane, a i ovo što je sada rodilo u opasnosti je od maslinine muve – kaže Radiju Jadran predsjednica Maslinarskog društva Boka, Vesna Đukić.

Iz ovog društva su konkurisali kod Ministarstva poljoprivrede, odnosno Fitosanitarne uprave za sredstva za projekte NVO i tako dobilo 2000 eura za aktivnosti praćenja maslinine muve zbog blagovremenog suzbijanja i smanjenja štete koju uzrokuje ovaj insekt.

Da li će prskanje koje je preporučio Biotehnički fakultet uroditi plodom znaće se zasigurno tek nakon berbe. Za sada se ne zna koliko je uzgajivača ispoštovalo preporuke.

U Boki kotorskoj praćenje maslinine muve se obavlja na šest lokacija, uglavnom, na području Kotora, a Maslinarsko društvo sarađuje i sa maslinarima iz Budve.

– Svake sedmice provjeravamo, mjenjamo klopke, obavljamo očitavanja, informacije šaljemo na Biotehnički fakultet i na osnovu laboratorijskog pregleda plodova stižu preporuke kako treba postupati. U ovom trenutku u najvećoj su opasnosti Petrovac i Reževići – ističe Đukić.

U Reževićima je aktivna infestacija blizu 50 %, a u Petrovcu preko 35 %. Rod se još može spasiti. Preporuka prof. dr Snježane Hrnčić je uraditi tretman preparatima na bazi dimetoata ili fosmeta.

I na Svetom Stefanu treba uraditi isti tretman iako je situacija tamo znatno bolja, kao i u Pelinovu, Dubu i Kavču.

Maslinarsko društvo Boka trenutno ima oko 180 članova, ali taj broj varira u zavisnosti od aktivnosti društva između 150 i 250 članova.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code