Početna Kultura Monografija „100 godina Mjesne muzike Đenović“

Monografija „100 godina Mjesne muzike Đenović“

0

Godinu velikog jubileja, vijeka trajanja, Mjesna muzika Đenović započela je novogodišnjim koncertom, pa nastupima na “Prazniku mimoze” i  ljetos na Kanli kuli, a krunisala sinoćnjom promocijom monografije „100 godina Mjesne muzike Đenović“ u Dvorani Park.

 

Autori ovog vrijednog djela su mr Gligo Odalović, koji je opisao prvih 80 godina, te Milica Matović  koja je  dopunila monografiju bilježeći događaje protekle dvije decenije.

Program promocije je vodio Boris Malović, a veče su muzikom dopunili članovi Mjesne muzike Đenović, Branko Rajačić i Radovan Čeprnić.

Sekretarka za kulturu Ana Zambelić Pištalo kazala je da misija Mjesne muzike Đenović dobija na značaju u vremenu  kada se površnost i duh zabave pokušavaju predstaviti vrijednostima. Čuva od zaborava stare melodije i note, vrjednuje duh i zajedništvo mjesta, proširuje vidike i obogaćuje repertoar, uključujući mlade, dodala je ona, podsjećajući na neophodnost stabilnije  podrške  Mjesnoj muzici. Opština Herceg Novi je tako prvi put obezbijedila budžetska sredstva za njen rad.

Monografija predstavlja istoriju društva od osnivanja tamburaškog orkestra 1919. godine, pa limenog orkestra deceniju kasnije, kazao je predsjednik ovog društva Mirko Mustur.

Autorka, Milica Matović, objasnila je da je rad na monografiji počeo  1999.  godine kada su shvatili da  moraju puno toga da obave u jubilarnoj godini, pa i prirede takav dokument kakav je monografija. Imala je podršku, pšosebno članova mjesnog orkestra, ali i onih u Budi, Tivtu i Kotoru.

Ispričala je da joj je posebno bilo teško prenijeti sjećanje na preminulog kapelnika Aleksandra Saše Mandića. Publikacija joj je važna i želi da svi koji to žele budu dio Mjesne muzike Đenović, da se „okupljamo  i da se svi volimo, jer sam sa ljudima iz Mjesne muzike Đenović naučila stvarno kako se voli drug, kako se čuva brat i voljela bih da to prepoznate u ovome“, poručila je Matović.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code