Početna Kultura Monokomedija “Ero sa ovoga svijeta” na Kanli kuli

Monokomedija “Ero sa ovoga svijeta” na Kanli kuli

2

Monokomedija autora i stand up komičara Željka Ninčića ( aka Marinko Ćutuk ) „Ero sa ovoga svijeta“ biće odigrana sjutra veče ( utorak, 27. jul ) na Kanli kuli u 21.30 h, najavili su iz JUK Herceg Festa.

Ovo humorističko putovanje u trajanju preko 100 minuta, predstavlja zbir najinteresantnijih momenata iz glumčevog autorskog rada, obogaćenih sa uvijek prisutnim savremenim događanjima i zapažanjima.

Dva najatraktivnija lika podsjetiće gledaoce, između ostalog, i na iskustva prijemnog ispita za glumu, a dok Ćutuk govori o promjenama u regiji, Veseli, kao izbjeglica priča o iskustvu iz bijelog svijeta. Sve to uz nezaobilazne šale „jedan o drugome“ u pogledu odnosa Bosanac – Hercegovac.

Evo šta i sam autor kaže za svoj stand up:

„Sve teme i likovi su iz našeg okruženja. Inspiracije tu ima i previše. Predstavnik a da nije ista, jer prati događanja i osluškuje reakciju publike. Danas je teško nasmijati ljude i zato je zadovoljstvo kada se čuje smijeh. Iako se u predstavi kritički osvrćem na stvarnost, publika to uvijek prepoznaje kao dobru namjeru i nagrađuje aplauzima.“

Sigurno se svi sjećaju čuvene sarajevske “Audicije” koja se pojavila 1985. godine. Malo je reći da je predstava bila hit u tadašnjoj državi, a gledalo je više od million gledalaca.

Jedan od njenih idejnih tvoraca bio je Željko Ninčić, koji je ujedno glumio lik Davora Stevanovića. Poslije toga uslijedila je “Nova audicija” 1990. gdje se Ninčić pojavio kao autor u ulozi kultnog Mostarca, Hercegovca Marinka Ćutuka (“ja ćet’ri sata ćamim ćekajući k’o budala mahnita od jutros iz Mostara kako sam doš’o, kako neću biti neurozan!“). Mnogi gafovi koji se pamte prisutni su i u kasnije nastaloj “Najnovijoj audiciji” – “Primi me”, a Ninčić je, osim Marinka i u ulozi Veselog.

Zašto je Veseli, izbjeglica iz Bosne, pobjegao iz Kanade i Londona? Šta mu se dogodilo s oba uha? Zašto Marinko Ćutuk ne nosi više majicu na kojoj je stari most te koji lik nosi umjesto Tita?

Prateći duh vremena u kojem živimo, predstava završava adaptacijom pjesme Alekse Šantića “Ostajte ovdje”, koja nosi naslov “Da li da ostanem ovdje?!?”.

Smijeh je lijek, a to jasno dokazuje najbolja komedija svih vremena na području bivše Jugoslavije.

Audicija je ostala reper iz 80tih, a Ninčić za sebe govori da je „Ero sa ovoga svijeta“, pa tako glasi i sam naziv predstave koju izvodi ovih dana na hrvatskom i crnogorskom primorju.

Prodaja ulaznica na blagajni Dvorane Park 9 – 12h, kao i na Kanli Kuli 9 – 21h. Cijena ulaznice je 5€.

2 Komentari

 1. A kad cemo moc pogledat operu Ero s onoga svijeta? Koliko god da nam se grad poseljacio vjerujem da bi bilo publike. Onih koji znaju sta je to

  7
  1
  • Kulturni dometi aktuelne vlasti dosežu najdalje do beogradskih splavova. Gotovac, a da ne pominjemo Verdija, Pučinija i Mocarta, su daleko od njihove moći poimanja. Prisustvo na nekom od operskih izvođenja bi za njih bila najteža kazna.

   6
   2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code