Početna Eco Montažna pristaništa i privezišta u Boki smanjiće pritisak na obalu

Montažna pristaništa i privezišta u Boki smanjiće pritisak na obalu

3

Dinamičan razvoj turizma sa značajnim povećanjem smještajnih kapaciteta i nautičkih plovila, te preobimna izgradnja stanova u Bokokotorskom zalivu, uslovljavaju potrebu za srazmjernim pritiskom na obalu.

Zahtjevi turističkih poslenika, turista i građana odnose se na obezbjeđenje novih površina za kupanje i formiranje novih objekata/mjesta za privez barki i čamaca, registrovanih prevashodno za sport i rekreaciju, ali i jahti koje se komercijalno koriste.

Picerija i restoran

Zato će iz Morskog dobra posebnom studijom definisati lokacije i načine za moguće postaviljanje montažne platforme za pristaništa – privezišta i vezivanje na bove. Za izradu studije Morsko dobro opredijelilo je 15 hiljada eura. Zainteresovani ponude za izradu studije mogu dostavljati do 29. jula, za kada je zakazano otvaranje ponuda u prostorijama Morskog dobra u Budvi.

Potreba za novim vezovima u Bokokotorskom zalivu je rješavana izgradnjom novih ili rekonstrukcijom i proširenjem postojećih ponti i mandraća i svojevoljnim, nasumičnim postavljanjem bova ili sidrenih tegova.

Veliki broj ponti i mandraća je izgrađen ili rekonstruisan bez odobrenja i saglasnosti nadležnih službi za zaštitu prirode i kulturno istorijskih spomenika, a na osnovu opšteg stava iz planskih dokumenata (GUP Kotora i PP MD).

Primjena novih materijala (armirani beton, mermer…), kod rekonstrukcije, ambijentalno vrijednih objekata i takva gradnja na novim lokacijama, od stručnih institucija i u zvaničnim dokumentima ocjenjuju se kao “neprihvatljive trajne promjene koje narušavaju zaštićeni ambijent”.

Sa ekološkog aspekta to uništava ambijent suvomeđa koji čini stanište seta biljnih i životinjskih zajednica.

Menadžment plan prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora, definisao je zabranu izgradnje novih ponti i mandraća, a održavanje i rekonstrukcija je moguća samo u postojećim gabaritima sa primjenom tradicionalnog načina gradnje.

Regulisati vezivanje na bove i sidrenje

Vrlo efikasno, jednostavno i praktično rješenje obezbjeđenja nedostajućih vezova tokom ljetnje sezone uz obalu je vezivanje na bove ili sidrenje. Mjesta za ovakvo vezivanje i tehnika obezbjeđenja veza su danas neregulisani i izraz su slobodnog izbora i improvizacije korisnika. Takva situacija rezultira nelojalnom konkurecijom u djelatnosti usluga vezivanja nautičkih plovila, konfliktom u domenu namjene mora, ugrožavanjem biodiverziteta/staništa i sl.

To se sve, između ostalog, navodi u projektnom zadatku, odnosno dokumentaciji javnog poziva koje je Morsko dobro raspisalo za izradu studije varijantnih modela za formiranje montažnih pristaništa, privezišta i vezova na bove u Bokokotorskom zalivu.

Šta treba da obuhvati studija modela montažnih pristaništa i vezova za bove?

Studijom je potrebno definisati: zone i lokacije na kojima je moguće postaviti/montirati privremeni – sezonski objekat za formiranje manjeg privezišta ili povećanje postojećeg, za plovila veličine do 15 m –komercijalno privezište, zone i lokacije na kojima je moguće postaviti/montirati privremeni – sezonski objekat za formiranje vezova barke – komunalni vez, način, u smislu tehničkog rješenja, na koji je moguće izvesti predviđenu intervenciju u odnosu na prirodne i stvorene karakteristike prostora, mjesta – lokacije i način obezbjeđenja vezova na bove/nautički vez.

Obuhvat studije je obala i priobalni akvatorijum do 100 m od obalne linije.

Inače, obala unutrašnjeg dijela Bokokotorskog zaliva je duga 97 km.

Karakteriše je: značajna izgrađenost u dijelovima ispod naselja, nekadašnjih privrednih, vojnih kompleksa i sličnih sadržaja (betonske plaže, pristaništa, privezišta, mandraći, ponte i sl.), mali broj i nevelika dužina prirodnih plaža, kamenita i strma obala, zauzetost prostora (mora i obale), postojećim i planiranim lokacijama za druge namjene, zaštićena područja na obali i u moru na kojima je zabranjena ili ograničena gradnja i druge intervencije u prostoru, položaj Jadranske magistrale uz obalu, a često uz samo more.

3 Komentari

 1. Danas sam u kineskoj radnji u centru HN kupio cetiri male “dugme”-baterije za jedan evro i dao Kineskinji cetiri istrosene baterije….
  Tri puta je odbila da ih primi bez ikakvog obrazlozenja…
  Otisao sam u obliznju radnju “Kuburic” i raspitao se da li u radnjama u Herceg Novom ili ekoloskoj drzavi Crnoj Gori kod prodavaca postoji obaveza primanja potrosenih baterija.
  NE POSTOJI OBAVEZA, ali su u radnji bili izuzetno uljudni i bili voljni da prime te istrosene baterije…
  Nisam ih predao, vec sam razmisljao da ih predam na portirnici SO HN da rade sa njima sta hoce.
  Poznanici su mi rekli: “Baci ih u more!”
  Ja nisam Neandertalac da bih trovao more i zivot u njemu, a time indirektno i ljude, zene i djecu.
  Pitam se sta rade opstinari kada svako moze da baci otrovnu stvar gdje i kad ga je volja?!
  U civilizovanim i kulturnim drzavama svaka radnja koja prodaje baterije MORA da ih primi nazad kako bi se centralno sakupio otrovni otpad.
  Crna Gora i Herceg Novi samo nominalno pripadaju tom krugu drzava, ali u praksi tu ne pripadaju!

  11
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code