Montrose i Mrkovi-Bijela stijena u Planu obalnog područja

Montrose i Mrkovi-Bijela stijena u Planu obalnog područja

2
Podijeli

Nakon što je Vlada Crne Gore utvrdila predlog Odluke o donošenju Prostornog plana za posebne namjene za obalno područje, taj dokument koji se odnosi na period do 2030. godine je u skupštinskoj proceduri.

Kako se navodi u Odluci, sastavni dio Plana obalnog područja čine i detaljne razrade za četiri lokacije: Montrose i Mrkovi-Bijela stijena u opštini Herceg Novi i Prva faza privredne zone Bar i Maljevik u opštini Bar.

Picerija i restoran

Investitor na projektu “Montrose” godinama planira da u turističko naselje na Rosama, na 13 urbanističkih parcela sa više celina uloži 250 miliona eura. Najavljeni su hotel sa depadansom, vile, jaht klub, privezište za jahte, specijalizovani parkovi, kupalište povezano žičarom sa tvrđavom Oskoruša, wellness-spa, trgovine, kafei, restorani, parking…

Ugovor o dugoročnom zakupu zemljišta  potpisan je u septembru 2009. godine, a počeo je da se primjenjuje  u avgustu  2013. potpisivanjem protokola o pravosnažnosti ugovora. Nešto ranije, u julu iste godine je potpisan i aneks ugovora o dugoročnom zakupu i počeli su da teku rokovi za ispunjenje ugovornih obaveza zakupca, uključujući investicione obaveze. Ugovorom i aneksom Northstar se obavezao da će u narednih pet godina, u prvu fazu projekta investirati 141,8 miliona eura.

Naredni rok u kojem Vlada stiče pravo da raskine ugovor je 26. novembar 2018. godine, kada ističe i obaveza realizacije investicionog programa.

Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekta, osnivač Northstara je firma Montrouz divelopment. Vlada je ugovor o zakupu potpisala sa konzorcijumom koji čine Northstar i Ekuekst kapital limited iz Velike Britanije.

Inače, Plan obalnog područja biće donijet za prostor opština Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Bar i Ulcinj i za teritorijalno more i unutrašnje morske vode, izuzev prostora koji je obuhvaćen granicom Nacionalnog parka “Skadarsko jezero” u opštini Bar i Nacionalnog parka “Lovćen” u Budvi.

Površina ovog prostora je 1.591 kilometara kvadratnih (km²) na kopnu i 2.540 km² na moru.

Planom obalnog područja definiše se granica morskog dobra, shodno Zakonu o morskom dobru.

2 Komentari

  1. Istraživačko novinarstvo? KO stoji iza firmi koje su to zakupile? Šta je do sada uradjeno? Ko je direktor firme u CG, kome se mogu postaviti pitanja.. Žičara do tvrdjave Oskoruša? Šta ako ne ispune ugovorom propisane obaveze?

    7
    1

Ostavite komentar

*

code