Početna Ekonomija Montrose na Luštici kreće s “mrtve tačke”, iz Vlade “prijete” raskidom ugovora

Montrose na Luštici kreće s “mrtve tačke”, iz Vlade “prijete” raskidom ugovora

6

Konzorcijum koji čine Nortstar i Equest Capital Limited Jersey, koji bi na dijelu državnog zemljišta Luštice trebalo da izgradi turistički kompleks Montrose, krenuo je sa izradom projektne dokumentacije, potvrdili su Radiju Jadran u ovom konzorcijumu.

Nakon niza višegodišnjih administrativnih i drugih barijera to je prvi konkretniji korak ka gradnji hotela sa 300 smještajnih jedinica i 13 vila, sa raznim pratećim sadržajima.

Picerija i restoran

Kako ističu, cilj im je “što efiksnija i brža realizacija projekta”, iako je od pravosnažnosti ugovora (2013. god) o zakupu zemljišta koji su potpisali sa Vladom (2009. god) prošlo punih šest godina.

“U prethodnom periodu podnijet je zahtjev za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju turističkog naselja, shodno tome urađen master plan razvoja lokacije, a nakon toga i idejno rješenje. Za idejno rješenje saglasnost je dala glavna gradska arhitektica Marina Sekulić  27.05.2019”, kažu u Northstaru.

Umjesto 142 ulaganja u prvoj fazi 80 miliona eura

Prema obavezama iz ugovora, kao i dva aneksa, definisano je da investitor mora ostvariti minimalno ulaganje od 80,000,000 eura u periodu od 5 godina od završetka izgradnje, a povezivanje infrastrukture do lokacije (pristupni put, voda i struja) Vlada Crne Gore i Opština Herceg Novi.

Northstar je prvobitno  trebalo u projekat da uloži skoro 142 miliona eura, međutim, drugim aneksom ugovora iz 2017. god taj iznos je umanjen na 80 miliona eura za radove u I fazi.

“Radi se o potpuno novom proizvodu u Crnoj Gori, koji će biti praćen sa jednim od najprestižnijih svjetskih brendova. Za izradu projektne dokumentacije angažovan je veliki broj renomiranih svjetskih kompanija gdje pored vodećeg internacionalnog arhitekte iz Turske i lokalnih arhitekata, kao i regionalne project management firme iz Beograda, na projektu su angažovani i pejzažni arhitekti iz Londona, dizajneri enterijera iz Dubaija, dizajn rasvjete iz Londona, SPA konsultanti iz Londona, konsultanti za marine iz Zagreba, konsultanti za dodatne sadržaje kompleksa iz Austrije, F&B konsultant is Londona, konsultant za kuhinje iz Austrije, monitoring kompanija iz Londona”, navode u Northsatru.

Pored ovih kompanija planirano je u naredna dva mjeseca angažovanje dodatnih 5 specijalizovanih konsultantskih kuća na daljoj razradi projektne dokumentacije.

“Zapelo” i kod infrastrukture

Iz Northstara tvrde da su, pored činjenice da postoje infrastrukturni preduslovi koje treba da obezbijede nadležne institucije, odlučili da ne zaustavljaju dinamiku radova, jer prepoznaju dobru volju i saradnju na strani Vlade Crne Gore i Opštine Herceg Novi.

Podsjetićemo da su se II Aneksom ugovora Vlada i Opština Herceg Novi obavezale da će obezbijediti neophodnu elektro/vodovodnu/saobraćajnu infrastrukturu, međutim do sada su za izradu projekta putne infrastrukture oborena dva opštinska tendera.

U Northstaru nijesu odgovorili na pitanje Radija Jadran da li će početi radove na kompleksu, iako se do lokacije za buduće naselje teško dolazi.

“Kako smo informisani iz Opštine Herceg Novi, procedura za izradu glavnog projekta vodosnadbijevanja je u toku, dok postoje određene poteškoće u realizaciji tendera za izgradnju putne infrastrukture na Luštici. Nadamo se da će se uskoro uspješno realizovati tender, s obzirom da je lokacija trenutno teško dostupna i ne posjeduje potrebne uslove za priključenje na infrastrukturu, a složićete se da je to osnovni preduslov za rad budućeg hotela”, kažu u Nortstaru.

Ostalo je tako bez konkretnog odgovora i naše pitanje kada bi mogla početi gradnja kompleksa.

Sa druge strane, sekretar za razvojne projekte Dejan Medojević je na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet krajem maja kazao da će Vlada raskinuti ugovor sa Northstarom ukoliko ne počnu sa konkretnim radovima. U ovoj kompaniji nijesu željeli da komentarišu izjavu Medojevića, ali ni ne daju odgovore do kada će još imati “odriješene ruke” za početak izgradnje.

Nijesmo dobili ni komentar na drugu Medojevićevu izjavu da početak realizacije Montrose ovog puta kasni zbog, kako je rekao “opštinske Komisije za javne nabavke”.

Bez odgovora su ostala i naša pitanja šta još predstoji početku radova, koje obaveze je Northstar izmirio prema Opštini, Vladi i drugim nadležnim institucijama a koje nije.

Prema nekim medijskim informacijama Northstar i Equest Capital Limited Jersey platili su skoro 4 miliona eura za zakup oko 500 hiljada kvadrata zemljišta na Luštici u državnom vlasništvu. Zakup je validan 10 godina, odnosno do kraja avgusta 2023.godine.

Radio Jadran zatražio je i komentar lokalne uprave na čitavu situaciju – odgovor očekujemo tokom sedmice.

6 Komentari

  1. Sustina aneksa je da se umjesto dva hotela grade vile za prodaju. Inace ugovor je preprodat za deset puta vecu cijenu nego što je kostao prvog investitora.

    Primila sam poruku h

    26
    2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code