Početna Društvo Mora li svaki put s većom kišom poplaviti hercegnovski Trg?

Mora li svaki put s većom kišom poplaviti hercegnovski Trg?

22

Prva jesenja kiša koja se ovog jutra sručila na Herceg Novi, ponovo je podsjetila na problem odvođenja atmosferskih voda na najkritičnijim mjestima u gradu. Očekivano, jedno od takvih je glavni gradski Trg Nikole Đurkovića, preko kog se moglo jedino proći bosih nogu.

Velika količina kiše ponovo je začepila pojedine odvode atmosferskih voda zbog čega se kiša u slapovima slijevala od Kanli kule ka Trgu. Ići bosonog još je i najmanji problem, u odnosu na one koje imaju vlasnici ili korisnici poslovnih prostora, zbog plavljenja prostorija i nemogućnosti prilaza.

Tvrde da su i kao pravna i fizička lica, posredstvom Mjesne zajednice, pismenim putem zahtijevali čišćenje kanala, kako bi se ovakvi problemi izbjegli ili makar ublažili. Na dopis koji su poslali 5. septembra, do danas, tvrde nijesu dobili odgovor.

U dopisu koji je dostavljen i redakciji Radija Jadran, između ostalog, stanari i zakupci, ili vlasnici poslovnih prostora, tražili su čišćenje odvoda, ali i da  nadležni konstatuju stanje na terenu i utvrde neophodan obim radova.

U Službi Komunalne policije i inspekcijskog nadzora tvrde da su sve takve i slične zahtjeve ili primjedbe, proslijedili dalje nadležnim komunalnim službama. Jutros, međutim, kako nam kažu, nijesu imali ni poziva niti intervencija.

Direktorica Komunalno stambenog preduzeća Jasmina Konjević ističe da su svi kanali uredno i na vrijeme očišćeni u susret prvim većim padavinama, međutim, problem je njihov mali kapacitet koji ne može da primi velike količine vode. Osim glavnog Trga, problema sa plavljenjem bilo je na još nekoliko lokacija u gradu:

“Slična situacija je bila i na stepeništu preko puta “arene”. Rešetka je prohodna ali ne može da primi toliku količinu vode. Problem je bila i ulica X Hercegovačke brigade prema pijaci gdje je sada nastao problem “betoniranja” kanala sa starne ulice, zatim u ulici V crnogorske gdje je rušenjem hotela Tamaris presiječena kompletna atmosferska kanalizacija koja je išla ka moru, parking na mjestu bivšeg hotela je bio natopljen, a šahtovi pri vrhu ulice su izlijetali iz ležišta. Veće “začepljenje” imali smo i ispred kafe bara Biblioteka, kod starog dijela Instituta”, navela je ona.

Inače, u Herceg Novom je od jutros, nakon 7,30 h do 13 h palo 46 l kiše po m2. Temperatura vazduha mjerena u 13 h u Herceg Novom iznosila je 17 stepeni.

22 Komentari

 1. A gđe je Igalo??? najviše i najbolji hoteli u gradu su ođe, a gosti mogu samo plivati do mora od poplave! Znaći ponavljam se na ovaj portal iks puta, ali treba nova infrastrukturni sistem za odliv atmosferske vode po ćitavom gradu!

  8
  1
 2. Problem je voda sa Španjole i Srbine. Cijela Srbina je kao rijeka kada kiša pada, svi bočni kanali koji bi trebali da vode prema Nemiloj su predgrađeni. Prvi je na samom skretanju za Španjolu a drugi na parkingu 100 metara niže. To da se otvori i očisti trg više ne bi plavio kao sada

  26
  3
 3. Ja redovno čistim ulicu u kojoj živim, metlu i lopatu u rukama, a namazane šjore pasavaju i gledaju me s gađenjem. A prođu i bace kesu smeća u tuđu baštinu, šporkulje.

  52
  3
 4. Lijepo posaljete komunalnu neka krene sa spanjole pa do trga slika sve kuce koje su sprovele oluke na stepeniste pa onda po dzepu tako par puta i rijesen problem pogledajte kako je to dubrovnik rijesio

  31
  4
 5. Niko nije prijavio Komunalnoj jer sistem 48 ne radi.
  Kanali su, kako kažu, mali ali su i sve manji, iz godine u godinu.
  Dobro piše na zidu : grobari (grada)

  51
  1
 6. Vazda je bilo kise i poplava…novitet su portali i pametnjakovici koji ispred svoga prostora i kuce pociste pa gurnu u tumbin!!!Ne branim nadlezne sluzbe, ali i igradjani da se prihvate neke odgovornosti!!!

  47
  4
 7. Svjesni smo poteškoća sa kojima se suočava Stambeno, svjesni smo da najveći dio para ide za plate službenicima, koje su morali primiti po partijskoj dužnosti, ali se mora reći: NE GOJI SE PRASE o BOŽIĆU. Ne čiste se odvodi, kanali i rešetke kada počne kiša, nego prije kiše. Svi na telefonu imamo besplatnu prognozu.

  39
 8. Za vecinu plavljena krivi su gradjani , koji su prosirili placeve, terase i sl. preko kanala i kuneta kojima je nekad ta ista voda isla , a sada kukaju … Postoji gradjanska svijest koja treba da je iznad licne koristi , ali to nikako da proradi. A nadlezne sluzbe kao po obicaju ne rade niti ce raditi , zato se treba samoorganizovati i odraditi sve sto je moguce … Od gledanja nema srece.

  41
  1
 9. Kad sluzbe budu pocele cisti sahtove i kanale i iste sa vremena na vrijeme prekontrolisat mozda i potoci nadju svoj put do tad ce ovako bit nema niko kuci

  26
  3
 10. odgovor na naslovno pitanje: MORA DA POPLAVI !!!. U Kumboru stepeniste ispod hotela Xanadu od maja 2018. niko nije ocistio stepeniste, gradani ponekad i cekamo kisu da ocisti .

  31
  6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code