“Moramo li ga čekat?” – adaptacija Beckettove drame, 17. i 18....

“Moramo li ga čekat?” – adaptacija Beckettove drame, 17. i 18. novembra u Dvorani Park

0
Podijeli

Jedna od najizvođenijih drama 20-tog vijeka, “Čekajući Godoa” Samuel-a Beckett-a, u adaptaciji rediteljke Slađane Vujović nosi naziv  “Moramo li ga čekat’?” . Nakon što je prvi put izvedena 10. avgusta, na festivalu Španjola 2017, ponovo će zaigrati pred hercegnovskom publikom 17. i 18. novembra, na kamernoj sceni Dvorane Park.

– Festival Španjola 2017 nastao je pregalaštvom mladih aktera nezavisne kulturne scene Herceg Novog,  bio je idealna platforma za premijeru pozorišne produkcije koja pomjera granice – navodi Slađana Vujović.

Picerija i restoran

U predstvi igraju: Lidija Petrone, Zorica Cvitković, Senka Domović Bulut, Daria Ilić i Sladjana Vujović. Kostim potpisuje Vesna Vukićević, a muzičku obradu Petar Kraljević. Produkcija i scena: Slađana Vujović.

“Čekajući Godoa” je apsurdistička tragikomedija koja se bavi kontradikcijom između čovjekove potrebe za smislom i univerzuma u kojem živi, lišenog smisla. Kako odgovoriti na apsurd ljudske egzistencije  bilo je pitanje u kojem su se sretali pozorište, književnost i filozofija u vrijeme kada je nastao teatar apsurda i ova drama.

Nakon II Svjetskog rata, a u strahu od novog, nuklearnog  sukoba, postojali su idealni društveni uslovi za razvoj apsurdističkog pogleda na svijet. Odbacivši ranije prihvaćeno vjerovanje da je čovjek stabilno biće koje živi u logičnom univerzumu, on savremenog čovjeka prikazuje kao usamljenu figuru koja strahuje i gubi iluzije, u svijetu lišenom vrijednosti.

Narativ Beckett-ove drame prati doživljaje i razmišljanja dvojice beskućnika koji se dosađuju čekajući nekog po imenu Godo. Beckett koristi humor da istakne apsurdne aspekte međuljudskih odnosa, pa i samog jezika koji nam ne pomaže u nalaženju odgovora na suštinska filozofskih pitanja: ko smo, šta smo i šta je naša uloga u kosmosu. Likovi ove drame razmatraju pitanja koja nas zanimaju od Sokratovih vremena  –  o prirodi čovjekovog bića, svijeta, boga, nade.

“Godo” je napisan za mušku postavu, a glumicama je bilo zabranjeno da igraju ovaj tekst sve do 2007.

Adaptacija Slađane Vujović, pod naslovom “Moramo li ga čekat’?”,napisana je za žensku glumačku postavu, te su u njoj pitanja životnog apsurda, društvenih i individualnih odnosa, smisla i besmisla, propuštena kroz novu prizmu. Ne samo žensku, već i prizmu našeg doba u kojem su filozofska pitanja zanemarena u korist površnosti i materijalizma.

Produkcija je građena kao dio istraživačkog projekta na kojem je autorka sarađivala sa NVO ‘Urban Nova’ iz Herceg Novog. Predmet istraživanja je bila saradnja umjetnika sa publikom, doprinos te saradnje razvoju publike, te sama priroda umjetničkog, a naročito glumačkog procesa

Prva faza projekta se razvijala kroz niz radionica sa ženama, u organizaciji Urban Nove i uz podršku ‘Ekumenske inicijative žena’ iz Hrvatske i ‘Mediterranean Women’s Fund’ iz Francuske.

U drugoj fazi, predstva  igra u Herceg Novom, Tivtu, Kotoru i Trebinju, uz dijalog sa publikom nakon svakog igranja. Tokom ovih razgovora, ekipa produkcije odgovara na pitanja, a publika ima priliku da oblikuje dalji razvoj produkcije.

Planirana je i treća faza u kojoj će publika učestvovati u predstavi koristeći metod ‘forum teatra’.

“Moramo li ga čekat’?”, biće izvedena 18. i 19. novembra u Dvorani Park u 20 časova. Cijena ulaznice je 4€ , a za srednjoškolce i studente obezbijeđeno je po 20 besplatnih ulaznica, za oba igranja.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code