MORINJANI TRAŽE DA SE UGASI SMETLIŠTE NA DUGONJI

MORINJANI TRAŽE DA SE UGASI SMETLIŠTE NA DUGONJI

145
0
Podijeli

deponija ubli smeceMještani naselja Donjeg i Gornjeg Morinja, koji se snabdijevaju vodom sa morinjskih izvora, zatražili su da se smetlište Dugonja, koje pripada Opštini Herceg Novi sa privremenom dozvolom, koje više decenija zagađuje njihove izvore, zatvori i nađu bolja rješenja.
Kako je saopšteno iz nevladinog udruženja Zeleni Crne Gore, mještani su se tom NVO obratili za pomoć i podršku u rješavanju tog problema, tim prije, kako su naveli, što se u neposrednoj blizini morinjskih izvora planira otvaranje i nove deponije Duboki do, prenosi MINA. „Sagledavanjem postojećeg stanja i uvidom u brojnu dokumentaciju i prepisku koju su ostvarili MZ i građani Morinja, Zeleni Crne Gore apeluju da se što hitnije razmotri situacija u Morinju”, kaže se u saopštenju tog NVU.
I jedna i druga lokacija deponije se, kako su pojasnili iz Zelenih, nalaze u zoni sanitarne zaštite Morinjskih izvorišta, koja su kao takva Odlukom Vlade Crne Gore uvrštena u izvorišta od javnog značaja, i svojim postojanjem te deponije ugrožavaju osnovno pravo svih građana Morinja, a to je pravo na zdravu životnu sredinu.
„Analize vode koje su rađene, pokazuju da morinjska sela Bunovići, Bakoći, Lučići, Dragomanovići, Severi, Bekani, Svrčak, kao i dio Donjeg Morinja, imaju zagađenu vodu i da nije za upotrebu”, naveli su iz Zelenih.
U analizama je evidentno, kako su dodali, da su ta izvorišta izložena konstantnom uticaju ocjednih voda sa navedenog neuređenog smetlišta i da voda kao takva ne bi smijela da se koristi.
„U više navrata iz ove MZ su se obraćali Opštini Kotor, koja je preko svojih službi poslala dopise inspekcijama, koje su se dopisivale i proglašavale nenadležnim, pa se ne nazire rješenje jer postupci traju mjesecima”, upozorili su iz tog NVU.
Navodi se da su na zajedničkom sastanku, tom NVU predložili da se sa građanima morinjskih sela, predstavnicima nadležnih institucija i eksperata iz ovih oblasti, održi okrugli sto i pokrene postupak iznalaženja adekvatnog rješavanja problema zaštite morinjskih izvora kao i izmještanje smelišta sa tih područja.
Zeleni su o ovome već informisali ministra održivog razvoja i turizma i tražili njegovo angažovanje.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code