Početna Društvo Morska voda u Novom ispravna za kupanje na svim lokacijama

Morska voda u Novom ispravna za kupanje na svim lokacijama

0

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 110 lokacija, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 20. do 22. jula ove godine, pokazali su da je na 85,5% lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 6,4% lokacija dobrog, dok je na 8,2% lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta. Ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

U Herceg Novom uzorkovana je voda na ukupno 21 lokaciji, od čega je na njih 15 bila odličnog, na 2 dobrog, a na 4 zadovoljavajućeg kvaliteta.

U opštini Ulcinj, od ukupno 18 lokacija voda je bila odličnog kvaliteta na njih 16, dok je na po jednom kupalištu bila dobrog i zadovoljavajućeg kvaliteta.

Od ukupno 15 lokacija u opštini Bar, na 11 lokacija voda je bila odličnog kvaliteta, dok je na po 2 kupališta bila dobrog i zadovoljavajućeg kvaliteta.

Kada je riječ o opštini Budva, od 32 lokacije, u ovom mjerenju na njih 31 voda je bila odličnog kvaliteta, a na jednom dobrog.

U opštini Tivat, na 8 lokacija voda je bila odličnog kvaliteta, dok je na jednom kupalištu bila dobrog kvaliteta.

Na području opštine Kotor od ukupno 15 lokacija, voda je odličnog kvaliteta na njih 13, zadovoljavajućeg na 2 lokacije.

Klasifikacija voda za kupanje u okviru ovogodišnjeg Programa praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode oabvelja se u skladu sa članom 8 Pravilnika o načinu i rokovima za sprovođenje mjera obezbjeđivanja očuvanja, zaštite i poboljšanja kvaliteta vode za kupanje (“Službeni list Crne Gore”, br. 028/19), kojim se vode za kupanje klasifikuju kao: “odlične”, “dobre”, “zadovoljavajuće” i “loše”.

Rezultati ispitivanja kvaliteta morske vode kao i podaci o temperaturi mora, temperaturi vazduha i salinitetu za svako pojedinačno kupalište mogu se pogledati na posebnoj aplikaciji na stranici www.morskodobro.me koja je dostupna na crnogorskom i engleskom jeziku.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code