Početna Eco Morska voda u Novom na 21 lokaciji ispravna za kupanje

Morska voda u Novom na 21 lokaciji ispravna za kupanje

3

Morska voda je u periodu od 6. do 9. jula od 110 lokacija, na 71,8% lokacija bila odličnog kvaliteta, na 12,7% dobrog, na 13,6% zadovoljavajućeg, dok je na 1,8% lokacija bila lošeg kvaliteta. Ovakvi rezultati Instituta za biologiju mora pokazuju da je morska voda na većini crnogorskih kupališta sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju, saopšteno je iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

U opštini Herceg Novi uzorkovana je voda na ukupno 21 lokaciji, od čega je na njih 17 bila odličnog, na 2 dobrog, a na 2 zadovoljavajućeg kvaliteta.

Program praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode u Opštini Ulcinj realizuje se na ukupno 18 lokacija, od toga je na 13 lokacija voda bila odličnog kvaliteta, na 4 dobrog i na 1 zadovoljavajućeg kvaliteta. Od ukupno 15 lokacija u opštini Bar, na njih 9 voda je bila odličnog kvaliteta, na 3 dobrog, a na 3 zadovoljavajućeg kvaliteta. Kada je u pitanju opština Budva, program se realizuje na 32 lokacije, a u ovom mjerenju je na njih 27 voda bila odličnog kvaliteta, na jednoj dobrog, a na 4 zadovoljavajućeg kvaliteta. U opštini Tivat, Programom je obuhvaćeno 9 lokacija, od čega je na njih 5 voda bila odličnog, na 2 dobrog i na preostala 2 zadovoljavajućeg kvaliteta. Na području opštine Kotor od ukupno 15 lokacija, voda je bila odličnog kvaliteta na njih 8, dobrog na 2, a zadovoljavajućeg na 3 lokacije, dok je na lokacijama “Benovo 01” i “Žuta plaza 01” voda bila lošeg kvaliteta. Na kupalištima u okviru ovih lokacija “Benovo 01” i “Žuta plaža 01” istaknuta je crvena zastavica, kao simbol zabrane kupanja, dok je republički inspketor za vode donio Rješenje o zabrani kupanja sve dok morska voda na ovim lokacijama ne bude dobra i bezbjedna za kupanje.

„Institut za biologiju mora nastavlja uzimanje uzoraka morske vode sa ovih lokacija, a o dobijenim rezultatima ćemo naknadno obavijestiti javnost“, navodi se u saopštenju.

Klasifikacija voda za kupanje u okviru ovogodišnjeg Programa praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode obavlja se u skladu sa članom 8 Pravilnika o načinu i rokovima za sprovođenje mjera obezbjeđivanja očuvanja, zaštite i poboljšanja kvaliteta vode za kupanje (“Službeni list Crne Gore”, br. 028/19), kojim se vode za kupanje klasifikuju kao: “odlične”, “dobre”, “zadovoljavajuće” i “loše”.

Rezultati ispitivanja kvaliteta morske vode kao i podaci o temperaturi mora, temperaturi vazduha i salinitetu za svako pojedinačno kupalište mogu se pogledati na posebnoj aplikaciji koja se nalazi na Internet stranici www.morskodobro.me koja je dostupna na crnogorskom i engleskom jeziku.

3 Komentari

  1. u Djenoviće kanalizacija se preliva iz kolektora ( crpna kanalizaciona pumpa ) direktno u more vidljivo golim okom i zagadjuje cijeli akvatorij od samoposluge ( idea ) do marine porto Novi. Ta horor scena se moze vidjet svakog dana u svakom trenutku neposredno pored ” PRC-a ” iza kolektorske stanice

  2. Hotel Plaza – ispred plaznog bara BLA BLA svako bogovetno jutro je pjena u moru od nekih hemikalija , mislio sam da je to zato sto peru plaze a onda sam ustanovio da plaze ne peru sigurno i da valjda ako ih peru nisu ludi da ih peru deterdjentima. Medjutim ko to zna osim da mi se vise ne mili otici i okupat se od gliba.

    Da li iko u komunalnoj policiji moze zabraniti okupljanja na maloj plazi izmedju Boke i Jahtinga balavurdije koja nebi nikome smetala da redovno ne piju i ne lome flase na toj istoj djecij plazi gdje ce se neko bas bas dobro nagrditi pa ce biti kasno.
    Licno sam vidio kako ljudi iz pjeska gdje su krenuli staviti peskir vade dno od boca slomljenih sa siljcima koji kao da su bili namjerno postavljeni da se neko nagrdi (da je neko skocio ili brze zakoracio isjekao bi se na komade) kao i gomile svjeze slomljenih boca iz mora sa stjena pored ulaza na plazu. Ima li manekena da nesto urade pametno osim sto se vozaju, setkaju i rashladjuju kroz kafane u svom radnom vremenu ???????????????????????????

    20

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code