Početna Društvo Morski motivi uz novske skale

Morski motivi uz novske skale

8

Herceg Novi je dobio dva nova murala, na zidu gdje se spajaju stepenište Danice Tomašević i Šetalište Pet Danica i uz skale u Risanskoj ulici. Tema oba murala je more, a oslikani su u okviru ovogodišnjeg Street art festivala, saopšteno je iz lokalne uprave.

Likovna, umjetnička rješenja izabrana na javnom konkursu oslikao je na Šetalištu profesor likovnih umjetnosti i 3D umjetnik, Milivoje Kostić, a u Risanskoj učenici Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje, Marko Petričević i Maša Laković.

Mural Milivoja Kostića, koji sada krasi zid u dnu stepeništa Danice Tomašević, snažnim koloritom, kroz izraženu likovnost i trodimenzionalni efekat oslikava čarobni i bajkoviti svijet “riba” i na taj način se motivski uklapa u niz murala morskih motiva.

Rad Marka Petričevića i Maše Laković predstavlja staru mapu Herceg Novog i zaliva koju je radio Vinćenco Koroneli, najistaknutiji italijanski koreograf u 17. vijeku i osnivač najstarije geografske asocijacije, čiji radovi su poslužili kao osnov za sve kasnije kartografe i istraživače ovog dijela Evrope. Preko ove mape su crvenom bojom prekopljeni crteži plovila koja predstavljaju savremeno doba.

Rješenja koja su oslikana izabrana su na javnom konkursu, a o pristiglim radovima je odlučivao stručni žiri u sastavu Anita Šimić, Vuk Čvoro i Nikola Ćurčin.

Pored slikanja murala, u okviru ovogodišnjeg Street art festival održane su radionice 3D slikanja za osnovce u školama „Dašo Pavičić“ i „Ilija Kišić“. Sa djecom je radio autor jednog od murala Milivoje Kostić, profesor likovnih umjetnosti koji je prepoznat kao prvi profesionalni 3D street art umjetnik u Srbiji, osnivač umjetničkih grupa, autor umjetničkih i psihosocijalnih radionica za mlade.

Dio programa Street art festivala bio je i koncert američkog benda Break of Reality na tvrđavi Forte Mare. Prisutne je oduševio čelo-rok zvuk jednog od prvih alt-klasičnih kamernih ansambala u svijetu, koji su imenovani za ambasadore muzike Sjedinjenih Američkih Država. Ovaj program realizovan je u saradnji sa Ambasadom SAD u Crnoj Gori.

Organizator Street art festivala je Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi. Cilj festivala je oplemenjivanje javnih prostora i promocija grada kao mjesta ugodnog življenja, uz istovremenu afirmaciju savremenih formi umjetnosti.

8 Komentari

 1. Sve pohvale za umjetnike i njihove murale i ideju o oslikavanju sivih betonskih zidova koji su preplavili grad na račun zelenila.
  Motivi su sjajni i posebno sam oduševljen radom profesora Kostića Bravo za sve kao i mlade umjetnike .

 2. Drago mi je da imamo dva niva murala ali je sramota da se ova akcija zove FESTIVAL.
  Ovdje je običaj da se nešto uradi i da to po mogućnosti javnost ne proprati jer je po običaju sve jadno organizovano – neko je malo novca uštekao a Sekretarijat na kraju malo pohvalio.
  Pitanje je – ko je ovdje zadovoljan “festivalom”
  To kao da se sekretar za kulturu pohvali da je bila na izboru za mis CG o trošku grada sa parolom “važno je učestvovati”

  3
  1
  • Na originalnoj Koronelijevoj karti koja je poslužila kao osnov, predložak za mural piše Castel Novo.
   U svakom slučaju, u istorijskim spisima nailazimo na oba oblika samo je nama, možda, bliži i učestaliji Nuovo. Kad već o pravopisu govorimo, ne piše se hvali nego fali u smislu nedostaje!

   18
   3
   • U istorijskim spisima, a posebno od Koronelija, na svakoj mapi pise Castel Nuovo. Koju mapu ste gledali? Jer te sa Castel Novo – nema nidje. Ali sa Castel Nuovo ima pregrst.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code