Morsko dobro: Inicijativa za zaštitu Tivatskih Solila kao kulturnog dobra

Morsko dobro: Inicijativa za zaštitu Tivatskih Solila kao kulturnog dobra

1
Podijeli

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je kod Uprave za zaštitu kulturnih dobara pokrenulo inicijativu za uspostavljanje zaštite lokaliteta „Solila“ kao kulturnog dobra, u skladu sa članom 19 Zakona o zaštiti kulturnih dobara a imajući u vidu kompleksnost kulturnog nasleđa Solila.

Kako je saopšteno iz Morskog dobra, osnov za pokretanje ove inicijative predstavlja Studija zaštite kulturne baštine u specijalnom rezervatu „Tivatska Solila“ u opštini Tivat, koju je za potrebe Javnog preduzeća izradilo preduzeće “Expeditio architects” d.o.o. iz Kotora, shodno smjernicama i Programskom zadatku Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Picerija i restoran

Izrađenom studijom je predstavljen razvoj i status koji su Solila imala kroz istoriju. Na ovom području utvrđeno je postojanje veoma značajnih ostataka arhitekture XX vijeka, te istaknuto da su Solila, pored prirodnog potencijala, takođe važno arheološko nalazište, kulturno-istorijsko područje ili kulturni pejzaž.
Glavni cilj ove studije je uspostavljanje zaštite prirodnih i kulturnih dobara, definisanje vrijednosti i identifikacija elemenata kulturnog pejzaža u obuhvatu Specijalnog rezervata „Solila“ kao i određivanje mjera njihovog očuvanja i zaštite.

– Na osnovu rezultata istraživanja i analiza sprovedenih tokom izrade ove Studije predloženo je da se Solila kao cjelina zaštite kao nepokretno kulturno dobro, sa svim slojevima i segmentima kulturne baštine, sa svim elementima kulturnog pejzaža, iz različitih faza razvoja, posebno onih kada se prostor koristio kao solana ali uključujući i one u kojima se Solila nisu koristila za proizvodnju soli, već i za druge namjene. Studija predstavlja osnov za uspostavljanje balansa između neophodne zaštite i ekonomske valorizacije prirodnih, istorijskih i kulturnih vrijednosti, odnosno očuvanje prirodnih i kulturnih dobara u funkciji budućeg razvoja cijelog područja – navode iz ovog javnog preduzeća.

Upravo zbog toga u Studiji je nazanačeno da je pored prirodnih vrijednosti potrebno uzeti u obzir i istorijske, kulturne i etnološke vrijednosti koje ima ovo područje.

1 komentar

  1. Zar i Verige nisu bile kulturno dobro pa ste poperili onaj betonski kazamat ?
    Prvo nek se zakoni postuju i primjenjuju na sve i svakoga pa onda ovakve inicijative

Ostavite komentar

*

code