Morsko dobro naplatilo 7 miliona eura, pola dalo opštinama

Morsko dobro naplatilo 7 miliona eura, pola dalo opštinama

8
Podijeli

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom lani je prihodovalo 7,1 milion eura, čime je premašen plan. Kako je Pobjedi kazao direktor Predrag Jelušić, to je pokazatelj odgovornosti zakupaca, ali i efikasnosti službi JP u ostvarenju prethodnog trogodišnjeg plana.

– Polovina ovog iznosa, 3,5 miliona prenijeli smo primorskim opštinama – naveo je Jelušić i naglasio da je problema oko lokacija i objekata bilo na Bojani, ali su intenzivnom kampanjom tokom ljeta i jeseni, kao i upozorenjima o potencijalnim negativnim referencama za zakupce koji ne poštuju ugovor, uspjeli da naplate prihode.

Picerija i restoran

Strategija održivog upravljanja plažama na kojoj su, kako ističe, pažljivo radili prethodne dvije godine, pored analize postojećeg stanja, ponudila je i novu kategorizaciju. I ove godine će kategorisati kupališta.

– Do sada smo imali dvije kategorije kupališta – javna i hotelska. U novom Atlasu plaža kupališta ostaju javna, ali dobijaju teme (kategorije). Tako će javna kupališta od ove godine biti podijeljena na porodična, za aktivni odmor (dijeli se na tri podvrste: sportsko, rekreativno i adrenalinsko), kupališta za ronioce, za surfere, party, romantična, pet friendly, izletnička, kupališta bez plažnog mobilijara, sa prirodnim ljekovitim faktorima i wellness sadržajima – objasnio je Jelušić.

Kupališta posebne namjene dijele se na nudistička i namijenjena dječijem odmaralištu, a za svaku kategoriju propisaće se specifični standardi i uslovi za opremanje.

Kada je riječ o privremenim objekata, sagovornik Pobjede ističe da poštujući Pravilnik o postavljanju i karakteru privremenih lokacija, koji je donijelo Ministarstvo održivog razvoja i turizma u julu ove godine, JP za upravljanje morskim dobrom predložilo je da se ukloni 80 objekata koji izgledom i sadržajem nijesu primjereni turističkoj ponudi.

– U konačnom, MORT donosi Program privremenih objekata u zoni morskog dobra (2019- 2023) i moguće da će on trpjeti još određenih izmjena – naglašava Jelušić i najavljuje da će u februaru biti završena pješačka staza Risan-Perast.

8 Komentari

    • U poslednje vrijeme su predlagane izmjene zakona kojim se opstinama ukida ovaj izvor prihoda .Nisam pazllivo pratio mozda je to i usvojeno. Nazalost reakcije opstine nikada nisu bile adekvatne jos od 1992 kada je zakon donesen. Reakcije pojedinaca najcesce iz nekih NVO su takodje bile potpuno promasene i dnevno politicke uz banalizovanje i odsustvo sustinskih rjesenja.

      4
      1

Ostavite komentar

*

code