Početna Društvo Morsko dobro opredijelilo 150 hiljada eura za pješačku stazu od Kamenara do...

Morsko dobro opredijelilo 150 hiljada eura za pješačku stazu od Kamenara do Bijele

4

Agenciji za razvoj i izgradnju Herceg Novog JP za upravljanje morksim dobrom, po odluci Upravnog odbora, prenijeće sljedeće nedjelje 150 hiljada eura za početak radova na pješačkoj stazi od Bijele do rta Sveta Neđelja u Kamenarima, potvrdio je Radiju Jadran direktor Morskog dobra, Predrag Jelušić.

-To je zajednička investicija s Opštinom Herceg Novi. Agencija je radila projekat i sada treba da ili raspiše tender za izvođača i nadzor, ili će to raditi na drugačiji način u skaldu sa zakonom. Bitno je da što prije počne gradnja i da pješačka staza bude kvalitetna i gotova do sezone.

To će biti šetna staza uz magistralni put Bijela-Kamenari, u zoni morskog dobra, u dužini od 640 m, u skladu sa odgovarajućim standardima i tehničkim propisima. Biće dostupna svim korisnicima, uključujući i lica sa smanjenom pokretljivošću. Projektom je predviđeno i uređenje dijela slobodnih površina sa južne strane raskrsnice lokalnog puta za Bijelu prema moru, zatim postojeće pješačke stazu koja vodi do rta Sv.Neđelje u dužini od 460 m, kao i dva postojeća proširenja u okviru ove trase.

Na ukupnoj površini zahvata od 2.053 m2, predviđene su minimalne i ekonomične intervencije, uz maksimalno uvažavanje izuzetnih vizura i svih elemenata postojećeg stanja.

Parterno i hortikulturno uređenje podrazumijevaće: betoniranje podnog zastora šetališta, uvođenje dodatne kontinualne “bočne” rasvjete šetališne staze (trotoara) u okviru parapeta potpornog zida prema moru, sanaciju oštećenih dijelova postojećeg parapetnog kamenog zida uz magistralni put prema konzervatorskim principima, kontinualni nastavak ovog zida linijskom sadnjom žive ograde u dužini od 203 m (bezbjednosna barijera), odgovarajući razvod površinskih atmosferskih voda…

Takođe, izdvojen je odgovarajući parking prostor za parkiranje automobila uz lokalni put ka Bijeloj, kao i proširenje za privremeno zaustavljanje vozila interventnih ekipa…

Do ljeta obnovljene Novosadska i plaža Bijela vila

Novosadska plaža koja je već jednom sanirana 2017. godine uz ulaganje Morskog dobra od 20 hiljada eura opet će pretrpjeti kompletnu rekonstrukciju.

Nakon raspisnaog tendera u septembru za izradu idejnog rješenja, glavnog projekta i elaborata za procjenu uticaja na životnu sredinu, vrijednog 25 hiljada eura, rekonstrukcija oštećene betonske plaže, dužine 230 m, širine od 10 do 19 m i površine 2500 m2, biće završena za narednu sezonu.

Jelušić očekuje da sljedeće nedjelje izaberu projektanta za glavni projekat Novosadske plaže.

Na istočnom kraju od objekta „Dominicana“ prema plaži „Rafaello“, putem privatno-javnog partnerstva, planirano je i proširenje postojeće pješčane plaže i izgradnja većeg mola za pristajanje čamaca.

Naš sagovornik podsjeća i da će konačno biti sanirana plaža Bijela vila, uz ulaganje od 30 hiljada eura, kao i zamijenjena ograda na Šetalištu Pet Danica od Forte Mara do „Plaže“ za 70 hiljada eura. Takođe, biće završena rampa za invalidna lica kod Instituta Igalo, uz ulaganje od 54 hiljade eura.

Zakupci lokala na Savini ne mogu očekivati pomoć Morskog dobra

Po ugovoru sa Morskim dobrom zakupci plaža su dužni da poslije svakog nevremena kupalište očiste i srede. Svi objekti koji se nalaze na plaži, poput šankova su privremeni i u svakom ugovoru stoji, da poslije sezone zakupac treba da ih dislocira, podsjeća direktor Morskog dobra, Predrag Jelušić.

Najveći dio zakupaca to radi, jer znaju da mogu pretrpjeti štete i ali stalni objekti u zoni morskog dobra nijesu odgovornost ovog preduzeća, za razliku od javnih objekata, kaže Radiju Jadran, njegov direktor Predrag Jelušić.

– Kuće, restorani, lokali, moraju biti osigurani i nisu u našoj zoni odgvornosti. Svakom ko ima kuću, kao u slučaju Pržna, Jaza, Savine, štete od nevremena trebalo bi da mu nadoknadi osiguravajuće društvo. Mi nemamo zakonski okvir za to- naglašava Jelušić.

On je sa predstavnicima Morskog dobra iz Herceg Novog poslije nedavnog nevremena dogovorio sanaciju rupa duž obale koje su se pojavile tamo gdje nije bilo kamenog nabačaja koji štiti Šetališe od mora.

4 Komentari

 1. Baš je interesantno kako će biti riješen problem prolaska ove staze Bijela-Kamenari pored objekta-restorana kod svetionika? Dozvolili ste da obnova stare kuće zauzme ceo prostor do magistrale, bez dela trotoara. I što sad, baš me zanima kakvo će biti rješenje ovog problema (ako ga uopšte riješite?). Ja sam prije dvije godine predložio direktorima hotela “Park” i “Casa del mare” izgradnju trim staze koja bi povezivala ova dva hotela, ali nijesma dobio čak ni odgovor da su moj predlog primili. A to bi bilo veoma interesantno za korisnike ovih hotela, naročito u vremenu-sezoni kada nema uslova za kupanje.

  15
  • MOJ PRIJTELJU ISTA JE I LOKAKLNA I CRKVENA VLAST .ENO I PAROHIJSKI DOM ODE U BIZNIS .VAZNO JE DA JE AFILOHIJE TO AMINOVAO I VOZI JEEP A VI S,,,, OD NARODA ,,,, SE .CRKVENI ODBORI I VJERNICI EX ,,KOMUNISTI,, CRVENIJI OD KRVI,SU PRVI PRED CRKVENA VRATA E JADNI BOZE DNO DNA .

   1
   2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code