“MORSKO DOBRO” POŠTUJE PRAVA UPISANIH VLASNIKA IMOVINE U ZONI MORSKOG DOBRA

“MORSKO DOBRO” POŠTUJE PRAVA UPISANIH VLASNIKA IMOVINE U ZONI MORSKOG DOBRA

160
0
Podijeli

Ne prestaje višednevna polemika oko pravnog stava Vrhovnog suda Crne Gore, za korišćenje morskog dobra, za što mu je poslužilo i hrvatsko zakonodavstvo.

Po mnogim primorcima, pravnicima, kao i predstavnicima lokalnih uprava, njime se uvodi nacionalizacija imovine familija koje žive “na pjeni od mora”.

Picerija i restoran

Jer, ukoliko bi se stav Vrhovnog suda primjenio svi se plaše da bi za korišćenje sopstvenih ili naslijeđenih starih kuća i avlija vlasnici morali da pitaju, “Morsko dobro”, odnosno da ih od tog preduzeća iznajmljuju. Zato su i na nedavnom Zboru građana Radovića, Krašića i Luštice mještani tražili poništenje pravnog stava Vrhovnog suda da „morsko dobro predstavlja opšte dobro, pri čemu nema značaja ko je u zemljišnim knjigama upisan kao vlasnik, jer se radi o formalnom upisu koji ne obezbjeđuje posjed i posjedovnu zaštitu”.
Polemiku ne može sasvim razrješiti ni stav “Morskog dobra” čije smo mišljenje potražili. Kako su Radiju Jadran saopštili u “Morskom dobru”, oni ne žele da ulaze u politička i tendenciozna tumačenja u javnosti posljednjih dana.
– Djelatnost Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom je zaštita, uređenje i unapređenje korišćenja morskog dobra. Zakon o morskom dobru koji je donijet 1992 god. nije dirao u svojinska prava stečena prije njegovog stupanja na snagu. Pitanja imovinskih prava i svojine pored Ustava, uređena su Zakonom o svojinsko pravnim odnosima i Zakonom o državnoj imovini. U periodu od osnivanja, u skladu sa članom 7 Zakona o morskom dobru, Javno preduzeće zaključivalo je isključivo ugovore o korišćenju morskog dobra u svrhu obavljanja privredne ili druge dozvoljene djelatnosti, u zoni morskog dobra, a ne i za redovno korišćenje – saopštavaju iz ovog Javnog preduzeća.
“Morsko dobro” je od osnivanja ispoštovalo upisana prava na nepokretnostima u zoni morskog dobra, svih vlasnika i korisnika, a pored ostalog i u dijelu plaćanja naknade za korišćenje morskog dobra koja je, kako navode, bila i jeste značajno umanjena za upisane nosioce prava na nepokretnostima u zoni morskog dobra.
U ovom preduzeću ocijenjuju da je od posebnog značaja da se u pripremi novog Zakona o morskom dobru jasno definišu sva pitanja vezana za morsko dobro, uključujući i Pravni stav Vrhovnog suda Crne Gore.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code