Početna Društvo “MORSKO DOBRO” POŠTUJE PRAVA UPISANIH VLASNIKA IMOVINE U ZONI MORSKOG DOBRA

“MORSKO DOBRO” POŠTUJE PRAVA UPISANIH VLASNIKA IMOVINE U ZONI MORSKOG DOBRA

0

Ne prestaje višednevna polemika oko pravnog stava Vrhovnog suda Crne Gore, za korišćenje morskog dobra, za što mu je poslužilo i hrvatsko zakonodavstvo.

Po mnogim primorcima, pravnicima, kao i predstavnicima lokalnih uprava, njime se uvodi nacionalizacija imovine familija koje žive “na pjeni od mora”.

Jer, ukoliko bi se stav Vrhovnog suda primjenio svi se plaše da bi za korišćenje sopstvenih ili naslijeđenih starih kuća i avlija vlasnici morali da pitaju, “Morsko dobro”, odnosno da ih od tog preduzeća iznajmljuju. Zato su i na nedavnom Zboru građana Radovića, Krašića i Luštice mještani tražili poništenje pravnog stava Vrhovnog suda da „morsko dobro predstavlja opšte dobro, pri čemu nema značaja ko je u zemljišnim knjigama upisan kao vlasnik, jer se radi o formalnom upisu koji ne obezbjeđuje posjed i posjedovnu zaštitu”.
Polemiku ne može sasvim razrješiti ni stav “Morskog dobra” čije smo mišljenje potražili. Kako su Radiju Jadran saopštili u “Morskom dobru”, oni ne žele da ulaze u politička i tendenciozna tumačenja u javnosti posljednjih dana.
– Djelatnost Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom je zaštita, uređenje i unapređenje korišćenja morskog dobra. Zakon o morskom dobru koji je donijet 1992 god. nije dirao u svojinska prava stečena prije njegovog stupanja na snagu. Pitanja imovinskih prava i svojine pored Ustava, uređena su Zakonom o svojinsko pravnim odnosima i Zakonom o državnoj imovini. U periodu od osnivanja, u skladu sa članom 7 Zakona o morskom dobru, Javno preduzeće zaključivalo je isključivo ugovore o korišćenju morskog dobra u svrhu obavljanja privredne ili druge dozvoljene djelatnosti, u zoni morskog dobra, a ne i za redovno korišćenje – saopštavaju iz ovog Javnog preduzeća.
“Morsko dobro” je od osnivanja ispoštovalo upisana prava na nepokretnostima u zoni morskog dobra, svih vlasnika i korisnika, a pored ostalog i u dijelu plaćanja naknade za korišćenje morskog dobra koja je, kako navode, bila i jeste značajno umanjena za upisane nosioce prava na nepokretnostima u zoni morskog dobra.
U ovom preduzeću ocijenjuju da je od posebnog značaja da se u pripremi novog Zakona o morskom dobru jasno definišu sva pitanja vezana za morsko dobro, uključujući i Pravni stav Vrhovnog suda Crne Gore.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code