Početna Naslovna Morsko dobro saglasno da putnici sa kruzera koriste Luku Zelenika

Morsko dobro saglasno da putnici sa kruzera koriste Luku Zelenika

17

Opretater Luke Zelenika, preduzeće Mješovito A.D. dobiće saglasnost Morskog dobra da ubuduće može koristiti luku za iskrcaj izletnika sa kruzera. To bi trebalo da prihvatiti i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, odnosno Lučka kapetanija u Kotoru, kazao je za Radio Jadran agent Boka Adriatic agencije, Jovan Moric.

Na jučerašnjem sastanku predstavnika Mješovitog i Morskog dobra postignut je usmeni dogovor oko dalje prakse prihvata izletnika u Luku Zelenika, ali u ponedjeljak se očekuju i zvanične informacije i potvrde.

– Pošto je Luka Zelenika od lokalnog značaja, za nju je nadležno Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, zbog čega je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva sve prebacilo na njih. Ako oni daju saglasnost, a rekli su da hoće, ne bi trebalo da bude više problema. Juče nisu stigli da završe papirologijuu, ali sačekaćemo do ponedjeljka – objašnjava Moric.

Iz Morskog dobra su Radiju Jadran kazali da Luka Zelenika funkcioniše kao luka od lokalnog značaja, otvorena za međunarodni pomorski saobraćaj.

– Sidrište je određeno planom kojeg je donijelo nadležno Ministasrtvo, uz saglasnost Lučke kapetanije. Korisnik Luke Zelenika je A.D. Mješovito, a sidrištem upravlja JP Morsko dobro (postupak ustupanja-javni poziv za davanje na korišćenje je u toku – navode iz Morskog dobra.

Dalje objašnjavaju da brod koji uplovljava u Luku vezuje se na mjesto za privez na operativnoj obali, ili na lučkom sidrištu, koje odredi kocesionar-korisnik, uz saglasnost Ministarstva i Lučke kapetanije.

– JP morsko dobro brodaru/agentu donosi rješenje o plaćanju naknade za sidrenje i upotrebu obale. Dakle, uredno prijavljeni brod za dolazak (brodara ili njegovog agentna), može se vezati u Luku, ili na sisdrištu, uz saglasnost nadležnog organa – potvrđuju iz Morskog dobra.

Inače, Jovan Moric ističe  da mega kruzer Crown Princess u srijedu možda neće ni imati potrebu da se sidri u Zelenici, ukoliko vremenske prilike budu pogodne. Jer, ipak, glavna mju je luka u Kotoru. Međutim, ubuduće bila bi velika šteta za Crnu Goru da brodovi ne pristaju u Luci Zelenika, koja je dobra alternativa za prihvat putnika.

17 Komentari

 1. U Novi je bila gužva , turisti iznenadjeni kao prvo gdje su došli , kao drugo priredjena im je dobrodošlica , šetali su , obilazili tvrđave , Toru , popunili kafiće na trgu , jelo se , pilo se , suvenirnice popunjene , dakle i trošilo se . Tako da , Novi bi živnuo isto kao što je i Kotor , čije je gradsko jezgro mrtvo u tom neku periodu dana kao i u Novome , a kako tamo pristižu najmanje 2 kruzera dnevno onda se nešto i dešava , i plaća se taksa po 1 € što dodatno uvećava prihode , tako da jedino neko ko ništa dobro ne želi ne gradu ni gradjanima može da se zalaže da Novi ide samo koracima unazad , što je do sada bilo evidentno i rukovođeno iz centrale Pg , pa zbog toga i jesmo ovako nagrdjeni i zaboravljeni , a nekada smo bili u svim mogućim turističkim prospektima , Inex-a, Boka turist-a i ostalih turističkig agencija , a sve zasluženo kao grad koji i jeste kolijevka turizma u Cg , zahvaljujući Institutu Dr. ” Simo Milošević ” koji je začetnik uopšte turizma u ovome gradu ito na lokalitetu Stara banja … tako da … u pamet se gospodo dušebrižnici … ovaj grad treba da ŽIVI .

 2. Boka republika i mentol,bolje vam je da ne pisete nista nego sto lupetate.Podgorica nema veze sa kruzerima.U KOTORU I BUDVI SU NA VLASTI ISTA PASTA KAO U HN.Boka je regija u kojoj je uvijek glavni grad bio Kotor.Ako mislite da je moguca BOKA bez Kotora i Budve vi ste retardi.Ne mozete mi,vjerovatno danas odgovoriti jer ste na glasanju u maticnoj drzavi BiH.SRETNO VAM GLASANJE BOKELJI.

  8
  13
  • Nešto si pobrkao.
   Ko je spomenuo Podgoricu?
   Žalosno je da stogodišnja luka Zelenika traži dozvolu od Morskog “dobra”, iz Budve ( koja nikada nije bila luka), za pristajanje brodova.
   Samo to!
   Vjerovatno se nijesmo razumjeli, a ubjeđen sam da isto mislimo i želimo dobro svom gradu i državi.

   14
   1
 3. Luka Zelenika je pogodna za sve jer sam upoznat sta gosti sa kruzera traze izlete za Plavu Spilju Zanjice krstarenja po Boki sa kupanjem istorijske spomenike suvenire svi znaju za Leoplda Mandica Iva Andrica idu u etno kuce a mi to u Novi imamo a i ostalo je blizu a mnogo novca se uzima na tendera sa sidra do obale na kraju krajeva zivnuo bi Novi vec u aprilu kada kruzeri pocinju dolazit

  36
  1
 4. Iskreno, Kotor je uveliko precijenjen a istovremeno Novi toliko marginalizovan i sistematski zapostavljen… Ali ima nade, polako se nazire svjetlo na kraju tunela i za naš posebni i najljepši grad…

  39
  1
 5. Da se na vrijeme razmisljalo oko gradova na primorju bi se radile zaobilaznice,most na Verige a kruzeri ispred Zelenike. To je moglo sve od para koje izdvajamo za “autoput za nidje”.Kruzeri inace cesto i po svjetskim metropolama pristaju na sidrista pa se potnici tenderima voze po 20min.do obale. Sve bise moglo sa dobrom infrastrukturom koje nazalost nema.

  28
  5
 6. E jada.
  Ovdje je je neštto trulo.
  Da Novi mora pitati Kotor i Budvu (SDP) može li kruzer pristati u Zeleniku.
  To mi liči na onog sa Konika kada pita:
  Ko ti je reka’ da dođeš vođen.

  47
  6
 7. Koliko je ( ne) uslovna ” luka “Zelenika veliko je pitanje, odvoz i dovoz putnika autobusima uz asistenciju policije da se prikljuce na magistralu je posebna prica, ture do Dubrovnika i nazad, ukupno 4 kontrole na “tvrdoj” granici sa HR, nejasno je kako ce se to svidjeti turistima posebno za vrijeme ljeta, kada je prvi kruzer bio pred Zeleniku prije 2 sedmice u Novome je bio saobracajni kolaps, nakoliko autobusa istovremen u gradu, ali svi hoce da se ogrebu za koji €, neka, zivi bili pa vidjel.

  6
  35
  • Mental: Po tebi, ne treba ništa raditi, ništa mijenjati, da se ne pogriješi? Vjerovatno radiš u opštinskoj ili državnoj firmi, samo državni službenici tako razmišljaju.

   25
   4
   • Naravno da treba rabotati, treba i mjenjati slampave navike, ovdje se radi o ozbilnom poslu i treba mu se ozbillno pristupiri, 1500- 2000 gostiju dovesti tek tako u Zeleniku i Novi nije bas jednostavno, treba im nesto i ponuditi da ostve koji €, ovako kao nespremni i nespretni kao sada imaticemo samo kontra efekat, nije to samo baci sidro u more i navali narode, grad je za to totalno nespreman. A oprosti, koja je to drzavna ili opstinska firma, mislis li to na gradsku cistocu, vodovod ili zalenilo, ej , daleko mi lijepa kuca od njih

    1
    3
 8. Na zvanicnom sajtu Crown Princess stoji za Kotor CHANGE PORT! Pamet u glavu! Ili ce u Zeleniku ili ce zaobici Crnu Goru. Nije tacno da ne trose. Raspitajte se malo ljudi moji. Zasto Kotor ima 100 suvenirnica od toga 8 turskih?

  48
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code