Morsko dobro: Zakupci i komunalne službe hitno da čiste i uređuju kupališta

Morsko dobro: Zakupci i komunalne službe hitno da čiste i uređuju kupališta

2834
6
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom apelovalo je na zakupce i nadležne opštinske komunalne službe da što hitnije pristupe čišćenju i uređenju zone morskog dobra, kako bi spremno dočekali goste koji već u  predsezonskom periodu posjećuju našu obalu.

– Zakupci kupališta, na osnovu važećih ugovora iz 2016. godine dužni su da morsko dobro održavaju i čiste tokom cijele godine, a posebno u predsezonskom periodu, da preduzmu aktivnosti kako bi uredili i otvorili kupališta do 1. maja – podsjećaju iz Morskog dobra.

Picerija i restoran

Kontrolori morskog dobra će u narednom periodu intenzivirati obilaske terena i u direktnoj komunikaciji sa zakupcima definisati konkretne mjere uređenja koje treba preduzeti.

Čišćenje, održavanje i uređenje nezakupljenih djelova obale, kao i javnih površina u zoni morskog dobra (staze, šetališta, zelene površine i sl.) shodno sporazumima koje je Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom sklopilo sa primorskim opštinama, u nadležnosti su opštinskih komunalnih preduzeća.

Na osnovu odredbi Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, još od 2013. godine naknada od zakupa morskog dobra se dijeli između Javnog preduzeća i opštine sa čije teritorije je ostvaren prihod, odnosno svakoj opštini pripada 50% naknade za korišćenje morskog dobra.

– Po ovom osnovu su  preko Državnog trezora, do kraja marta 2017. godine, već direktno uplaćena gotovinska novčana sredstva na poseban račun Opštine Budva u iznosu od 189.781,00 eura, Opštine Ulcinj u iznosu od 135.781,00eura, Opštine Tivat u iznosu od 109.264,00 eura, Opštine Bar u iznosu od 90.075,00 eura, Opštine Herceg Novi u iznosu od 62.653,00 eura i na račun Opštine Kotor sredstva u iznosu od 16.755, 00 eura, kazali su  iz Morskog dobra.

Naknada od korišćenja morskog dobra  koristi  se za zaštitu, uređenje i unapređenje morskog dobra, što u skladu sa sporazumima između Javnog preduzeća i primorskih opština podrazumijeva finansiranje redovnog cjelogodišnjeg obavljanja komunalnih djelatnosti u zoni morskog dobra, obuhvatajući: sveobuhvatno održavanje čistoće i komunalnog reda u zoni morskog dobra, sezonsko i vansezonsko čišćenje i održavanje kupališta koja nijesu ustupljena na korišćenje, sa posebnom pažnjom u zimskom periodu, održavanje i rekonstrukciju javne rasvjete u zoni morskog dobra, održavanje i zaštitu zelenila u zoni morskog dobra, podrazumijevajući sezonske zasade, održavanje postojećeg zelenila, hortikulturno uređenje, uređivanje i održavanje parkova, javnih zelenih i rekreacionih površina u zoni morskog dobra, održavanje i regulisanje bujičnih tokova u zoni morskog dobra kao i hitne sanacije obale i obalne infrastrukture (ograde, mostovi, obalni zidovi, staze i sl.)

6 Komentari

 1. Pa da zakupce ne prisiljavate da svake godine rade anekse na postojeće ugovore već bi danas sve bilo sredjeno i spremno.
  Ovako čeka se
  -aneks ugovora
  -bankovna garancija
  -razni atesti
  -mikrobiološka analiza vode koju svaki dan pijemo
  -ugovor o odvozu smeća
  -osiguranje gostiju na kupalištu
  -licenciranog spasioca
  -rješenje odsjeka za beznjednost hrane
  -rješenje ministarstva zdravlja
  -potvrda o izmirenom članstvu u TO Herceg Novi
  -najmanje tri odlaska do Budve
  Izlazak komisije za prijem objekta i kupališta
  -i bezbroj krugova po gradu.
  ITD, ITD, ITD,
  Tako kad podvučete crtu, sve sto treba saberete i oduzmete upravo smo tu gdje se sada nalazimo!!!!!!!!!
  15  1
 2. Ko ima plan da zaradi ne treba ga nagonit,ali posto većina radi na prevaru smandrljace nešto u junu,svakako sezona ne zavisi od toga,vazda je ista,odavno odje nema turizma,dolaze nam isti ko i mi.
  13  1
 3. Sa koliko je zakupaca Morsko dobro napravilo ugoor za ovu godinu (produzilo,jer se tako radi za svaku).Neka malo pogledaju i sebe a ne da prozivaju druge.
  8  0

Ostavite komentar

*

code