Početna Društvo MORT naložio Sekretarijatu: Za 20 dana izdati UT uslove za 11 lokacija...

MORT naložio Sekretarijatu: Za 20 dana izdati UT uslove za 11 lokacija obalne infrastrukture u Herceg Novom

19

Ministarstvo održivog razvoja i turizma uputilo je 11. februara upozorenje hercegnovskom Sekretarijatu za prostorno planiranje i izgradnju, jer Morskom dobru u zakonskom roku nije odgovoreno na nekoliko zahtjeva za izdavanje UT uslova. Zbog toga su iz Morskog dobra zatražili izdavanje UZ uslova od resornog Ministarstva.

U dokumentu koji potpisuje ministar, Pavle Radulović, Sekretarijatu je „naloženo“ da u što kraćem roku, a najdalje za 20 dana od dana prijema dokumenta, riješi zahtjeve i o tome obavijesti Ministarstvo.

Naime, Morsko dobro je od glavne gradske arhitektice, načelnice Sekretarijata, Marine Sekulić, zatražilo izdavanje UT uslova za 11 lokacija na kojima je trebalo da urede obalnu infrastrukturu izgrade/rekonstruišu/prošire kupališta u Sutorini, Toploj, Savini, Bijeloj, odnosno izgrade trotoar od Bijele do Kamenara.

Neki od UT uslova zatraženi su još u avgustu, septembru odnosno decembru prošle godfine. Iz Morskog dobra su u dopisu Ministarstvu kazali da u „zakonskom roku nijesu dobili odgovore“. Između ostalih, „na čekanju“ su UT uslovi za rekonstrukciju postojećeg kupališta na Žageru, te uslovi za izgradnju trotoara od Kamenara do Bijele u dužini od 1300 m.

Načelnica Marina Sekulić za Radio Jadran kaže da je izdavanje UT uslova za izradu idejnog rješenja za rekonstrukciju kupališta Žager u toku, objašnjavajući zbog čega je došlo do „zastoja u administraciji“:

– Morsko dobro je obaviješteno da zatraži nove urbanističko-tehničke uslove za rekonstrukciju objekta, jer je na osnovu prethodnih, koji su izdati 2015. godine, već urađena tehnička dokumentacija i izdata građevinska dozvola. Tek nakon dobijanja novih urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju objekta odnosno kupališta, moguće je uraditi idejno rješenje koje se dostavlja na saglasnost glavnom gradskom arhitekti, na osnovu Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata. Shodno zakonskim odredbama, Sekretarijat je odbio predmetni zahtjev Morskog dobra kao neosnovan. Morsko dobro je podnijelo novi zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju postojećeg objekta – uređenog kupališta “Žager” u Bijeloj, na osnovu Prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore i Urbanističkog projekta za hotelski kompleks “Žager” u Bijeloj. Nakon prikupljanja svih potrebnih tehničkih uslova, bićemo u mogućnosti da izdamo tražene UT uslove za ovu rekonstrukciju i tek nakon toga investitor može pristupiti izradi idejnog rješenja koje će dostaviti na saglasnost glavnom gradskom arhitekti – kazala je Sekulić, ne navodeći kada će UT uslovi biti izdati.

Kad je riječ o izgradnji trotoara od Bijele do Kamenara, Sekretarijat je izdao tražene uslove koji su dostavljeni podnosiocu zahtjeva, Morskom dobru. I u ovom slučaju, kako je rekla, tek nakon izdavanja UT uslova, stiču se uslovi za izradu Idejnog rješenja koje će biti dostavljeno na saglasnost glavnom gradskom arhitekti, shodno zakonskim odredbama, objasnila je Sekulić.

Kako dalje navodi, za ostalih 9 lokacija, UT uslovi su većinom izdati, procentualno 90%. Razlozi koji su „usporavali“ dobijanje uslova velikim dijelom zavisili su i od drugih ključnih institucija uključenih u proces, kao što je Uprava za zaštitu kulturnih dobara:

– Herceg Novi ima poseban tretman zaštite prostora s obzirom da je čitav u buffer zoni (zaštićenoj zoni UNESCO-a). Zato smo morali čekati da nam Uprava za zaštitu kulturnih dobara da određene smjernice za uslove uređenja obale – ističe ona.

Sa druge strane, Sekulić navodi da Sekretarijat nastoji da građanima izađe u susret, ali vodeći računa o prostoru.

19 Komentari

 1. ALBANCI U AMERICI SE DIGLI PROTIV MILA Vozaju po Vašingtonu kamion sa natpisom: Čovek koji je u 2015. najviše doprineo promovisanju organizovanog kriminala i korupcije (FOTO)

  2
  6
 2. Problem cijele CGore ,je što i pozicija i opozicija ,rade identične stvari,kada zasjednu na vlast odmah svoje biraju na pozicije iako nemaju nikakve kvalifikacije, ne reaguju kada im se sugeriše da rade loše ili da ne rade ništa,da im sistem ne funkcioniše. Pogledajte naš grad,očekivao sam velike promjene,zapošljavanje pravog kadra,inovativnost,bijeg od loših stvari iz bliske prošlosti-nažalost sve je to ista šema-nemojte se čuditi što vam kadar i omladina bježi iz grada !

  19
 3. NE SAMO OVAJ SLUCAJ MI GRADJANI HERCEG NOVOG PLACAMO NESTRUCNOST I NERAD. VECA BI KORIST BILA DA POLA OPSTINE NE DODJE NA POSO. PRVO STO SU NESTRUCNI DRUGO STO NEMA POTREBE ZA TOLIKO ZAPOSLENIH I KAO TRECE TROSE STRUJU NA GRIJANJE PUNJENJE MOBILNIH TELEFONA VODU HABAJU KANCELARISKI INVENTAR TROSE KANCELARISKI MATERIJAL ……..

  18
 4. Ova glupava objasnjenja nacelnice vise ne piju vodu,odavno upozoravamo da se nista ne radi,ili se radi samo za neke (koji vjerovatno placaju ). Neznanje je jos gore. Pitajte redom ljude pa cete dobiti odgovore,nisu u stanju Ut uslove izdati. Pitanje je da li oni namjerno koče razvoj grada?

  38
  4
  • Ja mislim da to,većinom, ne rade namjerno već da samo ne znaju raditi. Konkretno načelnica urbanizma ima radnog iskustva godinu -dvije ( ne bih da preciziram da ne pogriješim ali preko toga ne) prije ovog radnog mjesta. Šta ona može da zna da uradi? Bez ikakve želje za omalovažavanjem: ništa. Za to radno mjesto treba bar 10+ godina iskustva. Ili crvena kravatica/članska DPSa/SNPa itd. Da ima iskustva umjesto kravatice znala bi da radi. Ali joj lijepo stoji kravatica. Da izbjegnemo nedoumice: ne osuđujem kravatice a branim dps ili obratno. Meni su svi oni isti: nesposobni da sami zarade za život pa se okreću tzv politici u uhljebljavanju na državna ili opštinska korita

   29
   3
 5. Šta je sa “Bijelom vilom”?! Da li u tom vajnom hercegnovskom Sekretarijatu za prostorno planiranje i izgradnju uopšte znaju koja je to plaža? Da li su ikada u životu čuli za plažu “Bijela vila”!? A možda se stariji sjećaju tog divnog imena, mladi , nažalost, ne mogu ni znati jer se ime plaže ne može pročitati – teško je opštinarima staviti tablu. Kao da neko namjerno hoće da zatre biser Novoga. I lokalitet i ime.

  27
  3
  • E vidi, Bijela vila, moj dobri, to je bila kultna plaza, za nas starije je to i ostala, zadnju sezonu smo mi kupaci uspjeli srediti jednu kabinu za presvlacenje, zadnji zakupac je totalno devastirao sto se devastitati moglo, znam ko je 47.- 48. montirao rucnu krilnu pumpu za tus, da, vodovoda tada nije bilo, gosti su pumpali vodu rucno, na pumpu, rabotu je platila pokojna Boka-hotel, danas je tu kurvina rabota, unisti da nas nema, a pazite, neko mocni je bacio oko i to odavno na taj objekat, zivi bili pa vidjeli.

   22

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code