Početna Ekonomija Most Kumbor-Luštica kao alternativa Verigama

Most Kumbor-Luštica kao alternativa Verigama

23

Monteput će uskoro početi da radi na tehničkoj dokumentaciji dijela Jadransko-jonskog puta, koja će uključivati most preko Veriga u zaštićenoj zoni Bokokotorskog zaliva ili između Kumbora i poluostrva Luštica, pišu Vikend novine, prenosi Mina.

Državna putarska kompanija podnijela je Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja, i to od Herceg Novog do priključenja na tunel Sozina.

U zahtjevu je objašnjeno da je u pitanju tehnička dokumentacija za gradnju novog objekta i navodi se trasa na koju se zahtjev odnosi. Prva mogućnost je 8,5 kilometara duga dionica od petlje na istočnoj strani Herceg Novog do mosta Verige kod Bijele i uključuje petlju sa raskrsnicama prema najzapadnijem gradu Boke Kotorske i granici sa Hrvatskom.

Zapadna alternativa tog dijela puta duga je 28 kilometara, takođe vodi od istočnog dijela Herceg Novog, preko Kumbora, na poluostrvo Lušticu na suprotnoj strani tjesnaca, te produžava ka Budvi.

Traženi su podaci i za buduću tehničku dokumentaciju za petlju Kotor – Gradiošnica i prilaze, uključujući raskrsnice ka Tivtu i u dužini od 3,9 kilometara. Dva rješenja su pomenuta i za prilaz i izlaz iz tunela Sozina. Prema prvom, put od 9,5 kilometara vodi od petlje kod Petrovca do petlje kod Đurmana koja podrazumijeva raskrsnice prema Baru i prema Podgorici, odnosno tunelu.

Alternativa je stari put preko Paštrovske gore i kroz Crmnicu koji će početi nadomak Budve i vodiče do sjevernog ulaza u Sozinu, a dužina je 18 kilometara. Posebno je tražena dokumentacija za tunel Sozina sa pristupnim putevima, u ukupnoj dužini od 4,6 kilometara.

Podsjećamo, most preko Veriga trajno bi mogao da devastira Boku Kotorsku, pošto cijeli zaliv već deset godina predstavlja zaštićenu zonu. Iz crnogorske Kancelarije UNESCO-a nedavno je rečeno kako je ta međunarodna organizacija 2018. godine, u izvještaju o monitoringu naložila da od tog projekta konačno treba odustati, jer ugrožava vizuelne vrijednosti područja svjetske baštine.

Oni smatraju i da treba naći alternativna rješenja koja ne bi ugrozila univerzalne vrijednosti prirodnog i kulturno-istorijskog područje Kotora, a ipak bi riješila problem drumskog saobraćaja tog regiona koji je tokom ljetnje turističke sezone konstantno u kolapsu.

Trasa Jadransko-jonskog puta predstavlja možda i najznačajniju odluku u domenu cjelokupne crnogorske infrastrukture, jer će od nje umnogome zavisiti budućnost povezivanja i saradnje zemlje s regionom i ostatkom Evrope.

Naime, budući krak auto-puta, čija prva dionica od Smokovca do Mateševa, duga 41 kilometar, prema posljednjim najavama treba konačno da bude gotova u novembru, vezuje se upravo na ovu saobraćajnicu.

23 Komentari

 1. Ovo je bućkuriš od “informacija”: Most Verige nije u Verige, nego kod Sv. Neđelje, daleko izvan UNESCO zaštite, a služi Brzoj saobraćajnici Ploče-Skadar. Kroz Boku je to zaobilaznica Herceg Novog i Tivta – te čvor na Trojici za Kotor, Aerodrom i Njeguše – pa dalje zaobilaznica Budve. Dakle Brza saobraćajnica sa 4 trake, a ne autostrada. Dočim Jadransko-Jonska autostrada – široka sa propisnim bočnim trakama – ne prolazi kroz Boku. Izgrađena ja od Trsta do Ploča i kroz Grčku. Nedostaje spoj Hercegovina-Crna Gora-Albanija. Kroz CG ovom trasom: Trebinje-Grahovo-Čevo-Podgorica-Skadar. Ovo su zakonito usvojene trase u regionalnom planiranju CG. Dodatno još fiksideja mosta Kumbor-Luštica: Biće iscrtana, kao za provjeru takve besmislene alternative.

 2. Odlična je ideja most Kumbor-Luštica, verovatno je i manje zahtevna, nego most na Sv. Neđelji. Njime bi se rešilo i pitanje obilaznice oko Tivta, jer se ne bi devastiralo područje Gornje Lastve, a takođe se ne bi narušilo zaleđe Baošića, Bijele i Kamenara, a dobila bi se brza saobraćajnica koja zaobilazi H.Novi i Tivat.

  15
  5
  • Planirana brza saobračajnica ne narušava ništa – ne treba piskarati bez poznavanja. Herceg Novi dobija bezplatnu zaobiaznicu, za što se kuka već godinama. Trasa se nastavlja poviše Sasoviča i kroz Devesilje, pa se tek od Bijelske Kruševice spušta na most. Alternativa mosta sa Zmijce je ogromno grdilo, udara dreto u stranu Luštice – pitam kako to da se riješi sa 4 vozne trake? – i devastira sve dalje, za pripeti se Lovćen radi zobilaska Budve.

   8
   2
   • Nisi u pravu. Time bi se stekli uslovi da se i Lustica infrastrukturno sredi, sto ce povuci dalji razvoj svega ostalog. Zaobilazimo vec zakrčen Tivat i ostatak rivijere od Kumbora ka Kamenarima, i brza cesta ukljucuje Lusticu u pricu, kojoj ce definitivno trebati poboljsanje saobracajne infrastrukture, jer je jedan put iz Radovica do magistrale premalog kapaciteta.

    • Luštici treba turistički mir a ne tranzitni saobračaj – dovoljan je trajekt Zelenika-Rose – čim prije. Herceg Novi i Rivijera izvrsno se zaobilaze, Luka Zelenika dobija perfektnu pozadinsku vezu, a brdska pozadina Herceg Novog novu perspektivu razvoja. Dalje: Most obezbjeđuje najkraći tranzitni zaobilazak Tivta, tako je to planirano još za vrijeme moje tamošnje urbanističke službe. Trasa ujedno služi i za Kotor preko Trojice, te se bez problema nastavlja u zaobilazak Budve. Ovo je sve tako glatko jasno, da su sva druga pametovanja – privatna iživlavanja.

     1
     1
     • Jos jedan trajekt? Pa bravo, za bolje i nisi. Sanjam dan kad ce sve one škatule od trajekta negdje otici na rezanje. Ono je takva arhaicna glupost, pritom skupa, a spora, da je to stravično.

 3. Prica o UNESC-u je smijesna. Oni niti jednim dopisom ili komentarom nisu rekli da zabranjuju most na Verige. To plasira dobro znana firma ciji je interes da do mosta nikada ne dodje.
  Ova Vlada CG mora uci u taj infrastrukturni projekat.
  On jedini ima smisla

  26
  9
 4. Izjavljujem kao rođeni Zeleničanin, učenik profesora Dobrovića prvog urbaniste Herceg Novog, dugogodišnji referent za građevinarstvo opštine Tivat, sa urbanističkom praksom u Njemačkoj i kao doktor istorije Arhitekture:
  Već projektovani “Most Verige” ne ometa nego podiže pejsažni značaj Boke i nije u sukobu sa UNESCO-zaštitom unutrašnjeg zaliva, koja dodiruje Verige samo ispred Perasta – dočim premošćjuje se udaljeni moreuz kod Sv. Neđelje. Pametovanja protiv ovog mosta upoređujem sa Ajfelovom kulom – intelektualci Pariza su se svojevremeno jednako suprotstavili gradnji tog reprezentativnog inženjerskog djela. Alternative
  koje se predlažu protiv ovog mosta: Podvodni tunel je čist apsurd – poverzati tako novu “brzu saobračajnicu” sa visine između Poda i Kamenog pod more pa opet uzbro u strane Lovćena. Prvobitni predlog podvodnog tunela za Pelješac odbijen je iz čisto tehničkih razloga, a veliki most se tamo predaje saobraćaju dogodine. Druga opštinski planirana alternativa je most kod Zelenike: Zmijica-Luštica: U protivrječju je sa pejsažnom ideologijom, jer je trostruko veći od onog kod Veriga, a daleki zaobilazak četverotračne brze saobraćajnice još i nagrđuje Lušticu-Krtole-Grbalj. Most Verige je jedino prirodno neusiljeno pa tako i funkcionalno estetsko rješenje, a nova brza saobraćajnica na toj visini iza Herceg Novog rješava akutno pitanje suvišne tranzicije po Magistrali. Uz to treba isplanirati dobru vezu Luke Zelenike na takvu pozadinu – to je budučnost ove opštine.
  .

  64
  6
  • Mozes li da zamisliš koliko bi taj tunel morao da ide duboko ispod dna mora,da bi bio bezbjedan i za drumski i za pomorski saobracaj!?Morali bi pravit 20 krivina za ulazak i isto toliko za izlazak iz njega.Razmisli….

   6
   5
   • Vi ste vidim strucnjaci za tunele. Tunel be mora da ide stotinu mwtara ispod nivoa mora vec mnogo manje. Pitajte Norvezane, Engleze, Francuze.. Budimpesta npr ima 2 metro linije koje idu ispod dunava i to su napravili prije 50god.

    2
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code