Početna Društvo Može li ležeća izbočina na putu u Begovićima, na Luštici, ublažiti česte...

Može li ležeća izbočina na putu u Begovićima, na Luštici, ublažiti česte saobraćajne nezgode?

7

Mještani u selu Begovići na Luštici imaju dugogodišnji problem sa dionicom puta na kojoj su sudari u ljetnjoj sezoni veoma česti.

Foto: Čitateljka

-Svakih par dana bude blagih ili težh sudara. Obraćali smo se Opštini, slali dopise tražili da stave 2 „ležeća“ policajca. Svi naši napori si bili uzalud. Opština i njene institucije su ostale gluve na naše molbe – navodi Tijana Zarić.

U selu ima dosta djece, šro je prema njenim riječima, još jedan razlog za postavljanje zaštitnih prepreka na putu.

-Čak su mještani sami proširili taj dio puta baš zbog sudara kako bi se izbjegao broj nesreća. Ljudi tuda voze prilično brzo, jer je taj dio mali pravac i ne obaziru se na kuće uz put – dodaje ona.

Sve ilustruje fotografijama sudara u kome je djevojka povrijedila ruku. Izlazila je policija na uviđaj, a vatrogasci su prali put, jer se prosulo ulje po asfaltu. Mještani više ne znaju kome da se obrate. Ipak, dva ležeća policajca, kako kaže, nijesu neka milionska unvesticija, vjerujući da mi možemo podstaći nadležne da nešto učine.

Foto: Čitateljka

Sekretarijat za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost Opštine Herceg Novi nema u evidenciji zahtjeve građana za postavljanje vještačkih izbočina-ležećih policajaca u zaseoku Begovići, kazali su Radiju Jadran u ovom Sekretarijatu.

Pojašnjavaju da Stručna služba Sekretarijata izlazi na lice mjesta nakon zahtjeva građana i procjenjuje da li su zahtjevi opravdani i da li postoje tehničke mogućnosti. Takođe, stručna služba može i po službenoj dužnosti da izlazi na lice mjesta, utvrđuje i procjenjuje ima li mogućnosti za postavljanje tehničkih barijera.

-Kako u ovom slučaju nije pristigao zahtjev građana, nakon obraćanja vaše redakcije, stručna služba će u što skorijem roku izaći na lice mjesta kako bi utvrdila činjenično stanje.

Napominjemo da je članom 19. Odluke o regulisanju drumskog saobraćaja ograničena brzina kretanja vozila na 40 km/h na svim lokalnim putevima i ulicama na području Opštine Herceg Novi. Samim tim nije rješenje postavljanje ležećih izbočina na svakom koraku i ne bi se time smanjio broj saobraćajnih nezgoda, već je potrebno podići svijest svih učesnika u saobraćaju za poštovanje propisa, ističu u Sekretarijatu.

Kada se postavljaju ležeće izbočine na putu?

Za postavljanje ležećih izbočina neophodno da bude ispunjeno nekoliko uslova. Najprije, objašnjavaju u Srekretarijatu, to mora biti lokalni put u naselju, da vozač može jasno uočiti, prepoznati, čitati element za označavanje – saobraćajni znak na koji nailazi a koji ga obavještava da nailazi na vještačku izbočinu kako ne bi došlo do nezgode, neophodno je utvrditi stvarnu brzinu poslije izvođenja mjera, brzinu prelaska i željenu brzinu.

-Takođe, neophodno je da konfiguracija terena omogućava postavljanje ležećih izbočina. Dodatni kriterijumi za izbor sredstava i mjera za usporavanje saobraćaja vezani su za dimenzije kolovoza i uređenje pored puta, položaj puta u prostoru te za specifične zahtjeve koje mora da ispunjava putna mreža, put ili dio puta, odnosno posljedice koje sredstva i mjere za usporavanje saobraćaja prouzrokuju (širina kolovoza sa ivičnim trakama i uređenje pored puta, položaj puta u prostoru, struktura vozila (autobuski i teretni saobraćaj), štetni uticaji, održavanje puteva, urbanistički uslovi) – navode oni.

Za kontrolu saobraćaja na ovoj lokaciji na Luštici nadležna je Uprava saobraćajne policije (Opština Tivat).

Sekretarijat za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost je u ovoj godini na području Herceg Novog postavio 7 vještačkih izbočina-ležećih policajaca u Meljinama, Baošićima i Bijeloj.

7 Komentari

 1. Lustica kao i vazda zadnja rupa na svirali. Da se nisi trazili lezeci nije istina trazeno je. Za dva sela. Ali eto kao i vazda nikakav zahtjev oni nisu dobili i takve lazi. Inace bi odma potrcali stvar da rijese.

  7
  1
 2. Sve sto moze pomoci da se smanji broj nesreca i ugrozavanje saobracaja je dobro tako lezece izbocine kako su ovdje nazvane. Nisam saobracajni strucnjak ali sam vidio kako se to radi po svijetu. Ako je dozvoljena brzina kretanja od 40 km izbocina je podesena tako da je na tu brzinu vozac skoro ne osjeti. Sto je veca brzina od propisane na putu izbocina sve vise protrese vozilo i vozaca. Znak da je izbocina na putu se stavlja otprilike 60 do 100 metara prije zavisno od propisane brzine i dobro je vidljiv sa obadvije strane a sama izbocina je ofarbana jarkom zutom ili narancastom bojom. U Novome ima dosta mjesta gdje bi ovo pomoglo. Ubjedjen sam da bi se postavljanjem lezecih policajaca broj nesreca smanjio jer vozac nema izbora nego da uspori osim ako je blesav da preleti i lomi svoje auto.

  13
 3. Naravno kao i uvjek peru ruke kao niko im nista nije trazio da je trazio potrcali bi odma dat. Poslata su bila 2 zahtjeva za lezece za dva sela trazili su da se obiljezi na skici dje se mogu stavit. I niko vise nije zvao a kamoli se pojavio .

  6
  1
 4. da li ce morati da prođu jos decenije i hiljade mladih života da bi neko postavio kamere po ulicama,oduzimajte im vozila,poništavajte dozvole,ne čekajte više – ne kažnjavajte ljude koji umjeto 50 idu 63 km na sat , to nije opasno ,ali 150 km na sat jeste

  30

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code