mr Boro Lučić: Demokrate će oživjeti pomorsku privredu

mr Boro Lučić: Demokrate će oživjeti pomorsku privredu

1751
0
Podijeli

Ovih dana smo svjedoci da su se na preporuku Evropske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) naši pomorci vratili na mjesto koje im pripada, odnosno da možemo opet da plovimo na brodovima registrovanim u državama Evropske unije. Mada je sama vijest dobra i ohrabrujuća, i bez imalo želje da obezvrijedimo njen učinak na naše pomorstvo, moramo da napomenemo da niti je ovo riješilo najveće probleme u našem pomorstvu, niti možemo da kažemo da je sada sve u redu – smatra kandidat Demokrata za odbornika u SO Herceg Novi, mr Boro Lučić.

Svjetska kriza koja je pogodila i pomorstvo, uticala je negativno i na trendove u zapošljavanju pomoraca, a pogotovo na ukrcaj kadeta, odnosno pripravnika za buduće oficire. Nestankon naše flote i „krvna slika” naših pomoraca se promijenila jer je tzv. niža posada, kao mornari, mazači, varioci i slično skoro nestala, a oficiri su ostali kao jedini predstavnici našeg pomorstva. Nestankom tivatskog Arsenala a svjedoci smo da sve vodi i gašenju brodogradilišta u Bijeloj, postavlja se realno pitanje: gdje će naši budući pomorci naučiti prva znanja i steći prva iskustva, pogotovo oni koji izaberu mašinski smjer, i kako će oni pronaći svoj prvi posao, odnosno prvi ukrcaj na brod.

Picerija i restoran

Demokratska Crna Gora smatra da država mora da stane iza pomoraca, jer je najviše i doprinijela ovakvom stanju u pomorstvu, rasprodajom brodova i uništavanjem tadašnje flote Jugooceanije, a u godinama iza toga kaskanjem u primjeni propisa i neulaganjem u pomorstvo naše zemlje. Problemi su se nagomilavali, a novi samo pristižu, i zato i ovakva jedna dobra vijest je kratkoga daha i više dokaz da se može uraditi nešto dobro, nego što je zaista riješila problem našeg pomorstva.

Između ostalog, mi kasnimo i u donošenju strategije razvoja pomorstva, ili bolje reći nismo ni počeli rad na njoj, koja je potrebna ne samo zbog toga što to zahtijeva Međunarodna pomorska organizacija (IMO), već i zbog nas samih, da napokon odlučimo šta želimo i kako to postići. Donošenje Strategije bez učešća javnosti i svih zainteresovanih strana opet će otvoriti više pitanja nego dati odgovora, a najvažnije pitanje koje se nameće samo po sebi i traži hitan i adekvatan odgovor je kako uspješno proći inspekcije koje nas očekuju u sledeće nepune dvije godine, prvenstveno STCW i IMSAS inspekcije, i time napokon regulisati status naših pomoraca, da više ne strahujemo od gubljenja statusa zemlje koja se nalazi na Bijeloj listi Medjunarodne pomorske organizacije. Drugo, jednako važno pitanje je kako omogućiti zaposlenje početnicima.

Demokratska Crna Gora ima jasan odgovor i plan i za jedno i za drugo pitanje. Prvo pitanje, mada složenije, ipak je u našoj kontroli, odnosno rješavanje zavisi od nas samih. Zato ćemo da organizujemo okrugli sto da bi smo čuli predstavnike pomoraca, šta oni žele, koji su to problemi sa kojima se suočavaju i kako vide njihovo rješavanje, a takođe ćemo i zahtjevati od nadležnog Ministarstva da angažuje sve resurse kako bi se donijela Strategija razvoja pomorstva, izvršila revizija svih postojećih propisa i donijeli oni koji nedostaju, pogotovo oni koji potpadaju pod režim IMSAS inspekcije. Takođe,  podržaćemo i rad postojećih udruženja pomoraca kao predstavnika struke i nadamo se da ćemo zajedničkim radom doći do cilja. Odgovor na drugo pitanje zahtjeva strateški pristup problemu a ne nekim ad-hoc projektima.

Država mora da nađe načina da budućim pomorcima omogući  sticanje osnovnih ovlašćenja potrebnih za ukrcaj na brod po što povoljnijoj cijeni koja bi bila daleko manja od današnje  i da pokrene pregovore sa vodećim brodarskim kompanijama da bi smo vidjeli šta je to što bi ih eventualno navelo da ukrcavaju naše kadete. Mi smatramo da bi organizovanje jedne međunarodne konferencije o pomorstvu u saradnji sa državnim organima i udruženjima pomoraca, gdje bi smo pozvali vodeće brodarske kompanije da uzmu učešća, pomoglo pozicioniranju naših pomoraca na svjetskoj berzi radne snage u pomorstvu.  Mada različiti u osnovi, pitanja opstanka brodogradilišta u Bijeloj u nekoj formi koja bi sačuvala njegovu funkciju, „vaskrsavanjem” barske brodarske kompanije i podršci razvijanju Crnogorske plovidbe, kao i unapređivanje obuke pomoraca, ne mogu se odvojiti od pitanja zaposlenja pomoraca i opstanka pomorstva kod nas kao jedne grane privrede.

Zato, Demokratska Crna Gora će uraditi sve što bude u njenoj moći da oživimo našu pomorsku privredu i da sačuvamo sve njene činioce za generacije koje dolaze – poručuje na kraju saopštenja mr Boro Lučić.

Plaćeni izborni program

Nema komentara