Mrak na pojedinim dijelovima šetališta, kiša oštetila instalacije

Mrak na pojedinim dijelovima šetališta, kiša oštetila instalacije

20
Podijeli

Obilne količine kiše, praćene jakim jugom, proteklih dana prouzrokovale su kvarove na više stubova javne rasvjete u gradu, zbog čega ona još uvijek ne funkcioniše na pojedinim mjestima.

Zbog toga Novljani s pravom negoduju, naročito oni koji u kasnim popodnevnim ili večernjim satima vole da prošetaju pored mora. Jer, sa prvim mrakom pojedini djelovi šetališta, malo je reći djeluju sablasno bez javne rasvjete.

Picerija i restoran

 

 

Takav problem evidentan je već više od sedmicu na potezu od hotela Hunguest do kupališta Yachting club-a, kao i na dijelu od naselja Energoprojekt do pansiona Galija na Savini. V.d. direktorica Komunalno stambenog Jasmina Konjević kaže da u Sektoru za održavanje javne rasvjete nastoje svakodnevno da osposobe  dionicu na Toploj, međutim nije mogla reći kad će stubovi ponovo biti u funkciji:

– Voda je ušla u ormar kad je bila kiša, došlo je do spoja i sada osigurači konstantno izbacuju. Moramo raditi kompletnu rekonstrukciju ormara, ali predali smo zahtjev Elektrodistribuciji kako bismo obavili rasterećenje postojećeg i postavili još jedan ormar jer je duga trasa koja je na tom ormaru. Takođe nastojaćemo da demontiramo i drveni stub od struje kod kuće Iva Andrića, jer je to na neki način sve povezano – pojasnila je ona.

Zbog kvara na ovoj dionici, bez napajanja strujom bilo je tokom vikenda i područje oko Muzeja kao i zgrade Novljanke, odnosno van funkcije je bilo preko 50 stubova.

Kad je riječ o dionici od Energoprojekta do konobe Galija, Konjević pojašnjava da se po njihovim tajmerima rasvjeta pali u 15.30 h, ali je paljenje led rasvjete mnogo kasnije, zbog čega je uveče, kad je najpotrebnija, nema.

Ipak, prolaz u večernjim satima na ovim dionicama moguć je jedino uz baterijsku ili drugu lampu i uz pomoć obližnjih mještana koji ostave svjetlo ispred kuća ili u baštama.

Inače, u Komunalno stambenom su tokom ove godine zamijenili 17 stubova javne rasvjete koji su bili van funkcije što zbog lošeg vremena što zbog konstantnog “napada” vandala i pojedinaca koji se “iživljavaju” na stubovima, skidajući im poklopce ili kugle i svjetiljke. Vrijednost svakog stuba sa instalacijom je oko 130 eura, pa je to ovo preduzeće, odnosno poreske obveznike koštalo preko 2 hiljade eura.

Iz Komunalno stambenog apeluju na neodgovorne pojedince da ne diraju poklopce sa stubova, koji se mahom skidaju u večernjim časovima. Na taj način kablovi sa strujom su na dohvat najprije djeci jer je većina postavljena na stubu niže od metra, mada opasnost od udara strujom tada prijeti svima jednako.

Podsjetićemo da su u Sektoru javne rasvjete protekle sedmice uspjeli da otklone kvarove kao posljedicu nevremena na nekoliko lokacija: u dijelu od tunela do stepeništa Danice Tomašević  kvar je otklonjen zamjenom RP ploče, kod kuće Iva Andrića je zbog oštećenja zamijenjen vazdušni vod u dužini od 40 metara, otklonjeni su kvarovi na vazdušnim linijama u Mojdežu i Sušćepanu, zbog pada stuba u Đenovićima, skinuta je lampa i izvršeno premošćavanje, kako bi funkcionisao ostatak linije. Pored magistrale u Bijeloj je udarom teretnog vozila  srušen metalni stub pa je izvršeno postavljanje kablovske spojnice, kako bi se obezbjedilo funkcionisanje rasvjete na ostalim stubovima.

20 Komentari

 1. Kakva su ovo nemušta objašnjenja. Ima li u tom kukavnom Sektoru gradske rasvjete, kada već nemaju rukovodioca, bar jedan priučeni električar.

 2. Da nije automobila i motora na šetalištu ne bi bilo nikakvog svijetla koje je puno rupa, Izbočina i raznih zamki koje će dočekati goste koji zalutaju u naš grad…

  13
 3. Gospoin “Igalo” koji je ostavio komentar,neka traxi ocepljenje Igala od grada,ako mu se ne svidja,posto nije jasno sta zeli da kaze???!!!!

  2
  7
 4. Bolje da nijesu data nikakva objasnjenja i opravdanja jer su tehnicki nesuvisla.Ali tako nam je sve u gradu pa da se ne iskace iz prosjeka.

  11
 5. Bruka i sramota za današnje vrijeme setaliste u igalo bez rasvete prošetajte uveče ispod banje totalni mrak pa se pitamo što uveče nema nikoga kroz igalo na setaliste

  12
 6. Ne radi ni od Instituta (u kojem jedino sad ima gostiju) pa do Titove vile, ali Boze moj ko sisa Igalo…nema novogodisnjih ukrasa, parking se plaća…ajmo svi u Novi…samo je to grad…a Igalo je selo…ko ga šiša, iako se u njemu ubiraju najveci prihodi za ovaj grad. Nema.veze…napravićemo mi Igaljansku listu…pa cemo se odvojiti od Novog…i onda svak svoj budjelar.

  27
  7
 7. Javna rasvjeta uz more nikako ne moze da radi na nacin na koji je sada postavljena. Uslovi za postavljanje elektricnih instalacija koje su u blizini morske vode su mnogo ozbiljniji od nacina na koji je to sve sada uradjeno, a najgore je sto i najskuplje rjesenje nije dugorocno.

  16
  2
 8. BitNo je da sija po danu, pojedinim vlasnicima pasa ovaj mrak dobro dođe da izvedu svoje “ljubimce” da se dobro ISKENJ.JU pa ako ko šeta bez baterije ima velike šanse da ugazi do koljena

  30
  1

Ostavite komentar

*

code