Početna Eco MREŽA “LUDARA” (ili tramata) UZBUNILA RIBU I RIBARE !

MREŽA “LUDARA” (ili tramata) UZBUNILA RIBU I RIBARE !

0

fishNačin ribanja mrežom “ludarom“ za koju je dozvolu dobio profesionalni ribar iz Herceg Novog, Marko Kise, izazvao je revolt i proteste njegovih kolega širom Boke. Danas su se tim povodom sastali novski profesionalni i sportski ribari i zatražili od Ministarstva poljoprivrede da hitno zabrani ovu vrstu izlova, kojom će, kako kažu, za kratko vrijeme uništiti kompletan riblji fond i ugroziti njihovu djelatnost.

Predsjednik Udruženja privrednih ribara “Škver”, Silvio Tonsati objasnio je da kuda prođe mreža “ludara”, više se riba ne vraća i ne mrijesti.

– Takvim načinom ribanja, može se dnevno izloviti tona ribe, ali je izvjesno da će tako brzo zaliv, a i cijelo Crnogorsko primorje ostati bez ribe, a oni koji od toga žive bez posla – ističe Tonsati.

Ribar Dejan Marić iz Zelenike objašnjava kako se lovi “ludarom”:

-To su konopi na koje se nakače najloni, mreža nije skupa, opaše se riba, zagradi i prosto poludi…”

Član Upravnog odbora Saveza sportskih ribolovaca , Miško Vujičić objašnjava da Marko Kise lovi najkvalitetniju ribu:

– Bilo je dovoljno da Marko Kise samo tri dana izadje na ribanje sa “ludarom” i da se protiv njega okrenu svi profesionalci ali i oko 1800 sportskih ribara – kaže Vujičić.

Marko Kise na sve to odgovara: “Imam dozvolu i radim po zakonu i ne može grupa građana mijenjati zakon, već za to postoji procedura. ”On demantuje da se njegova mreža zove “ludara”. To je, kaže, TRAMATA!

– Selektivno hvata krupnu bijelu ribu. Danas smo oko Mamule našli 200 kilograma – prizanje Kise.

On nam priča i da je dobio dozvolu na 5 godina još u maju, međutim njome može da lovi samo 3 mjeseca – od 1.avgusta do 1 novembra.

Protesti novskih ribara, ali i ribara iz Bigove, upućeni su Ministarstvu poljoprivrede i inspekciji, pa su danas sa Kisovom posadom bili i predstavnici Instituta za biologiju mora, koji pripremaju izvještaj za sjutrašnji sastanak u resornom Ministrstvu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code