Početna Magazin MUČE VAS AFTE U USTIMA, UBLAŽITE BOL

MUČE VAS AFTE U USTIMA, UBLAŽITE BOL

0

Afte su iritantna oštećenja sluzokože u ustima (sa unutrašnje strane usne, obraza ili na krovu usta su najčešće), veličine bubuljice.

Afte na jeziku nisu uobičajene, ali nam najviše smetaju pa uglavnom baš njih primjetimo. Najčešće nam prvo izađe balončić, na čijem mjestu, nakon pucanja, ostane mala površina oštećene sluzokože. Kao i kada se ogrebemo, taj oštećeni dio je ranjiviji, pa boli pri svakom dodiru: dok jedemo hranu, nekada i kada pričamo.
Zašto izlaze afte u ustima?
Niko ne zna tačan razlog pojave afti, niti zašto žene imaju više problema sa njima (a pogođene su čak 2 puta češće). Izvesno je, međutim, da je njihova pojava vezana za stres. Takođe, ukoliko su vaši roditelji imali afte u ustima velika je vjerovatnoća da ćete ih i vi imati.
Neke vrste voća, kao što su limun, narandže, ananas, paradajz i jagode, mogu biti okidači ili pogoršati situaciju kada su afte već izašle.
Moguća je i veza jedne supstance koja se nalazi u gotovo svim pastama za zube, sodium laurly sulfate, i pojave afti.
Atfe nekada ukazuju i na druge probleme, kao što je generalno slab imuni sistem, loša ishrana, nedostatak vitamina B 12, cinka, folne kiseline, gvožđa, bolesti crijeva kao što su Kronova ili Celijačna bolest.
Treba znati i da afte u ustima nisu zarazne, i da ih nikome ne možete prenijeti.
Može li se spriječiti pojava afti?
Kako se ne zna tačan uzrok – ne možete ni spriječiti njihovu pojavu. Predlagane su razne tehnike, ali ne postoje dokazi da su one zaista djelotvorne.
Šta kada afta već izbije?
Ono što svako od nas može da uradi jeste da napravi običan slani rastvor kojim će ispirati usta: potrebno je smao pomješati ¼ kafene kašičice kuhinjske soli i 200 ml vode.
Možete, takođe, pomješati 3% hidrogen i običnu vodu, u razmjeri 1:1, pa time ispirati usta.
Oriblete, ili pastile, najčešće pijemo kada nas boli grlo, ali one sa anestetikom mogu ublažiti i tegobe koje prate pojavu afte u ustima. Imajte, međutim, na umu, da ne smijete premašiti preporučenu dozu, a to je uglavnom 3 oriblete dnevno. Takođe izbjegnite one koje sadrže benzokain, jer se kod nekih ljudi kao posljedica može razviti stanje u kome je otežan transport kiseonika u tkiva (methemoglobinemija).
Izvor: dr-miona.com

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code