Mudrost i ozbiljnost na crtežima Nere Pletikosić

Mudrost i ozbiljnost na crtežima Nere Pletikosić

5
Podijeli

U gradskoj Galeriji Josip Bepo Benković sinoć je otvorena izložba crteža Subotičanke, Nere Pletikosić, slikarke koja traga za sopstvenim umjetničkim izrazom, a traži i nalazi ga u medijumu crteža.

– Nesumnjivo je riječ o ozbiljnoj umjetnosti, poput klasične muzike i može se reći da mlada umjetnica ostvaruje potezom ruke dorečene cjeline. Tek tu i tamo primjetna je, poput mladeža na lijepom licu, poneka nesavršenost, ali tu se upravo i otvara prostor za nove i nove napore, kreativna pregnuća, jedan put ili putevi koji zasigurno vode jednoj muzičkoj i likovnoj cjelini koja je zaokružena i zrela – kazala je otvarajući izložbu kustoskinja Galerije, Jasmina Žitnik.

Picerija i restoran

Mudrost i ozbiljnost mlade i vedre umjetnice na prvi pogled kao da su u kontrastu. No, to samo izgleda tako, ocijenila je Žitnik:

– Nera je među rjeđim dušama koje se rađaju i dozrijevaju i ozbiljne i nasmijane, spremne na izazov koji se život zove, podagoški okrenute ka mlađima od sebe i istovremeno djeca spremna saslušati mudrost starog čovjeka. Otuda na radovima umjetnice motivsko interesovanje i za mladost i za pozno doba života. A filosofska svijest o prolaznosti svega i postepenom pretakanju djetinstva u zrelo doba, pa u starost, rađa sjetno raspoloženje koje dominira Nerinim radovima – zaključila je Žitnik.

Izložba Nere Pletikosić može se pogledati do 6. decembra.

5 Komentari

Ostavite komentar

*

code