Početna Društvo Mugoša-Radonjić: Infekcija će se nastaviti, nove mjere ukoliko se ne budu poštovale...

Mugoša-Radonjić: Infekcija će se nastaviti, nove mjere ukoliko se ne budu poštovale postojeće

8

Širenje infekcije koronavirusau Crnoj Gori je očekivano, jer, za razliku od ranijeg perioda, nemamo zatvorene granice, ustanove, kafiće, lokale… Imamo veliki dolazak ljudi sa strane i samim tim mogućnost infekcije raste, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje dr Boban Mugoša.

Tokom vikenda preminuo je pacijent rođen 1970. godine. Virus nije oslabio, a stope hospitalizacije i smrtnosti su iste kao i ranije, naglasio je pomoćnik direktora Kliničkog centra Crne Gore, Nemanja Radojević.

“Odgovornost je na svima nama, da pokušamo i ovaj talas epidemije da prebrodimo kao što smo prvi i zato se moraju poštovati mjere NKT-a”, rekao je Radojević na pressu.

Ukazao je na činjenicu da su danas ipak, kapaciteti zdravstvenog sistema bolji, te da se sa 186 respiratora učetvorostručio njihov broj.

Ipak, upozorio je da svega 20 odsto pacijenata preživi to životno ugrožavajuće stanje kada moraju biti prikačeni na respirator.

Radojević je kazao da su 32 pacijenta u ovom momentu hopsitalizovana, da su jedan doktor i dvije medicineske sestre pozitivni na koronavirus. U samoizolaciji su 52 zdravstvena radnika. Pod nadzorom je 1.905 građana.

Na pressu se se čulo da Krizni medicinski štab NKT-a svakodnevno zasjeda i prilagođava sistem zdravstvene zaštite i mjere epidemiološkoj situaciji. Biće nastavljeno testiranje, a povećanje zavisi od dobavljača testova i tržišta.

Nakon infekcije korona virusom jedne vaspitačice u Tivtu vrtić je zatvoren, a epidemiolozi istražuju sve moguće kontakte.

Skoro svakog dana imamo klastere iz uvoza koji se šire na jendog do 5 ljudi, međutim, kazao je dr Mugoša, biće predložene nove oštrije mjere samo ukoliko se ne budu poštovale postojeće koje su dovoljne da kontrolišemo infekciju bez problema.

– Klinička slika oboljelih je kao i u prethodnom periodu, a predviđanja nisu bila dobra da će ona biti blaža sa dolaskom toplijeg vremena. Ovoga puta ima više pacijenata među mlađom populacijom, ali rizici su i dalje za starije veći.

8 Komentari

 1. Kako to ovoliko slucajeva Covida19 u CG odjednom?Zar nije bila corona free do prije 15 dana?Hahahaha.Sta se desilo,dosli iz B i H i Srbije pa sve zarazili ili se nije testiralo ?
  Korona se pojavljuje po narudzbi izgleda,kako vlast zazeli.
  A naivni narod vjeruje u gluposti.Jasta,treba zatvoriti skroz granice,nikoga ne pustati🤣🤣

  12
  19
 2. Razvoj dogadjaja ne ide na ruku ni NKT ni sezoni. U Srbiji je krenula pošast virusa i to zaista nikakve veze sa politikom nema. Sa lošim potezima srpske vlade i njenog ekspertskog tima, raznim Nestorovićima, ima. Ali, to je sada nebitno. Beograd bukti, Novi Pazar, Tutin, kataklizmično. U Crnoj Gori porast zaraženih. Sada je i najtupavijim pristalicama teorije zavjere i fabrikovanja korone od strane CG vlasti jasno da je vrag odnio šalu. Jasno je čak i crkvi koja, uprkos bezzakonju koje sprovodi, nije toliko osiona da se igra sa životima vjernika, a i onih koji to nisu, pa nevoljno obustavlja litije. E sad, u situaciji goroj nego što je bila prije mjesec ili dva, valja otvarati granice. Užas.

  14
  7
  • Važi za sve koji kometarišu, da ne pričam o bezgraničnosti gluposti. ŠIRI MAJKO NOGE OOBADVIJE DA SE VRATIM DJE SAM BIO PRIJE. NEMA NAM SPASA! LJUDSKA GLUPOST JE VEĆA OD SVEMIRA !!!!!!

   5
   7

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code