MUKE KOMUNALACA: NARASLA TRAVA, NEMA JAVNOG TOALETA

MUKE KOMUNALACA: NARASLA TRAVA, NEMA JAVNOG TOALETA

131
0
Podijeli

smece_1207Nije lako kositi travu, održavati čistoću u ovim vrelim danima. Ipak, čini se da taj posao ove sezone nadležnima u Herceg Novom ide teže no prošle godine. Radnici JKS ni poslije tri mjeseca nijesu stigli da pokose neke javne prostore, za što je poseban primjer naselje Gomila u Igalu, a radnicima „Čistoiće“ nevolje stalno stvara prilaz kontejnerima zbog gustog saobraćaja i to što Herceg Novi još nema javni WC. Košenje javnih zelenih površina koje je početkom sedmice krenulo na Gomili, pa zaustavljeno, biće nastavljeno od ponedjeljka, potvrdio nam je v.d. direktor Javno stambeno-komunlanog preduzeća, Boris Seferović. Međutim, Seferović precizira da je njihova obaveza samo uređenje javnih površina, ne i privatnih posjeda. To znači da su prošlogodišnji požari u ovom naselju, od kojih je jedan progutao i tri automobila, bili mala opomena. Jer, Seferović objašnjava da su oni izbili na privatnoj parceli i zato njegovo preduzeće nema ingirenciju da tu kosi.

– To može samo komunalna policija tako što će vlasniku parcele, ako postoji opasnost od požara, dati nalog da je sredi i pokosi – kaže Seferović. A komunlanu policiju treba pozvati, jer se neće sami sjetiti da nalože nesavjesnim pojedincima da pokose svoja imanja koja  sada predstavljaju potencijalnu opasnost za izbijanje požara u gotovo svim prigradskim naseljima u opštini. Inače, posao na košenju očigledno ide sporije, no što je to bilo proteklih godina.

Picerija i restoran

boris_seferovicRadnici ovog preduzeća sada rade na sređivanju zelenila oko manastira Savina, kao i oko drugih crkava u zaseocima. I održavanje javne rasvjere je redovno, mada ponegdje i nedostaje  koja sijalica, priznaje Seferović. Zbog skupoće, kaže, nijesu u mogućnosti da samo zbog zamjene jednog sijaličnog mjesta pokreću kamion.

Putari ovih dana završavaju čišćenje potoka, a po ovako velikim vrućinama u JKS je najvažnije održavati tek zasađeno zelenilo, posebno 26 poklon palmi.

I radnici Javnog preduzeća „Čistoća“ su, kako nam kaže direktor Borivoje Bonić, u redovnom ljetnjem čišćenju najproblematičnijih mjesta u gradu koja su zbog svoje osame pretvorena u javne WC-e.

Najugroženiji su tunel na Šetalištu, park Boke, dio oko dvorane Park, kao i ispod tvrđave Kanli kula. Bonić kaže da ta mjesta očiste, pospu hlorom i dezinfikuju, ali da je mala vajda, jer se stalno vraćaju da čiste. Hercerg-Novi inače još nema javnog toaleta i to je stara  priča i problem.

Bonić ističe i da su čistilicama uređivali centar Igala jer sad novi parking Vektra Boke, koji ima ulaz i sa jedne i druge strane, diže veliku prašinu.

Dobro je što su radnici „Čistoće“ prije 20 dana poptuno očistili i ostrvo Mamula, sredili staze i prilaze, odvezli otpad uz pomoć NVO „Plavi Crne  Gore“, a potom su, na žalost, obavješteni da su ruski izletnici zapalili mostić da bi mogli raspaliti roštilj. On najavljuje da će 1. avgusta opet imati veliko spremanje i čišćenje Mamule.

Inače, standardno komunalci imaju tokom sezone problema    da priđu kontejnerima zbog velikih saobraćajnih gužvi, a to je, kako kaže Bonić, najteže u Sarajevskoj ulici, kod Opštine i na Srbini.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code