Početna Eco Mungosi, mali razbojnici haraju Sutorinskim poljem

Mungosi, mali razbojnici haraju Sutorinskim poljem

27

Ministarstvo poljoprivrede u Beču je prije 100 godina donijelo odluku o unošenju mungosa na ostrvo Mljet, a sve radi smanjenja broja zmija otrovnica. Unešeno je 11 Indijskih mungosa (herpestes javanicus auropunctatus).

Oni su se veoma brzo namnožili, raširili na ostala područja i tako vremenom dospjeli i do nas, upozorava ornitolog, Budimir Rašović, autor knjige “Ptice Herceg Novog i Igala”:

– S obzirom da je mungos unesena (alohotna) vrsta ona katastrofalno utiče na domaće (autohtone) vrste, jer je veoma agresivna i adaptibilna. Kod nas mungos nema prirodnih neprijatelja, a hrani se svim sto može uhvatiti. Omiljeni su mu zmije, žabe, gušteri, rakovi, manji  sisari, ptice, jaja, bube. Kada ponestane ove hrane prelaze na grožđe, smokve i slično – objašnjava Budimir Rašović.

On je prateći populaciju ptica na Sutorinskom polju, u periodu proljeće- ljeto 2018,  zabilježio 6-9 jedinki mungosa:

– I prethodnih godina sam bilježio prisustvo ove štetočine na ovom području. Mungos se nalazi na popisu EU najopasnijih invazivnih vrsta, koja može trajno i nepovratno narušiti ekosistem područja na kom je dospio – navodi Rašović za Radio Jadran.

Preporučuje da hitno treba preduzeti mjere eliminacije ove invanzivne vrste sa ovog područja, jer je na terenu očigledno smanjenje broja vrsta koje je nabrojao.

– Ptice gnijezdarice, koje se gnijezde na polju i niskom rastinju su drastično smanjile broj gnjezdećih parova. Možda bi opština trebalo da podstakne lovačku organizaciju da namjenski uradi odsrijel ove opasne štetočine – predlaže Rašović.

U Japanu su problem sa mungosima riješili na isti način i spasili vrste od istrijebljenja. Slično su pokušali i u Hrvatskoj, ali sa manje uspjeha.

– Krajnje je vrijeme da se reaguje da ne bismo trajno izgubili neke vrste sa Sutorinskog polja i okoline – apeluje Budimir Rašović i šalje nam fotografije malih razbojnika, koje je napravio u Sutorinskom polju.

27 Komentari

 1. Postoji li ovde društvo za zaštitu životinja da se pozabavi sa ovima sto bi da potamane životinje? On bi da ih potamani…pa ulovi ih u zamke ili nadji način kako da ih spasis i odneseš u drugu sredinu a ne da ih ubiješ. Užas!

 2. Zar nema neka ‘ljepša’ metoda… sterilizacija i sl..? Najlakše je pobiti, a još ne mislite koliko je nenormalno da se ide u lov i puca u blizini kuća i naroda

  18
  12
  • Aoo a zmije nas nagrdise. Ne sjecam se kad sam vidio neku.Treba ih potamanit, ove stetocine. OVo nije njihov kontinent ni prirodno staniste. Najvise nagrde ptice. Jednoga dana kada ne budete culi cvrkutanje ptica onda cete se pitati sta je ovo.

   25
   10
 3. Dobro nam došli mungosi, ništa nas više nemože iznenaditi, jer sve što ne valja dolazi u Sutorinu. Nama se nemože desiti da dobijemo gradski prevoz, uređenu školu, sređene puteve, očišćenu rijeku da ne plavimo svake godine, ali zato mungosi i ostale beštije nam ne fale.

  33
  4
 4. Jeli moguće da ce sutorinsko polje ostati kao zelena površina – da sami sebe stopiramo u razvoju,ne trebaju nam mungosi – imamo mi Demokrate !

  29
  10
 5. Bio sam na Mljetu duze vremena sredinom 60.- tih, JRM. gledao sam ih sa daljine od 8-10m, lijepa ali opaka zivotinjica, tacno je da i grozdje jede, tesko se od njega odbraniti, ali u ono doba je vec bio preplivao na Peljesac, Mljetski Kanal, malo pomalo i evo ga i kod nas, zivotinja osjeti gdje ima hrane a nema prirodnih neprijatelja, boji se jedino ljudi ali i tu se snalazi, u lov ide nocu. prozdire sve sto se moze prozdrijeti, pa sada se mi mislimo sto i kako cemo.

  36
  4
 6. Pa tu treba Top Hil da se gradi i da riješite pitanje buke u Opštini Herceg Novi.
  Investitora osloboditi svi komunalija da do ljeta napravi objekat.
  Veliki parking sa javnim prevozom itd.

  20
  8

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code