Početna Društvo MUO – PRČANJ – STOLIV DOBIĆE DO LJETA NOVI KOLEKTOR I VODOVOD

MUO – PRČANJ – STOLIV DOBIĆE DO LJETA NOVI KOLEKTOR I VODOVOD

0

muo prcanj1Priobalni put Peluzica – Muo – Prčanj – Stoliv razrovan je od novembra prošle godine zbog izgradnje kanalizacionog i vodovodnog sistema. Put nema saobraćajne standarde da bude regionalni, ali je itekako važan za život stanovnika i rad više lokala i trgovina. Radovi na komunalnoj infrastrukturi blokirali su saobraćaj, Mještani kažu da će se strpiti do ljeta, do kada je najavljen završetak posla, vrijednog 1,7 miliona eura.
Organizovan je javni autobuski prevoz, preko Tivta s jedne strane i od Mua s druge. Osim toga, pet puta dnevno opština Kotor je obezbjedila besplatnu plovidbu malim katamaranom za stanovnike ovog dijela Boke. Zatičemo mnoge na biciklima, ili pješke, jer je prolaz za njih, kao i za vozila hitne i vatrogasne službe dozvoljen. Ima i gunđanja „u male”, ali većina mještana je svjesna da je bolje da se strpe 8 mjeseci nego da cio život kubure sa otpadnim vodama i šporkim morem. Vido Drašković je doplovio brodićem s kotorske pjace punih ruku u Muo:
– Ovo je samo nekoliko minuta brodom. Činjenica je da ako hoćete nešto da napravite morate i da platite. Ovo je projekat od značaja za našu opštinu i zaliv, za turizam, pa se moramo stpiti i pomučiti.
Mira Kečina iz Prčanja nam priča da je u početku bilo teže, ali da su se već navikli na komplikovaniji život:
„Idem nekad brodom, nekad autom oko Tivta, nije loše, pogotovo kad znamo da rade dobro i da će završiti do sezone”.
I stari Muljanin, Božo Petović priznaje da je „malo otežano, ali problema nema”.
– Razumijemo što se radi, za koga se radi. Za nas se radi. Moramo biti zadovoljni, jer svako će imati kanalizaciju. Neka se svi sjete kako je ođe ljeti i kako se more osjeća. muo prcanjVodu ćemo imat valjda bolju i čistiju. Ljudima koji rade kolektor treba skinut kapu, jer su fer i korektni, pažljivi prema potrebama mještana.
Nakon što su uspješno završili izgradnju kanalizacionog sistema u Dobroti, gdje je bilo komplikovanije organizovati komunikaciju, iz firme „Jedinstvo” iz Užica nastavljaju isti posao, s druge strane zaliva.Tako će otpadne vode centralnim kanalizacionim sistemom, preko budućeg postrojenja za njihovu preradu odlazilti u otvorneo more, objašnjava nam koordinator projekta, Vasilije Ševaljević, iz kotorksog JP „Vodovod i kanalizacija”, koje je investitor:
– Ovi radovi su u sklopu treće faze projekta vodosnabdjevanja i odvođenja otpadnih voda na Crnogorskom primorju.Odvijaju se na potezu Peluzica – Glavato. Takođe, paralelno sa ovim radovima izvodimo i polaganje novog vodovodnog cjevovoda čime će se poboljšati vodosnabdjevanje na ovom prostoru. Svjesni smo da je ovo jedina putna infrastruktura na ovom području i da građani imaju teškoća, ali mi kao investitori i opština Kotor uradili smo sve što smo mogli da građanima olakšamo život.
Izvođač se strogo drži plana i ima dobru komunikaciju sa nadzorom, investitorom, „Vodacomom”, ali i sa mještanima – tvrdi tehnički direktor MP “Jedinstvo”, Marko Bataković. Već je obavljeno skoro pola posla, koji nije ni malo jednostavan:
„Uslovi za rad priobalnog kolektora su izuzetno složeni i teški zbog velikog prisustva podzemnih voda, odnosno mora. Osim toga prinuđeni smo da postojeće instalacije izmještamo i vraćamo u prvobitno stanje (telekomunikacioni kablovi 10-kilovolnti kablovi, vodovod)”.
Užičani, koji su dobili i posao na kanalizacionoj infrastrukturi u Baru, obavezali su se da će postavljanje 2,7 km dugog kanalizacionog i vodovodnog sistema završiti do 15. juna ove godine. Međutim, po riječima Vasilija Ševaljevića, napravili su i jedan lijep gest. Uprkos lošem vremenu, ponudili su da okončaju posao i mjesec prije, ukoliko im se dozvoli da radove obavljaju istovremeno s obje strane gradilišta.muo prcanj2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code