Mural krasi prolaz kod Kanli kule: Galerija novskih oriđinala

Mural krasi prolaz kod Kanli kule: Galerija novskih oriđinala

10
Podijeli

U okviru festivala “Španjola 017”, dvoje mladih umjetnika – Sanja Stojkov alias Neon i Vanja Vikalo alias Linnch, Novljanima poznat po grafikama, prvog dana ove višednevne manifestacije započeli su ocrtavanje murala u podvožnjaku kod Kanli kule.

Na muralu se nalazi 14 različitih karaktera koji predstavljaju motive osobene za Herceg Novi, odnosno Šetalište u ljetnjoj sezoni.

Picerija i restoran

– Sanja i ja, kada crtamo zajedno, volimo da radimo masovne scene sa puno karaktera. Za Novi smo odlučili da uradimo scenu koja se može vidjeti na Šetalištu, to jest spoj najrazličitijih ljudi, domaćih i stranih, oriđinala i nekih izmišljenih karaktera. Trudili smo se da svaki karakter ima lokalne elemente ili neke karakteristične za Herceg Novi – objašnjava Vikalo.

Mladi umjetnici gledali su da mural najprije ima šaljuvu konotaciju zbog lokacije na kojoj se nalazi, kako bi inspirisali omladinu koja prolaz koristi na putu do škole.

Autori karaktere crtaju naizmjenično, a oboje su kreirali po 7 karaktera. Svaki je inspirisan nekim detaljem vezanim za Herceg Novi, pa će se među njima naći jedan od najpoznatijih oriđinala našeg grada, Mišel Mišo Ogurlić, jedan je karakter inspirisan kraljicom Teutom, jedan je član Gradske muzike, pored njega tu su galeb, mušlja, djevojka sa skalama i palmama na šeširu. Među njima se našla čak i Kanli kula sa koktelom u rukama, obasjana ljetnjim suncem, kao i šmeker sa šetališta.

Prvoditni plan je bio da akcija crtanja murala bude u periodu od 7. do 10. avgusta, međutim vrućine su to poremetile, pa je posao prolongiran do danas i završetka dešavanja na Španjoli u okviru festival.

Vanja Vikalo – Linnch, ilustrator je i animator. Rođen u Mostaru 1987. a odrastao u Herceg Novom. Trenutno živi i radi u Beogradu. Već godinama je prisutan na umjetničkoj sceni u Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj. Organizovao je 11 samostalnih i učestvovao je na preko 20 kolektivnih izložbi, dok su njegovi radovi objavljeni u knjigama, časopisima i blogovima širom svijeta. Crtao je i nastupao na preko 30 festivala i umjetničkih projekata u regionu, ali i širom Evrope. Nagrađivan je u polju dizajna, ilustracije i animacije.

Sanja Stojkov – Neon, rođena je u Somboru 1991. godine, završila je grafički dizajn na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde trenutno živi i stvara. Bavi se dizajnom, ilustracijom i tetovira u studiju koji je osnovala zajedno sa prijateljima. Učestvovala je na raznim grupnim izložbama u Srbiji kao i u inostranstvu.

Zajedno su prethodno crtali murale u Nestinu na Fruskoj Gori, Funchal (Portugal), Lisabon, Beograd i u mnogim drugim gradovima u regionu.

10 Komentari

  1. Odakle im pravo da crtaju Mišela.Mogu dobiti tuzbu od obitelji Ogurlic.Jedan njihov clan je istaknuti drustveno politicki radnik u H Novom i mislim da ovo ruganje nema smisla.

    4
    10
  2. Meni se sviđa i Vanja i Sanja svaka vam čast i hvala! Ovi što se pitaju imaju li odobrenje vjerovatno nijesu prolazili ovim podvožnjakom pa ne znaju na šta su ti zidovi ličili prije ili ih kakva mržnja razjeda. Za sve dobro što nam se uradi vazda će neko da njunja i džangriza. Inače vidim da se ljudima sviđa i da se već ljudi fotografišu tu pa sigurno nijesam jedini kome je ovo lijepo.

    13
    2

Ostavite komentar

*

code