Mustafa Nadarević otvara 30. HFF – Montenegro film festival

Mustafa Nadarević otvara 30. HFF – Montenegro film festival

2742
0
Podijeli

images_slike_dogadjaji_2014_kultura_filmski_festival_3Jubilarni 30.HFF Montenegro film festival otvoriće sjutra veče na Kanli Kuli glumac Mustafa Nadarević. Prvu takmičarsku noć i “prvi dodir filma” obilježiće projekcija  Dnevnika Mašinovođe, reditelja i scenariste Miloša Radovića. To je  priča o šezdesetogodišnjem mašinovođi Iliji, koji drži neslavan rekord od 28 gaženja tokom karijere. Njegov devetnaestogodišnji usvojeni sin Sima priprema se da nastavi porodičnu tradiciju. Uloge tumače  Lazar Ristovski, Petar Korać, Pavle Erić, Mirjana Karanović, Mladen Nelević, Nina Janković.

Van konkurencije biće prikazan film Biserna obala Dušana Kasalice, koji je i reditelji scenarista filma.

Picerija i restoran

Tokom sedam festivalskih večeri u zvaničnoj konkurenciji biće prikazano 10 filmova sa prostora bivše Jugoslavije, kao počast prvom izdanju, tradiciji festivala i velikom jubileju koji se proslavlja ove godine.

O nagradama će odlučivati žiri: glumica Varja Đukić, reditelj Ognjen Sviličić i dramaturg Aleksandar Radunović. Promotivno lice je mladi crnogorski glumac Momčilo Otašević.

– Festival koji je nastao u slavu reditelja, postao je mnogo više od toga, najznačaniji, najodaniji i najdosljedniji most između kinematografije zemlje u kojoj smo nekad živjeli i nekih novih, specifičnih, različitih, savremenih kinematografija zemlja sa prostora bivše Jugoslavije – ističe umjetnički direktor i selektor festivala reditelj Srdan Golubović, ubijeđen da je  misija festivala  ostvarena bez jugonostalgičarske patetike i žalopojki za vremenom koga više nema.

– Nenametljivo i nepretenciozno, hercegnovski festival je učinio ono što je radio od nastanka festivala, ponovo okupio prijatelje i povezao kulturni prostor kome svi pripadamo, ocijenio je Golubović.

Program festivala organizovan je u tri takmičarske kategorije: dugometražni igrani film, dokumentarni film i selekciju  filmova  studenata regionalnih filmskih škola. Četvrti segment je revija  filmova nagrađenih na najvećim evropskim festivalima.

Treba podsjetiti da je na  inicijativu Novljanina Milana Žmukića prije tri decenije krenula filmska priča u Hereceg Novom i prvi Jugoslovenski festival filmske režije. Otvorio ga je film” U ime naroda”, reditelja Živka Nikolića, koji je nagrađen Srebrnom mimozom. Nakon pet godina dobili smo  Jugoslovenski filmski festival, a zatim 2002. i Hercegnovski filmski festival. Zlatnu mimozu za režiju te godine  osvojio je Goran Marković za film “Već viđeno”. Predsjednik žirija prvog festivala  bio je  Hajrudin Šiba Krvavac, a članovi žirija Lordan Zafranović i Srđan Karanović.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code