Muva napala sve maslinjake: “Buminalom“ prskati samo dio krošnje s južne strane

Muva napala sve maslinjake: “Buminalom“ prskati samo dio krošnje s južne strane

1
Podijeli

images_slike_ilustracija_maslina_nasaUprava za bezbjednost hrane, veterinarske i fitosanitarne poslove upozorila je proizvođače da je, zbog povećanog prisustva muve masline, potrebno što prije izvršiti tretiranje stabala te biljke.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, pregledom postavljenih klopki, utvrđeno je prisustvo muve masline na svim proizvodnim lokalitetima.

Picerija i restoran

„Visok procenat infestacije u ovom periodu ukazuje na to da štete od muve masline ove godine mogu biti izuzetno visoke, čemu doprinose i vremenski uslovi koji pogoduju razviću muve“, kaže se u saopštenju.

Maslinarima se preporučuje da izvrše hemijsko tretiranje nekim od preparata na bazi Dimetoata (Perfektion ili Sistemin), u koncentraciji od 0,1 do 0,15 odsto (odnosno deset do 15 mililitara u deset litara vode).

Iz Ministarstva su kazali da maslinari koji imaju mogućnost nabavke Buminala, ne treba da  prskaju cijela stabla nego samo dio krošnje sa južne strane.

„Buminal se koristi u koncentraciji jedan odsto, odnosno na deset litara pripremljenog rastvora dodaje se 100 mililitara Buminala“, pojasnili su iz Ministarstva.

Oni su ukazali da sredstva za zaštitu treba koristiti u skladu sa pravilima dobre poljoprivredne prakse za zaštitu bilja.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code