Početna Kultura Muzej Štumberger otvoren za posjete u subotu tokom “Mimozine” fešte

Muzej Štumberger otvoren za posjete u subotu tokom “Mimozine” fešte

6

Februar u Herceg Novom je u znaku raskošnog žutog cvijeta i tradicionalne Fešte od mimoze, ribe i vina na hercegnovskoj rivijeri. Ona godinama privlači najveći broj posjetilaca. Zbog toga su u JU Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković odlučili da vrata Muzeja Štumberger budu otvorena u subotu, 2. februara.

Kako je saopšteno, Muzej starog kapetana u Baošićima biće otvoren od 08:30 do 15:00 časova. Ulaz za posjetioce je besplatan.

Picerija i restoran

Iz ove Javne ustanove podsjećaju da je Miroslav Štumberger rođen 1892. godine u Sloveniji. Bio je visokoobrazovan čovjek, koji je govorio pet jezika. Bio je ponesen očuvanjem istorije, kulture i etnografske baštine Boke i Jugoslavije.

Štumberger je sakupio vrijednu kolekciju starina, koje su ukrašavale njegovu kuću u izuzetnom ambijentu, zbog čega je on to zdanje krajem 50-ih godina prošlog vijeka proglasio muzejem, kasnije nazvanim Dom starog kapetana.

On je kuću i zaostavštinu zavještao Mjesnoj zajednici Baošići i gradu. Postavku muzeja Štumberger čine zbirke ikona, oružja, tehničkih, pomorskih i drugih uređaja, amfora, starih porodičnih fotografija, etnoloških predmeta, geografskih i pomorskih karata.

6 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code