Početna Kultura Na 24. HAPS-u danas: Kraljevsko pozorište Zetski dom i BITEF teatar

Na 24. HAPS-u danas: Kraljevsko pozorište Zetski dom i BITEF teatar

0

Nakon što je sinoć hercegnovska publika mogla da pogleda predstavu “Kapital” Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja, u režiji Andraša Urbana, za mlađe gledaoce jutros u 10 h je nova pozorišna poslastica istog pozorišta i djela, čiji su autori Petar Pejaković i Dušan Murić.

Predstava je nastala, kroz radionicu „Kapital za djecu“ koja je trajala od oktobra 2015. do marta 2017. godine, čiji je cilj bio uključivanje publike u kreativni proces, naročito kroz radionice. Kapital je tema koju je ekipa od 20 mališana sa Cetinja, uzrasta od 10 do 15 godina, pretočila u predstavu. Ovaj projekat realizovan je uz podršku EU Cretive Europe.

Pozorišni vikend na HAPS-u zavrašava se večeras u 19 h, plesnom predstavom za djecu i mlade “Carevo novo odelo”, sa kojom gostuje beogradski BITEF teatar.

„Predstava je poučna, lucidna, zabavna, priča je dragocjena i pripada gotovo svakoj zemlji, sa svim vladarima, predsjednicima, ministrima… Adaptacija teksta rađena je tako da podcrta komične, ironične nijanse priče, da djeci predoči ulizištvo i licemjerje kao smiješne osobine na koje treba da gledaju sa prezrenjem. Car je u ovoj verziji samoljubiv, egocentričan, priglup i skon ismijevanju podanika, a oni pothranjuju njegovu narcisoidnost i svaku podlost dočekuju sa entuzijazmom. Hvaliće najgore mirise i ukuse, igraće kako car svira i na kraju će sa oduševljenjem pozirati uz carevo nevidljivo odijelo. Carica će bezuspješno pokušavati da privuče pažnju cara koji se po cio dan ogleda, spremna na svaku žrtvu koju njena podređena pozicija nosi, ali onoga časa kada cara svi prozru, okrenuće mu leđa, ogovarati ga i podsmijevati mu se zajedno sa ostalim podanicima. Priča govori o prolaznosti svake vlasti, kao i o tome da nije car sam po sebi centar univerzuma, nego ga takvim čine oni oko njega“, navodi se, između ostalog, na sajtu BITEF teatra.

Premijera ovog novog komada Mlade BITEF dens kompanije održana je 22. decembra prošle godine. U predstavi igraju učenici treće i četvrte godine Srednje baletske škole Lujo Davičo. Slaven Došlo tumači cara, a u predstavi još igraju Una Vujošević, Jakša Filipovac, Sara Tasić, Una Đuričić, Helena Ćelap, Anja Milosavljević, Nikola Živković i Tijana Ostojić. Muziku je komponovala Aleksandra Đokić, koreografkinja je Dejana Volarev, kostimografkinja Selena Orb, a predstavu je režirala Jelena Kajgo.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code