Početna Društvo Na analizi za Covid 19 u Njemačkoj 1.280 uzoraka

Na analizi za Covid 19 u Njemačkoj 1.280 uzoraka

2

IZJ je zbog velikog broja testiranih morao da pošalje 1.280 uzoraka na analizu u Njemačku, jer laboratorije Instituta “više ne mogu da postignu”, kazala je direktorica Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u IJZ Božidarka Rakočević, u Bojama jutra TV Vijesti.

Rezultati analize uzoraka iz Njemačke, kako je kazala, očekuju se za najviše dva dana.

Kako tvrdi Rakočević, broju novozaraženih i širenju virusa doprinijeli su brojni skupovi, okupljanja, svadbe, porodična veselja, rođendani koji su organizovani u posljednjih mjesec i po. I sada uprkos zabrinjavajuće, rastu oboljelih i umrlih u jednoj opštini svakog vikenda se organizuju i najavljuju svadbe s nedopustivim brojem učesnika i ponašanjem, kazala je ona ne navodeći ime te opštine.

Dodala je da zdravstveni radnici pokušavaju da drže virus pod kontrolom i da zdravstveni sistem daje preko svojih mogućnosti, te da je pitanje koliko još može da izdrži “jer je ovo kontinuitet od februara….”

Pomno se prati i epidemiološka situacija u predškolskim ustanovama.

Najavila je i da će najkasnije do 26. oktobra početi vakcinacija na sezonski grip.

“Jako je bitno da se vakcinišu osobe sa hroničnim oboljeljima, zdravstveni radnici, osobe koje imaju oboljenje kardiovaskularnih organa. Poručena je 31.000 doza, a vakcinacija će ići preko Domova zdravlja”, kazala je Rakočević.

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code